Csak lufi volt az informatikushiány vagy el lehet még helyezkedni junior pozícióban?

Talán már nem is emlékszünk, de még 2020 januárjában és februárjában is attól volt hangos az internet, hogy iszonyatos munkaerőhiány uralkodik az informatikai területen. Elég csak beírni a google-be, hogy „informatikus munkaerőhiány 2020” és tényleg sok-sok oldal foglalkozik a témával. Aztán persze jött a vírus, a lezárások és mindenki csak kapkodta a fejét. De hol tartunk ma? Van még esély egy karrierváltásra?

 

Nem szeretnék és nem is fogom azt mondani, hogy persze, semmi gond, még mindig pár hét alatt találsz munkát. Ez a kijelentés ma már nem igaz sajnos, bár azt gondolom, hogy az informatikai terület különösen válságállónak bizonyult. Ma is el lehet helyezkedni ezen a területen kezdő programozóként diploma nélkül is (lásd később), de sokkal több türelemre és sokkal több időre van hozzá szükség, mint 1 évvel ezelőtt.

Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy ha ma Te, mint 0 év munkahelyi tapasztalattal rendelkező programozó szeretnél munkát találni, akkor körülbelül 4-6 hónapnyi munkakeresési idővel érdemes számolnod. Ez persze sok mindentől függ, lehet kicsit rövidebb vagy egy kicsit hosszabb, de ebben a nagyságrendben érdemes tervezni. Ami viszont már tény, hogy 2020 elejét és az azt megelőző 3-4 évet masszív munkaerőhiány jellemezte és hacsak 1 év alatt nem találtunk 20-30 ezer informatikust az országban, akkor reméljük, hogy amint a vírus eltűnik újra szépen lassan elkezd visszaállni ez a helyzet.

Azt a 4-6 hónapos időszakot, amíg megtalálod az első munkahelyed további gyakorlással és a tudásod folyamatos bővítésével érdemes eltölteni.

 

Nyitott junior pozíciók

2021. január 7-én, amikor írtam ezt a cikket, akkor a legnépszerűbb állásportálokon összesen 281 nyitott Junior szoftverfejlesztői pozíciót találtam egy nagyon-nagyon egyszerű kereséssel. Még egyszer, ezek csak a Junior (azaz kezdő szintű) nyitott pozíciók száma. Eddig is igaz volt és ez még mindig így van, hogy a legtöbb nyitott pozíció Budapesten érhető el. Az állásportálok között természetesen biztosan vannak átfedések, ettől függetlenül azt gondolom, hogy egy ilyen brutálisan nehéz gazdasági év után január elején ez egy megnyugtatóan magas szám:

 

A szakma tehát életben van, működik és továbbra is szükség van az új emberekre! Valószínűleg ehhez nagyban hozzájárul, hogy a home-office ebben az iparágban különösen működőképes. Sőt azt gondolom, hogy most már hónapról-hónapra jobb a helyzet és a digitalizáció gyorsulása több helyen még extra munkákat is jelentett.

 

Diploma nélkül elhelyezkedni

Sokszor leírtam már, hogy az informatika az a terület, ahol az számít, hogy mit tudsz nem pedig az, hogy miről van papírod. Programozó bárkiből lehet egyetem elvégzése nélkül is, hiszen nem esik törvényi besorolás alá, így nem kötelező az egyetemi diploma megléte:

Az igazsághoz itt is hozzátartozik, hogy 1 évvel ezelőtt az olyan hirdetésekből, ahol kifejezetten nem kértek diplomát még több volt mint ma, de ez továbbra is egy elérhető cél.

 

Programozói bérek 2020 végén

A NoFluffJobs készített egy kimutatást a portálukon található álláshirdetésekből a fizetési bérsávokról. Ők egy olyan álláskereső portál, ahol kizárólag fizetéssel megjelölt és kizárólag szoftverfejlesztői pozíciók tölthetők fel. Ez egy alig egy hónapos kimutatás, így érdemes vetni rá egy pillantást.

Mivel én kifejezetten Java nyelv oktatásával foglalkozom, ami leginkább a Backend kategóriára illeszkedik, ezért csak ezt a területet másolom ide:

Azt gondolom, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy ezek az összegek mennyire hatnak rá motiválóan, mindenesetre nagyon jó látni, hogy már a Junior pozíció alsó átlaga is a magyar átlagbér felett szerepel.

 

 

És tényleg bárkiből lehet programozó?

Bár „jogilag” bárkiből lehet programozó, de ez egy nehéz szakma. Rengeteg tanulásra, kitartásra és problémamegoldásra lesz szükséged. Itt nincsenek hosszú elméletek, definíciók viszont tudni kell megoldásokat találni a feladatokhoz, ráadásul úgy, hogy azt le is tudd programozni. Szerintem egy nagyon kreatív és szuper szakma, de nagyon kitartónak kell lenni hozzá. Erről a Kiből nem lesz Programozó? című blogcikkemben már írtam részletesen.

Ha viszont Te még csak most ismerkedsz a programozással és szeretnél elindulni vele, akkor a Hogyan kezdj el Programozást tanulni? írásomat ajánlom. Ebben összeszedtem néhány alapvető témát, árakat és hogy milyen lehetőségeid vannak, ha valamilyen oktatási formában szeretnél programozást tanulni.

 

 

Végszó

A mostani helyzet tehát nem annyira kedvező, mint 1 évvel korábban, de kellő kitartással és folyamatos fejlődéssel most is meg lehet valósítani egy karrierváltást. Ha ezt a blogcikket olvasod, akkor valószínűleg az igazi kérdés számodra inkább az, hogy mi lesz fél-1 év múlva. Jobb lesz-e a helyzet vagy talán még rosszabb? A jövőt persze senki sem látja, de ami tény, hogy a mostani gazdasági helyzet a vírus miatt alakult ki és ha az megszűnik, akkor van esély egy felívelő pályára. A kérdés, hogy mikor akarod elkezdeni képezni magad: Most vagy majd amikor már látszik a siker és mindenki más is képzi magát?

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!