Hogyan kezdj el Programozást tanulni?

Valószínűleg senkinek nem árulok el nagy titkot, hogy a Programozás elsajátításához tanulásra van szükség, méghozzá legalább 4-6 hónappal érdemes kalkulálni. Ez az a minimum idő, ami szükséges ahhoz, hogy ennyi új információt nyugodtan fel tudj dolgozni és a gyakorlatban felhasználni. Ahogyan már én is sokszor leírtam, ez a rövid időszak csak úgy sikerülhet, ha az ember be tudja építeni a napi rutinjába a Programozást (legalább napi 1,5-2 órában). De hogyan érdemes elindulni?

 

Önképzés, de ne ugorj fejest az ismeretlenbe!

Először is azt tanácsolom, hogy ezt a döntést ne úgy hozd meg, hogy hétvégén olvastál egy cikket arról, hogy programozóként sokat lehet keresni, úgyhogy akkor te is Programozni akarsz. Ez a lehetőség valóban elérhető, de inkább több éves távlatban, mint Junior szinten. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert már én is többször kaptam hasonló megkereséseket és sajnos legtöbbször azért ilyen optimista valaki, mert nem tudja, hogy mit nem tud. Mire rájön, addigra pedig már kifizette a hatalmas Tandíjat, amit lehet, hogy sosem fog viszontlátni.

Semmiképp se kapkod el a döntést, ne engedj a reklámok csábításának! Talán furcsa ezt itt olvasni, de nem baj, ha lemaradsz az éppen induló Tanfolyamról, majd pár hónap múlva csatlakozol a következőre. Mint mondtam, ez egy nagyon komoly elköteleződés. Egyrészről a képzés díja miatt, másrészről mert lehet, hogy 5-10-20 évig ebben szakmában akarsz dolgozni, így szerintem megéri alaposan körbejárni a dolgot.

Azt tanácsolom, hogy indulj el ingyenes anyagokkal, egy könyvvel vagy kérj Ingyenes Konzultációt. Ezekkel nem égetheted meg magad túlságosan, legrosszabb esetben is vesztettél 5-10 ezer Ft-ot, ami egy Tanfolyam árához képest még mindig aprópénz.

 

Ingyenes Tananyagok

A neten minden fent van. Ha pontosan tudnád, hogy mikor és mit kell keresned (illetve tudnád, hogy amit találtál az megbízható-e), akkor jó eséllyel 0 Ft-ból is meg tudnál tanulni programozni otthonról. Általában sajnos nem ez a helyzet, éppen ezért álljon itt most egy rövid lista arról a néhány példáról, amik az alapokat(!) jelentik. Ha ezeket átnézted, kipróbáltad akkor még ne jelentkezz Junior állásra, de már kaphatsz egy körülbelüli képet arról, hogy mit is jelent tulajdonképpen programozni és tetszik-e neked egyáltalán ez az egész:

Általános témák:

  1. Mit csinál egy Programozó?
  2. Megtanulni Programozni
  3. Ki a Junior Programozó?

 

Feladatmegoldások:

  1. Hello World – Java nyelven

Ezt a feladatot (és még néhány másikat) elkészítettem videón is. Ez volt az első videóm, ami meg is látszik rajta, de ebben a 97 percben tényleg minden magyarázat benne van:

 

Rövid, minőségi videók, élvezetes stílusban. Nagyon sok témát érintenek, amik az alapokon túlmutatnak, de a linkelt sorozatuknak az első 5-10 részét bátran ajánlom.

 

Mi a következő lépés?

Az Ingyenes tananyagok után, ha még mindig érdekel a téma, akkor a következő lépés egy megfelelő Tanár, egy megfelelő képzés megtalálása. Az első Online Programozó Akadémiába már körbejártam a témát, hogy milyen fizetős képzési rendszerek érhetőek el aktuálisan és azok milyen árban mozognak, illetve a befizetett összegen túl milyen áldozatokat követelnek.

Az erről szóló írásomat itt találod:

Kiből nem lesz Programozó??

 

A jelenlegi árszabás nem sokat változott, a fő különbség, hogy mostanra a legtöbb iskola már átállt az Online oktatásra. Valószínűtlennek tartom, hogy ott, ahol a személyes oktatásra voltak berendezkedve, ez egyik napról a másikra zökkenőmentesen lezajlott volna, de valószínűleg a kezdeti nehézségeket a legtöbb helyen már sikerült leküzdeni.

 

Hogyan érdemes Programozni tanulni?

A cikk elején már beszéltem arról, hogy legalább 4-6 hónapnyi képzési idővel kell számolni. De szeretném, ha senki fejében nem az a kép alakulna ki, hogy elég csak kifizetni a képzési költséget, bejárni az órákra és már meg is vagyunk. Ez egy hatalmas tévedés (és általában ez az a rész, amit a legnagyobb iskolák elfelejtenek megemlíteni). Mert bizony ez távolról sem lesz elég. A Tanár, lehet bármilyen ügyes, nem fogja tudni helyetted elsajátítani a tananyagot. Ezt neked kell majd megtenned és 4-6 hónap nem kevés idő. Próbáld ki, hogy csak 1 héten keresztül minden nap leülsz 2 órára és fókuszáltan tanulsz. Ezt a folyamatot kellene ugyanis ismételni 16-24 héten keresztül.

A probléma ott szokott kezdődni, hogy sok ember fejében a tanulás szó megegyezik valamilyen felületes tevékenységgel, miközben jönnek-mennek a háttérben a gyerekek, szól a TV és 10 percenként megnézi az Instagram-ot vagy a híreket. Ha így tanulsz akkor inkább 4-6 órával kell számolnod naponta.

A fókuszált tanulás ennek pont az ellenkezője: Nyugodt környezet és nem szakítod meg a folyamatot semmivel, nincs Facebook, nincs kutyasétáltatás, nincs teafőzés, semmi. Csak Te és a számítógép.

 

Egy ilyen komplex szakma elsajátításához, ráadásul ennyire intenzíven, mindenképp egy stabil és jól működő RENDSZERRE lesz szükséged. Úgy kell átalakítanod a napjaidat, hogy minden nap benne legyen a naptáradban dedikáltan az a legalább 1-2 órás blokk, amikor TE TANULSZ. És senki sem zavarhat.

Ezen felül pedig még egy nagyon fontos dologra lesz szükséged: Meg kell tanulnod elviselni, hogy hibázol és nem sikerül minden elsőre. A tanulási folyamatnak a legtermészetesebb része, hogy nem mindig tudjuk a jó megoldásokat. Folyamatosan emelni kell a tétet, folyamatosan új dolgokat fogsz tanulni, ami lelkileg is nagyon fárasztó tud lenni 4-6 hónapon keresztül. Ezekben a kérdésekben egy jó tanár ugyanúgy fog segíteni, mint a technikai tananyagok elsajátításában. Erre is érdemes tudatosan készülnöd.

 

Még egyszer, röviden

  1. Rájössz, hogy szeretnél karriert váltani és Programozást tanulni
  2. ALAPOSAN körbejárod a dolgokat, mit nyújthat neked ez a szakma: Elolvasod az Ingyenes cikkeket, megnézed az Ingyenes videókat
  3. KIPRÓBÁLOD otthon: Kitűzöl egy alapfeladatot (ez általában Hello World névre hallgat) és megpróbálod egyedül megoldani az eddig olvasottak alapján. Ha nem megy, akkor megnézed mások hogyan csinálják és megpróbálod utánuk csinálni
  4. Nézel további technikai anyagokat, veszel egy könyvet és megpróbálod feldolgozni
  5. Ha még mindig érdekel a téma, akkor felkészülsz egy intenzív képzésre: Ki kell alakítanod magadnak dedikált idősávokat, amikor el tudsz mélyülni a tanulásban, másrészt mentálisan is felkészülsz erre az időszakra (ebben a témában is számos ingyenes tananyag érhető el). Fontos, hogy a kialakított Rendszeredet egyeztesd a közvetlen környezeteddel, családdal, hiszen ez rájuk is hatással lesz!
  6. Felkutatod a lehetséges képzéseket és ezeket összehasonlítod. Arra figyelj, hogy csak olyat válassz, ahol vannak Visszajelzések és van Garancia

 

Szeretném kiemelni, hogy az 6. lépésig eljutni nem egy pár órás olvasgatás eredménye! Akár több hétig vagy több hónapig is eltarthat, mire minden ponton átrágod magad. Adj magadnak elég időt, hiszen mint mondtam ez egy óriási elköteleződés, így a saját érdeked, hogy biztos legyél a döntésedben.

 

 

Továbbra is maximálisan hiszek ebben a szakmába, én nagyon szeretem. De akkor lehet felelősen dönteni, ha nem csak a kiemelkedően pozitív példákat és reklámokat látjuk, hanem a nehézségekről is tudunk.

Mint már lehet tudod, én is tartok kezdő Java nyelvű képzéseket, ami egy 100%-ban Online képzés 0-tól a Junior szintig, elérhető áron! A részletekért kattints a képzés oldalára.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!