Jó, jó, de hányan tudnak elhelyezkedni IT-ba a képzésed után…?

Ez az egyik leggyakoribb komment, amit meg szoktam kapni. Évente hányan tudnak elhelyezkedni az IT-ba a képzésemmel? Ez egy teljesen érthető kérdés, nem ködösíteni szeretnék és mindjárt fogok is rá válaszolni, de előbb egy kicsit még árnyalnám a képet. Lássuk!

 

Régóta foglalkozok felnőttképzéssel, sok emberrel dolgoztam már együtt és egy képzésre sokféle motivációval lehet jelentkezni, nem minden ennyire fekete vagy fehér. Van, aki nem feltétlenül karrierváltási céllal jelentkezik, egyszerűen csak szeretné megismerni a programozást vagy csak szeretne egy plusz skill-t felszedni a következő évi bértárgyaláshoz / jelenlegi munkahelyéhez. Van, aki sikeresen elvégzi, de végül nem kerül ki a munkaerőpiacra, mert abban a pillanatban nem úgy áll a magánélete vagy ezt megszimatolva a jelenlegi munkahelyén kap egy jobb ajánlatot. Erre is volt már példa, nem is egyszer: A tananyag sikeres elsajátítása után az ügyfelem úgy érezte, hogy túl sokat kellene feladnia, ha egy új területbe kezdene egy belépő szintű fizetésért.

Az is előfordul, hogy a képzés közben valaki rájön, hogy mégsem szeretne teljes állásban ezzel foglalkozni. Hogy csak egy példát mondjak, aki eddig fizikai munkakörben dolgozott, az a sok-sok áttanult hétvége után lehet úgy érzi, hogy nem tudna beilleszkedni egy irodai környezetbe.

Vagy épp ellenkezőleg, eddig is hasonló munkakörbe dolgozott, tesztelőként, rendszergazdaként vagy volt már több olyan ügyfelem is, aki az egyetemi képzését egészítette ki a kurzussal, hogy megszerezze a megfelelő gyakorlati hátteret is.

 

Van persze lemorzsolódás, lemaradás is, de az általam kialakított 5 hónapos képzésen (+3 hónapos opcionális haladó tanfolyam) ennek is rengeteg oka lehet (időhiány, betegség, váratlan helyzetek, stb…).

Így a kép nagyon vegyes. Ebbe persze az ember először nem is igazán szokott belegondolni, hogy hány féle motivációval vagy háttérrel érkezhet valaki egy képzésre. De hogy néhány konkrét számot is mondjak, én 1 évben körülbelül 15-20 emberrel szoktam aktívan együtt dolgozni, akik közül 1-3 fő szokott ténylegesen váltani IT-ba fejlesztőként vagy ahhoz közeli pozícióba. Ettől természetesen többen fejezik be sikerrel a kurzust, de ahogy az előbb is írtam nem feltétlenül akar csinálni mindenki teljes váltást.

(more…)

Mesterséges Intelligencia a programozásban

Hogyan változtatja meg az AI, a Mesterséges Intelligencia, a szoftverfejlesztés folyamatát és a programozók életét? Kiváltja a munkájukat vagy csak kiegészíti? Miben tud több lenni az ember egy gépnél? Egyáltalán hogyan lehetne pozícionálni az AI-t?

 

2022 végén robbant be, majd mindenki azt hitte, hogy a digitális munkaköröknek nagyjából befellegzett, hiszen jön a gép és pár parancsból megcsinálja ugyanazt másodpercek alatt, ami egyébként napokig tartana. Azóta persze kiderült, hogy nem ennyire egyértelmű a folyamat, de a téma nem ült le, a különböző AI-k folyamatosan fejlődnek. De mire képes egyáltalán egy AI?

Tetszőleges témában tetszőlegesen megadott szöveges kérdéseket, leírásokat, parancsokat tud értelmezni és az értelmezéshez leginkább passzoló komplex válaszokat tud visszaadni. Akár forráskódot is. Pont ettől fog intelligensnek tűnni, hogy nem előre definiált kulcsszavakat tud értelmezni, hanem tetszőlegesen megfogalmazottakat. A válasza pedig nem olyan weboldalak listája, amik jó eséllyel tartalmazzák a feltett kérdésre a választ (Hello Google…), hanem az ezekből a forrásokból előállított válasz, amely akár közvetlenül is felhasználható.


Az AI nem saját magától gondol ki válaszokat.

Az AI csak olyan válaszokat tud adni, amit valaki már előállított korábban. Adsz neki egy feladatleírást, visszaad egy forráskódot majd tudsz rajta változtatásokat kérni. És így tudod finomítani a forráskódot egyre jobban és jobban. Ettől lesz egy igazán erős eszköz. Leginkább jól körülhatárolható, sablon feladatok, algoritmusok megoldására képes. Ad egy alapot, amiből már ki tudsz indulni. Így neked nem arra kell energiát fektetned, hogy hogyan kell növekvő sorrendbe rendezni egy tömböt vagy azon gondolkozni, hogy hogyan kell készíteni egy alap konfigurációt keretrendszerekhez. De neked is értened kell, hogy mi történik.

Ha valaki csak Facebook kommentekből tájékozódik, akkor könnyen lehet az az érzése, hogy teljesen felesleges programozást tanulni, hiszen az AI is tud kódot írni, így emberi munkára már nincs szükség. Én is heti szinten megkapom ezeket a kommenteket. A gond csak az ezzel a képlettel, hogy a Programozó nem egyenlő a kódírással. Egy akár évekig is tartó szoftverfejlesztési projekt pedig nem csak annyi, hogy egy meglévő weboldalon ki kell cserélni egy képet vagy egy 1-2 oldalas leírásból kell egy működő szoftver. Az AI nem kiváltja az emberi munkát, inkább kiegészíti és gyorsítja. Azáltal, hogy kisebb algoritmusokhoz rögtön tud adni egy kiindulási alapot.

(more…)

IT Álláspiaci körkép #2024

Az elmúlt 5 évben, mióta programozás oktatással, karrierváltás támogatással foglalkozok, azóta még minden évben történt valami olyan világméretű esemény, amely erősen befolyásolta a munkaerőpiacot, köztük az IT szektort is. A pandémia időszakában a munkaerőpiac nagy része szenvedett, de az IT piac és főleg a webes világ viszont kilőtt a megugrott digitalizáció miatt (hiszen sokan még boltba se mehettek). Majd ahogy ez az időszak lecsengett, úgy fordultunk rá 2023-ra és 2024-re, ami más jellegű kihívásokat hozott.

 

Ahogy nyomon követem az IT-s álláspiacot, a híreket, úgy talán most van egy erőteljes negatív érzet a cégekben és az emberekben egyaránt. Több negatív tényező is jelen van egyszerre az IT szektorban, hiszen a pandémiának már nyoma sincs, így a digitalizációs igények is visszább vettek. 2023-ban volt egy inflációs sokk, egy gazdasági recesszió, ami negatívan befolyásolta a beruházásokat, bővüléseket. Közben berobbant az AI is, ami megint csak változást jelent, bár talán ennek iránya inkább új lehetőségeket teremt, mintsem kivált munkaköröket. Így nincsenek most könnyű helyzetben a cégek, sokan kivárnak, óvatosabbak, mint korábban. Ami pedig pont ott csapódik le, ahol egy karrierváltónak a leginkább fáj: A Junior álláskiírások számában

Erősen az az érzésem, hogy a negatív gazdasági folyamatok késve érték csak el az IT szektort. Még sok munkaterület mostanra már szenved a munkaerőhiánytól, addig az IT-ban inkább most realizálódnak az elmúlt évek történései. Nem szeretnék jóslatokba bocsájtkozni, reméljük, hogy ez az időszak nem tart már sokáig és az év második felére felélénkül a piac.

 

Továbbra is az a tanácsom, hogy ne a külső visszaigazolásra várj.

Ha mindig arra vársz, hogy mikor lesz tökéletes az időzítés, hogy elkezdd megvalósítani a karrierváltásod, a programozás elsajátítását, akkor sosem fogod elkezdeni. Ahogy írtam is az elején, 2020 óta nem volt olyan év, amikor egyértelműen tökéletes lett volna az időzítés, mégis sok ügyfelem elhelyezkedett már azóta… Ha te is akkor elkezdted volna, már te is fejlesztőként dolgozhatnál. Biztos kézzel tudom javasolni, hogyha szeretnéd elérni ezt a célod, akkor kezdd el. Ne azt várd, hogy a piac igazodjon hozzád: Legyél még szorgalmasabb, rakj rá még két lapáttal és a siker jönni fog.

Majd mindjárt látni fogod, hogy bár most a cégek jobb pozícióban vannak egy interjú folyamatban, mint a munkavállalók, tehát Junior-ként most nehezebb elhelyezkedni, nagyobb a verseny, de a helyzet közel sem reménytelen. Nézzük meg a konkrét számokat most (2024.02) és hasonlítsuk őket össze a 2023-mas eredményekkel. Minden évben ugyanazt a Junior Java keresést futtatom le a 3 állásportálon (2023-es statisztikák itt):

(more…)

Munkapiaci körkép 2023 – Merre tart az IT-s álláspiac?

A tavalyi évhez hasonlóan idén is szerettem volna közzétenni a friss álláspiaci trendeket az IT szektorban. A mostani blogcikkben két kérdésre keressük a választ: Hogyan alakul a nyitott pozíciók száma a 2022-es évhez képest és milyen fizetési sávok érhetőek el? A cikk megírásához állásportálok aktuális adatait (2023.05) használom majd fel.

 

Ha szeretnél karriert váltani az informatikai (IT) szektorba, mint programozó, akkor sok kérdést kell letisztáznod magadba mielőtt beleásod magad a tanulásba. Az első pár hétben igazából még csak ismerkedni fogsz a programozással, ekkor még szinte teljesen mindegy, hogy melyik programozási nyelvben oldod a feladatokat, az alapok mindenhol hasonlóak. De ha továbbra is kitartasz a célod mellett és programozóként szeretnél elhelyezkedni, akkor el kell majd kötelezned magad egy programozási nyelv mellett. Ezt a döntést érdemes nagyon alaposan megfontolni és aztán már nem változtatni rajta. De te, aki még sohasem dolgoztál ebben a szakmában, laikusként honnan is tudhatnád, hogy hosszútávon melyik irány lesz a legjobb számodra? Sok a kérdés, amit végig kell ilyenkor gondolnod… Most az álláskereséshez adnék pár tanácsot és statisztikát.

Olyan programozási nyelvet és technológiát érdemes megismerned, ahol:

  1. Sok nyitott pozíció érhető el (statisztikailag így lesz a legjobb esélyed a sikeres váltásra)
  2. Csak a programozást kell hozzá megtanulnod (és fizikai, elektronikai ismeretek nem kellenek például)

 

Természetesen az elérhető fejlődési lehetőségek és a fizetési sávok is fontosak. Ezekről is hozok pár konkrét adatot mindjárt, de bármelyik irányát is választod a programozásnak, valószínűleg ezzel nem lesz majd problémád.

 

Webfejlesztés, mint lehetséges IT irány

Ha próbálunk olyan területet keresni az IT-n belül, ami lefedi a fenti pontokat, akkor több más mellett előbb vagy utóbb megtaláljuk a webfejlesztés lehetőségét is. Ezen belül is több lehetséges irány van (Frontend, Backend), de én a Java programozási nyelv oktatásával foglalkozom, így a példákban maradjunk a Backend fejlesztésnél. (Nem csak ez az egyetlen opció természetesen, a mindjárt bemutatott keresések és statisztikák bármelyik területen működni fognak).

(more…)

Van még értelme Java nyelvet tanulni 2022-ben?

Minden évben fellángol a vita, hogy a Java már csak egy letűnt kor emléke, nincs értelme megtanulni meg amúgy is bonyolult, nem jó első programozási nyelvnek. És valóban jelennek meg újabb és újabb modern programozási nyelvek de valahogy csak nem akar kikopni a köztudatból a Java. Sokan oktatják (köztük én is), de vajon csak azért mert lusták vagyunk új tananyagokat kidolgozni vagy tényleg van a Java nyelv mögött egy széles vállalati réteg, akik a mai napig használják és nagy számban tudnak alkalmazni Junior munkavállalókat?

 

Ha te programozóként akarsz karriert váltani, akkor bár lehet, hogy hosszú távú terveid között szerepel egy szabadúszó programozói vállalkozás, de első lépésben biztos, hogy egy cégnél lesz érdemes elkezdened a programozói karriered. Ugyanis egy ilyen munkahelyen fogsz kapni:

  1. Biztos fizetést
  2. Valódi munkatapasztalatot

 

Egy cégnél fogod megtapasztalni, hogy mit jelent határidőre szoftvert írni, csapatban dolgozni és, hogy mit jelent egy szoftver életciklusa: Hogyan jön létre egy megrendelés és hogyan fejlődik ki egy megvalósult, kész program.

Ezért karrierváltóként számodra nem az a cél, hogy elsajátítsd a legújabb technológiákat és a „legmenőbb” vagy legegyszerűbb programozási nyelveket. A célod egy olyan tudás megszerzése, amivel a legkönnyebben el tudsz helyezkedni egy cégnél. Vagyis olyan programozási nyelvet kell megtanulnod, amit a legtöbben használnak a piacon. És még az is fontos, hogy olyan piacról beszéljünk, ami számodra is elérhető és érdekes. Mert hiába szinte egyeduralkodó a játékfejlesztés területén a C++ vagy elektronikai eszközök programozásában a C nyelv, de ha te nem akarsz fénytükrözéses modellekkel meg feszültség értékekkel dolgozni, akkor olyan programozói területet kell találnod ahol ezek nélkül, lehetőleg kevés matematikával kell találkoznod. Így hamar eljutunk a Java nyelvhez vagy a Javascript-hez, amiket a webfejlesztés során a leggyakrabban használunk.

 

Számmisztika

Minden évben számos statisztika jelenik meg az aktuális trendekről, hogy mikor épp melyik programozási nyelv a legkeresettebb.

Ezek közül hoztam most egyet a prog.hu oldaláról. A statisztika nemzetközi, de általánosságban jól illeszkedik a magyar piacra is. A felmérés a szakmában dolgozók válaszaiból származik, hogy ki milyen programozási nyelvet használ a napi munkája során. A dobogó első három helyére felfért még a Python is, mely a Data Science témakörben (adatok feldolgozásában) kiemelkedően elterjedt:

Nyitott Junior Java pozíciók száma 2022 vs 2021

Tavaly januárban már készítettem egy cikket, ahol annak próbáltam meg utána járni, hogy a vírussal sújtott 2020-as év után van-e még realitása junior pozíciókat találni 2021 elején. Ekkor egy egyszerű kereséssel 281 nyitott Junior Java pozíciót találtam a három legkeresettebb állásportálon:

 

Ha most, 2022 márciusában lefuttatom ugyanezt a keresést, akkor most 372 találatot kapok (+33%). Ezek között biztosan vannak átfedések, de a trend jól olvasható.

(more…)

Programozás vs. Sakk? Figurák ismerete vagy Algoritmusok készítése?

Amikor valaki elkezd megismerkedni a programozással, akkor az első kihívás mindig az adott programozási nyelv megismerése. Minden programozási nyelvnek megvannak a maga kulcsszavai és szabályai, melyek többségével tisztában kell lennünk ahhoz, hogy programokat tudjunk készíteni. De ez már elég, hogy valaki programozó legyen és jelentkezhessen egy Junior pozícióra?

 

 

A programozás hasonló a sakkhoz

Az előbb azt írtam, hogy az adott programozási nyelv kulcsszavainak és szabályainak többségével érdemes tisztában lennünk. De mit jelent ez?

Ha te már sakkoztál, akkor biztosan feltűnt, hogy anélkül is el tudod kezdeni a játékot, hogy az összes lépésedet előre elterveznéd. Sőt, igazából elég csak a figurákat ismerned és, hogy milyen alakzatban tudsz velük lépni. Az alapszabályokkal muszáj tisztában lenned, de minél kevésbé tervezed a játékod annál előbb ütik le a figuráidat és kerülsz egyre távolabb a győzelemtől.

Anélkül is tudunk programokat készíteni, hogy minden, a programozási nyelvben lévő kulcsszót és technikai lehetőséget pontosan ismernénk. Viszont minél több dolgot ismerünk, annál komplexebb, annál összetettebb programokat fogunk tudni készíteni. Pontosan ez lesz az a tanulási folyamat, amin neked is végig kell menned, ha el akarod sajátítani ezt az ismeretet.

 

Mik azok az Algoritmusok?

Elsőre talán valamilyen matematikai kifejezésre asszociálhatsz az Algoritmusok szó hallatán, de nem kell bonyolult dolgokra gondolni.

A programozásban ez a kifejezés azt jelenti, hogy készítünk egy megoldási tervet a programunkhoz. Egy folyamatot kell megterveznünk és a programunk célja, hogy a folyamat minden egyes lépését végrehajtsa. Amikor algoritmust tervezünk, akkor nem foglalkozunk a programozási kulcsszavakkal vagy megvalósítással. Egy magas szintű leírást készítünk, egy tervrajzot, ami emberi nyelven van megfogalmazva. Lépéseket definiálunk és a lépések sorrendjét: Mi után, mit kell csinálni.

 

Nézzünk egy példát:

(more…)

Sorsfordító ajánlat: Java Tanfolyam 3.2!

Első pillantásra talán túlzásnak tűnik: Sorsfordító ajánlat. Még azt is gondolhatod, hogy beképzelt vagyok és csak felvágok, pedig „csak” egy képzést raktam össze. De ezek nem az én szavaim. Azok mondták, akikkel együtt dolgozom és akiknek megváltozott az életük egy olyan tanfolyamtól, ami fel van építve és amibe rengeteg munkát beleraktak.

 

 

Nem egy Tanfolyamot kínálok neked, hanem egy életre szóló lehetőséget

Nem azt szeretném, hogy vásárolj tőlem egy tanfolyamot aztán pár hét múlva már csak egy porfogó legyen a virtuális polcodon.

Azt szeretném, ha hosszútávon gondolkoznál és rájönnél, hogy egy lehetőséget kínálok neked. Kidolgoztam neked egy 5 hónapos munkafolyamatot, amivel meg fogod tudni valósítani a célodat és karriert tudsz váltani programozóként. Több éve foglalkozom emberekkel, tanítom őket hétről-hétre, látom a fejlődésüket és az elakadásaikat is. Azt is fogom tudni, hogy neked hogyan fogok segíteni. Nekem ez a munkám, erre vállalok garanciát is. Az én célom, hogy a Te céljaid sikerüljenek és ehhez kínálok neked egy oktatást, egy Sorsfordító ajánlatot.

Én már voltam ott, ahová Te most el akarsz jutni. Voltam gyakornok és voltam senior fejlesztő is. Tudom, hogy hová akarsz eljutni és azt is tudom, hogy hogyan foglak minderre megtanítani.

 

Egy Sorsfordító ajánlat, amihez Te is kellesz!

Bárcsak úgy működne a világ, hogy elég lenne jelentkezned a képzésre, várnod 5 hónapot és a végén a tudás ott lenne a fejedben.

Nem ismerem a csodaszert és nem ismerem a rövidebb utat sem. Az én oktatásom nagyban épít rád is, aktívan kell dolgoznod a sikerért. Messze nem lesz elegendő csak részt venned az órákon. Aki erre számít, az jobb ha nem is olvas tovább, mert neki nem fogok tudni segíteni.

De nem hagylak majd magadra, rengeteget fogunk együtt is gyakorolni. Hétről-hétre dolgozunk közösen, minden héten 3×1.5 órát találkozunk, ahol elmondom az aktuális technikai részeket és együtt oldunk meg feladatokat. Nem merem leírni, hogy az összesen 20 hetes időszakra hány előkészített feladatom van, de ne aggódj, nem fogsz unatkozni, ezt garantálom.

 

(more…)
Elértél a blog végére.