Van még értelme Java nyelvet tanulni 2022-ben?

Minden évben fellángol a vita, hogy a Java már csak egy letűnt kor emléke, nincs értelme megtanulni meg amúgy is bonyolult, nem jó első programozási nyelvnek. És valóban jelennek meg újabb és újabb modern programozási nyelvek de valahogy csak nem akar kikopni a köztudatból a Java. Sokan oktatják (köztük én is), de vajon csak azért mert lusták vagyunk új tananyagokat kidolgozni vagy tényleg van a Java nyelv mögött egy széles vállalati réteg, akik a mai napig használják és nagy számban tudnak alkalmazni Junior munkavállalókat?

 

Ha te programozóként akarsz karriert váltani, akkor bár lehet, hogy hosszú távú terveid között szerepel egy szabadúszó programozói vállalkozás, de első lépésben biztos, hogy egy cégnél lesz érdemes elkezdened a programozói karriered. Ugyanis egy ilyen munkahelyen fogsz kapni:

  1. Biztos fizetést
  2. Valódi munkatapasztalatot

 

Egy cégnél fogod megtapasztalni, hogy mit jelent határidőre szoftvert írni, csapatban dolgozni és, hogy mit jelent egy szoftver életciklusa: Hogyan jön létre egy megrendelés és hogyan fejlődik ki egy megvalósult, kész program.

Ezért karrierváltóként számodra nem az a cél, hogy elsajátítsd a legújabb technológiákat és a „legmenőbb” vagy legegyszerűbb programozási nyelveket. A célod egy olyan tudás megszerzése, amivel a legkönnyebben el tudsz helyezkedni egy cégnél. Vagyis olyan programozási nyelvet kell megtanulnod, amit a legtöbben használnak a piacon. És még az is fontos, hogy olyan piacról beszéljünk, ami számodra is elérhető és érdekes. Mert hiába szinte egyeduralkodó a játékfejlesztés területén a C++ vagy elektronikai eszközök programozásában a C nyelv, de ha te nem akarsz fénytükrözéses modellekkel meg feszültség értékekkel dolgozni, akkor olyan programozói területet kell találnod ahol ezek nélkül, lehetőleg kevés matematikával kell találkoznod. Így hamar eljutunk a Java nyelvhez vagy a Javascript-hez, amiket a webfejlesztés során a leggyakrabban használunk.

 

Számmisztika

Minden évben számos statisztika jelenik meg az aktuális trendekről, hogy mikor épp melyik programozási nyelv a legkeresettebb.

Ezek közül hoztam most egyet a prog.hu oldaláról. A statisztika nemzetközi, de általánosságban jól illeszkedik a magyar piacra is. A felmérés a szakmában dolgozók válaszaiból származik, hogy ki milyen programozási nyelvet használ a napi munkája során. A dobogó első három helyére felfért még a Python is, mely a Data Science témakörben (adatok feldolgozásában) kiemelkedően elterjedt:

Nyitott Junior Java pozíciók száma 2022 vs 2021

Tavaly januárban már készítettem egy cikket, ahol annak próbáltam meg utána járni, hogy a vírussal sújtott 2020-as év után van-e még realitása junior pozíciókat találni 2021 elején. Ekkor egy egyszerű kereséssel 281 nyitott Junior Java pozíciót találtam a három legkeresettebb állásportálon:

 

Ha most, 2022 márciusában lefuttatom ugyanezt a keresést, akkor most 372 találatot kapok (+33%). Ezek között biztosan vannak átfedések, de a trend jól olvasható.

A diploma az esetek nagy részében továbbra sem alapfeltétel. A nálam tanulók csak nagyon ritkán kerülnek azért elutasításra mert hiányzik a papír a tudásukról. Ezen felül további segítség, hogy az általam működtetett oktatás (illetve elvileg ma már minden felnőttképzés) államilag elismert képzés, aminek elvégzéséről oklevél állítható ki. Így igény esetén igazolható az oktatás, bár ez továbbra sem minősül diplomának.

 

Mennyit lehet keresni?

A NoFluffJobs 2021-ben is készített egy felmérést az elérhető fizetésekről, bár egy kicsit más megközelítésben, mint 2020-ban. Ez a felmérés régiós összevetéseket is tartalmaz, így szerintem különösen izgalmas. A teljes cikket itt eléritek, ide csak a magyar piacra vonatkozó két legfontosabb kijelentést másolom:

  • A nemzetközi berkekben a legnépszerűbb pozícióknak a backend, a fullstack és a frontend bizonyultak, ezekben a válaszadók nagyjából 20-30 százaléka helyezkedett el az egyes országokban.
  • Szlovákia és Magyarország egyértelműen a fizetések középmezőnyében helyezkedik el – mindkét országban az ágazatban dolgozók több mint 66 százaléka nettó 315 – 630 ezer forintért dolgozik.

 

Összességében a webfejlesztés továbbra is nagyon népszerű, erre a kijelentésre szépen illeszkedik a programozási nyelvek használatának statisztikája. Fizetések tekintetében továbbra is átlag feletti fizetések érhetőek el, ami munkatapasztalattal sikeresen növelhető. A területen a munkaerőhiány továbbra is tapasztalható, így a piaci versenyt a tapasztalt szakemberek gyorsan fizetésemeléssé tudják változtatni.

 

 

Végszó

Ebből a levezetésből talán érthető, hogy miért éri meg a karrierváltók szemszögéből és miért foglalkoznak sokan a Java nyelv vagy a webfejlesztéshez kapcsolódó egyéb programozási nyelvek oktatásával. A képző cégek elsődleges feladata egy olyan tudás átadása, amivel a lehető legkönnyebben el lehet helyezkedni. És a Te célod ugyanez kell legyen, ha karriert szeretnél váltani, hogy minél könnyebb legyen az elhelyezkedéshez.

Ez persze nem azt jelenti, hogy más programozási nyelveket vagy technológiákat nem éri meg tanulni, de itt jobb esélyeid vannak.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!