IT Álláspiaci körkép #2024

Az elmúlt 5 évben, mióta programozás oktatással, karrierváltás támogatással foglalkozok, azóta még minden évben történt valami olyan világméretű esemény, amely erősen befolyásolta a munkaerőpiacot, köztük az IT szektort is. A pandémia időszakában a munkaerőpiac nagy része szenvedett, de az IT piac és főleg a webes világ viszont kilőtt a megugrott digitalizáció miatt (hiszen sokan még boltba se mehettek). Majd ahogy ez az időszak lecsengett, úgy fordultunk rá 2023-ra és 2024-re, ami más jellegű kihívásokat hozott.

 

Ahogy nyomon követem az IT-s álláspiacot, a híreket, úgy talán most van egy erőteljes negatív érzet a cégekben és az emberekben egyaránt. Több negatív tényező is jelen van egyszerre az IT szektorban, hiszen a pandémiának már nyoma sincs, így a digitalizációs igények is visszább vettek. 2023-ban volt egy inflációs sokk, egy gazdasági recesszió, ami negatívan befolyásolta a beruházásokat, bővüléseket. Közben berobbant az AI is, ami megint csak változást jelent, bár talán ennek iránya inkább új lehetőségeket teremt, mintsem kivált munkaköröket. Így nincsenek most könnyű helyzetben a cégek, sokan kivárnak, óvatosabbak, mint korábban. Ami pedig pont ott csapódik le, ahol egy karrierváltónak a leginkább fáj: A Junior álláskiírások számában

Erősen az az érzésem, hogy a negatív gazdasági folyamatok késve érték csak el az IT szektort. Még sok munkaterület mostanra már szenved a munkaerőhiánytól, addig az IT-ban inkább most realizálódnak az elmúlt évek történései. Nem szeretnék jóslatokba bocsájtkozni, reméljük, hogy ez az időszak nem tart már sokáig és az év második felére felélénkül a piac.

 

Továbbra is az a tanácsom, hogy ne a külső visszaigazolásra várj.

Ha mindig arra vársz, hogy mikor lesz tökéletes az időzítés, hogy elkezdd megvalósítani a karrierváltásod, a programozás elsajátítását, akkor sosem fogod elkezdeni. Ahogy írtam is az elején, 2020 óta nem volt olyan év, amikor egyértelműen tökéletes lett volna az időzítés, mégis sok ügyfelem elhelyezkedett már azóta… Ha te is akkor elkezdted volna, már te is fejlesztőként dolgozhatnál. Biztos kézzel tudom javasolni, hogyha szeretnéd elérni ezt a célod, akkor kezdd el. Ne azt várd, hogy a piac igazodjon hozzád: Legyél még szorgalmasabb, rakj rá még két lapáttal és a siker jönni fog.

Majd mindjárt látni fogod, hogy bár most a cégek jobb pozícióban vannak egy interjú folyamatban, mint a munkavállalók, tehát Junior-ként most nehezebb elhelyezkedni, nagyobb a verseny, de a helyzet közel sem reménytelen. Nézzük meg a konkrét számokat most (2024.02) és hasonlítsuk őket össze a 2023-mas eredményekkel. Minden évben ugyanazt a Junior Java keresést futtatom le a 3 állásportálon (2023-es statisztikák itt):

 

Most 518 találatot kapok. Ezek között biztosan vannak átfedések vagy olyan, ami nem junior pozícióra releváns, de 1 évvel ezelőtt ugyanez a keresés 369 találatot adott (+40%).

 

A +40% az álláskiírások számában egy elég erős adat.

Ez semmiképp sem utal egy tetszhalott állapotra. A piac életben, éledezik. A bővülés elsősorban a tapasztaltabb munkavállalókra vonatkozik illetve azokra, akik minél szélesebb technikai ismeretekkel rendelkeznek. Általánosságban mit várnak el egy Java / FullStack webfejlesztői pozíción:

  • Java
  • Spring Boot
  • JPA / Hibernate
  • REST
  • Microservice-ek, konténerizáció (Docker / Kubernates)

 

  • HTML
  • CSS
  • Javascript
  • Angular / React

 

Ha versenyképes akarsz lenni egy Junior pozícióra, ezeket a technikai témákat mindenképpen ismerned kell. Ha ezeket magabiztosan használod, akkor nyílni fognak előtted a lehetőségek. Nem olyan gyorsan, mint korábban, de ott lesznek. Az álláskeresés sosem egy könnyű feladat, hiszen nem te irányítod 100%-ban, éppen ezért szoktam javasolni a ~4 hónapos álláskeresési időt. De ha akarsz, akkor tudsz váltani. Csak ne hagyd, hogy a negatív hangok és a rajtad kívülálló tényezők visszavessenek. Persze azért a realitás talaján kell maradni, reális elvárások alapján. De ha erre tudatosan készülsz, akkor nem fog meglepetés írni.

+1 pont: Green Fox Academy bezárása

Akinek eszébe jutott már a programozás tanulás biztosan hallott már a cégről. És azt is biztosan hallotta, hogy bezárt. Nem egy Facebook kommentben kaptam már meg, hogy mivel a Green Fox bezárt, ezért az IT piac hallott, senki se akarjon karriert váltani. Bár nekem semmi közöm a Green Fox-hoz, de mégis szerettem volna lereagálni az előbb említett ostobaságot.

A Green Fox tett egy hivatalos kijelentést, hogy mi áll a bezárás mögött. Induljunk ki ebből. Ehhez tegyük mellé a cikk eleje óta elhangzott magyarázatokat, miszerint van egy beszűkültebb Junior IT piac. De ha egy autószerelő bezár, akkor már vége a teljes autóiparnak? Ha egy fitness terem bezár, akkor már senki sem akar sportolni? Miért találok 518 álláskiírást, ha vége az IT piacnak? A Green Fox Academy egy cég, ami vállalt bizonyos kockázatokat és végül úgy döntött, hogy bezár. De ebből nem következik az IT piac összeomlása.

Sajnos sokan szeretik messze negatívabb színbe láttatni a világot, mint ami. Ha neki rossz, legyen másnak is. Maradj otthon, ne képezd magad, ne csinálj semmit. Ne tanulj, ne akarj előrébb jutni.

 

Ha te szeretnél változtatni az életeden, szeretnél tanulni, fejlődni, akkor erre legyél büszke. Így fogsz előrébb jutni. Akinek pedig elég annyi, hogy megint van oka, hogy miért ne csináljon semmit, azzal nem kell foglalkoznod. Ők azok akiknek mindig lesz valami kifogásuk. Te ne a kifogások megtalálására, hanem a változásra koncentrálj és legyenek céljaid.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!