Munkapiaci körkép 2023 – Merre tart az IT-s álláspiac?

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szerettem volna közzétenni a friss álláspiaci trendeket az IT szektorban. A mostani blogcikkben két kérdésre keressük a választ: Hogyan alakul a nyitott pozíciók száma a 2022-es évhez képest és milyen fizetési sávok érhetőek el? A cikk megírásához állásportálok aktuális adatait (2023.05) használom majd fel.

 

Ha szeretnél karriert váltani az informatikai (IT) szektorba, mint programozó, akkor sok kérdést kell letisztáznod magadba mielőtt beleásod magad a tanulásba. Az első pár hétben igazából még csak ismerkedni fogsz a programozással, ekkor még szinte teljesen mindegy, hogy melyik programozási nyelvben oldod a feladatokat, az alapok mindenhol hasonlóak. De ha továbbra is kitartasz a célod mellett és programozóként szeretnél elhelyezkedni, akkor el kell majd kötelezned magad egy programozási nyelv mellett. Ezt a döntést érdemes nagyon alaposan megfontolni és aztán már nem változtatni rajta. De te, aki még sohasem dolgoztál ebben a szakmában, laikusként honnan is tudhatnád, hogy hosszútávon melyik irány lesz a legjobb számodra? Sok a kérdés, amit végig kell ilyenkor gondolnod… Most az álláskereséshez adnék pár tanácsot és statisztikát.

Olyan programozási nyelvet és technológiát érdemes megismerned, ahol:

  1. Sok nyitott pozíció érhető el (statisztikailag így lesz a legjobb esélyed a sikeres váltásra)
  2. Csak a programozást kell hozzá megtanulnod (és fizikai, elektronikai ismeretek nem kellenek például)

 

Természetesen az elérhető fejlődési lehetőségek és a fizetési sávok is fontosak. Ezekről is hozok pár konkrét adatot mindjárt, de bármelyik irányát is választod a programozásnak, valószínűleg ezzel nem lesz majd problémád.

 

Webfejlesztés, mint lehetséges IT irány

Ha próbálunk olyan területet keresni az IT-n belül, ami lefedi a fenti pontokat, akkor több más mellett előbb vagy utóbb megtaláljuk a webfejlesztés lehetőségét is. Ezen belül is több lehetséges irány van (Frontend, Backend), de én a Java programozási nyelv oktatásával foglalkozom, így a példákban maradjunk a Backend fejlesztésnél. (Nem csak ez az egyetlen opció természetesen, a mindjárt bemutatott keresések és statisztikák bármelyik területen működni fognak).

 

Hogyan tudjuk eldönteni, hogy sok vagy kevés nyitott pozíció van egy területen?

A legegyszerűbb ha egymáshoz viszonyítjuk őket. Ehhez elegendő a fő kulcsszavakat és a fő programozási nyelvek neveit összegyűjteni. Ezután az álláskereső portálokon választunk egy kifejezést majd mindenhol lefuttatjuk ugyanazt a keresést. Egy klasszikus kifejezés, ami bármelyik programozási nyelvvel működik:

Junior [Programozási nyelv neve] -> Junior Java

 

A lényeg, hogy mielőtt elkötelezed magad egy programozási nyelv mellett mindenképpen ellenőrizd az elérhető álláshelyek számát. Sose válassz olyan programozási nyelvet, ahol feltűnően kevés a nyitott pozíció, mert így a saját esélyeidet rontod. Arra készülj fel, hogy egy-egy kezdő (junior) pozícióra sokan fognak jelentkezni. De nem mindegy, hogy 10 emberrel kell majd versenyezned vagy 50-el. Minél kevesebb a nyitott pozíció annál többen fognak jelentkezni egyre. Ami szintén lényeges, hogy ne a reklámokból tájékozódj! Egy ilyen keresés lefuttatása pár perc alatt megvan és kapsz egy tökéletesen pontos választ! Ez ad neked egy nyugalmat, egy magabiztosságod, hogy nem csak az idődet fogod pazarolni.

Én minden évben készítek egy hasonló blogcikket (2022-es statisztikák itt) és minden évben ugyanazt a keresést futtatom le a 3 állásportálon:

 

Most 369 találatot kapok. Ezek között biztosan vannak átfedések, de 1 évvel ezelőtt ugyanez a keresés 372 találatot adott (~stagnálás).

A diploma az esetek nagy részében továbbra sem alapfeltétel.

 

 

Mennyi az annyi, megéri váltani?

Ez a kérdés mindig relatív. Az IT piacon általánosságban szinte garantált, hogy már a legelső belépő fizetésed is átlag felett lesz egy picivel. Hosszútávon pedig a határ a csillagos ég. (Természetesen a váltás mellett sokszor nem csak anyagi érdekek húzódnak meg, sőt… De ez mindenképpen egy fontos szempont).

Konkrét fizetést természetesen lehetetlen mondani, de a fizetési sávokat be lehet lőni. Ehhez hívom segítségül a NoFluffJobs nevű kifejezetten IT-s állásportált. Náluk kötelező fizetési sávot megjelölni minden pozícióhoz így kifejezetten pontos statisztikával rendelkeznek és erről gyakran készítenek is különböző kimutatásokat. El is készült náluk a legújabb statisztika IT-s irányonként, azon belül pedig szintenként. A 2023-mas statisztikát innen tudjátok letölteni, mindenkinek jó szívvel ajánlom.

 

Én most csak a Backend-es területet emelem ki:

Az elérhető fizetések, a fejlődési lehetőség és a jó munkakörülmények, izgalmas munka miatt én azt gondolom, hogy a szakma továbbra is igen megbecsült.

 

 

Végszó

Az elmúlt pár év világméretű eseményei az IT piacon sem múltak el nyom nélkül. Amit a saját oktatásaimból és ügyfeleim tapasztalatából el tudok mondani, hogy továbbra is lehet váltani és továbbra is megéri a szakma elsajátítása. Rengeteg a lehetőség a területen rövid és hosszútávon egyaránt. Ami nagyon fontos, hogy a programozás tanulás és az IT-ra váltás egy hatalmas döntés és óriási elköteleződést igényel. Ezért mielőtt végérvényesen döntesz, előtte nagyon alaposan járd körbe a témát minél több szempontból!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!