Mit csinál egy Programozó?

Egy programozó napi munkája igen sokrétű. A legnagyobb része a különböző problémák megértése, analízise illetve egy megoldás kidolgozása, a kisebbik része pedig a tényleges programozási feladatok elvégzése.

 

A legtöbb esetben már nem is igazán a programozáson van a hangsúly hanem, hogy kitaláljunk egy jó, működőképes koncepciót az adott problémára. Azonban, ahhoz hogy kialakuljon egy ilyen problémamegoldó képesség, mindenképpen alapfeltétel egy releváns programozási nyelv alapos ismerete. Egy programozási nyelv pedig nem más mint olyan utasítások halmaza amit a számítógép értelmezni tud. Hasonlóan az emberi beszédhez, a programozási nyelv is szavakból tevődik össze és ezután ezeket kell egy értelmes sorrendbe tennünk. Azért fontos egy programozási nyelv alapos ismerete, hiszen ha nem vagyunk tisztában a saját eszközeinkkel, akkor semmilyen problémát sem fogunk tudni hatékonyan megoldani. Egy jó orvos sem tud jó diagnózist, vizsgálatokat felírni anélkül, hogy ismerné a lehetséges eszközöket, műszereket.

 

Tehát mit is csinál egy programozó pontosan? Leginkább olvas, kutat, értelmez, ötleteket gyárt majd azokat megpróbálja átültetni a gyakorlatba a programozás által, így letesztelve, hogy az elméletben kitalált megoldás valóban működőképes-e. Ezek jelentik számomra az izgalmas napokat, ami után még sokszor otthon is azon gondolkozok, hogy másnap hogyan tovább. (Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak unalmasabb napok is, amikor bizony kicsit kevésbé kreatív, úgynevezett favágó munkákat kell elvégeznünk. Ezen szerintem kár háborogni, az ilyen feladatokon egyszerűen túl kell esni, szerencsére azért általában ez ritkábban fordul elő.)

Ezzel el is értünk az én kedvenc gondolatomhoz, miszerint A Programozás, A Programozói szakma az egyik legkreatívabb szakma amit csak ismerek. A semmiből kell egy valódi problémára egy számítógép által is értelmezhető algoritmust kitalálni és megvalósítani. A valódi probléma pedig bármi, de tényleg bármi lehet. Lehet ez egy 1000 éves matematikai probléma, egy világhírű közösségi háló, egy új szuper applikáció ami mindenki számára nélkülözhetetlen lesz nemsokára, egy hihetetlenül élethű játék, egy önvezető autó vagy egy teljesen új banki rendszer megtervezése.

 

Azt hiszem én ezért a kreativitás miatt szerettem meg ezt a szakmát és én mindenkit bíztatok, hogy bátran vágjon bele, mert ugyan egy programozási nyelv elsajátítása beletelhet néhány hónapba, de szerintem megéri. Ha pedig te is ezt a cikket olvasod, akkor már az első lépéseket sikeresen meg is tetted, egy új szakma megismerése felé. A programozási nyelv pedig nem más csupán, mint egy eszköz, hogy a számítógép is megértse, hogy pontosan milyen utasításokat is kell végrehajtania. Azonban a programozási nyelv nagyon fontos, ezért alaposan ismerni kell, különben ott állsz majd a műtőben szike nélkül, ami kellemetlen lehet.

De mégis hogyan kell elképzelni, egy-egy konkrét feladatot a hétköznapokban? A „feladat” mérete rengeteget változott az elmúlt 10-15 évben. A mai komplexitással rendelkező programokat már általában nem 1 ember csinálja, sőt! Ma már inkább a több tucat fős projektek a jellemzőek, ahol csapatban kell dolgozni.

 

A munka stílusa és a projektek mérete megváltozott, de az alapvető feladatok változatlanok maradtak. Vannak különböző elvárások, követelmények, amik a vevőktől származnak és amik alapján a terméknek majd működnie kell. Az alapvető cél, hogy egy követelményeket kielégítő, hibamentes terméket állítsunk elő a mindennapi munka során.

Tehát az első lépés egy projekt élete során mindig a vevő megtalálása illetve a követelmények értelmezése. Ezután kezdődik a munka legjava, amikor egy teljes működő rendszert kell kitalálni és felépíteni. Ahogy a rendszer épül, elkezdődik a termék tesztelése. Általában a végső termék előállításához több iteráció, több fejlesztési ciklus szükséges. Az utolsó lépés a kész termék átadása a megrendelőnek. Ez a munkafolyamat természetesen, ahogy korábban is írtam, sok ember együttes munkájából tevődik össze. Azonban sajnos (vagy szerencsére) egy programozónak általában nem csak közvetlenül a saját, de egy kicsit a többiek munkafolyamataiba is bele kell látni.

 

Mint minden szakmának, úgy az informatikának, a programozásnak is megvannak a maga kifejezései, alapfogalmai. Ha ezekkel tisztában vagy és érted az alapvető összefüggéseket, tudsz kreatívan feladatokat megoldani, valamint rutinszerűen képes vagy rövidebb algoritmusokat implementálni a munkakörhöz releváns programozási nyelven, akkor már előrébb vagy, mint ma a szakmában dolgozók 30%-a! Nem kell tudni minden problémát fejből megoldani, ma már hatalmas fórumai vannak ezeknek a kérdéseknek. Tudni kell kérdezni és keresni, azt mondanám, hogy szinte ez a legfontosabb tulajdonság!

 

 

Ebben a bemutató cikkben most sok nagyobb témát érintettem röviden. Olvass tovább erre, ha érdekel, hogy milyen lépéseken keresztül történik meg ideális esetben egy szoftver lefejlesztése vagy errefelé, ha látni szeretnéd a programkódok alapvető működési elvét.

Ha viszont 100%-ra kapcsolnál, akkor hamarosan indul a következő Java Tanfolyamom, nézd meg a részleteket! Biztos, hogy tetszeni fog!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!