AlapokOnfejlesztes

Ki a Junior Programozó?

Eddig már több szemszögből megnéztük, hogy mit csinál egy programozó?, hogyan lehet megtanulni programozni egyetem nélkül. Most azt szeretném körbejárni, hogy ki is a Junior Programozó, mikor lesz valaki Junior Programozó és milyen egy átlagos felvételi interjú egy Junior programozói pozícióra.

 

Ebben a szakmában annak a minimális szintnek a neve, amivel már valóban el lehet érni egy sikeres felvételit, az az úgynevezett Junior pozíció. Ha ezt a szintet valaki sikeresen elérte és sikeresen megpályázott egy állást, akkor szerintem a legnehezebb részeken már túl van. Ugyanis míg tipikusan a Junior programozói szintet otthoni tanulással és gyakorlással lehet elsajátítani, addig a Senior és a magasabb szinteket már sokkal inkább a valódi munkahelyi, ipari tapasztalatokkal lehet elérni.

 

Junior szinten még nem várnak el nagyon mély technikai tudást és több éves tapasztalatot. Sokan azt mondják, hogy a Junior programozói szintet akkor éri el valaki, ha kialakult a megfelelő algoritmikus gondolkodásmódja, feladatmegoldó képessége és nem csak magát a megoldást látja, hanem a kezében van az eszköz is a megoldáshoz. Egy Junior Programozóval szemben nem elvárás, hogy egy adott programozási nyelvet és az arra épülő összes technikát mélyen ismerjen. Inkább legyen egy erős alapja a programozási nyelvről, legyen tisztában azzal, hogy léteznek olyan kiegészítő programok, eljárások, amik gyorsítják a munkát. Ha ezek megvannak, akkor már lehet mire építeni és egy sikeres felvételi után a következő 1-2 évben el lehet mélyíteni ezeket az ismereteket valódi munkahelyi feladatokon keresztül.

 

A programozási ismereteken túl egy Junior programozóval szemben elsődleges elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete (angol/német), a tanulási hajlandóság, a konstruktív hozzáállás, a csapatmunka és szerintem az egyik legfontosabb, az alázat. Tudd magadat reálisan megítélni, tudd, hogy még nem te vagy legjobb, még sokat kell tanulnod és sokat is akarj tanulni. Ha azt látja a leendő munkaadód, hogy igen még nem teljesen letisztult minden, vannak még esetleg hiányosságok, de akarsz fejlődni, akkor az nagyon sokat jelent. Én például amikor először gyakornoknak jelentkeztem, akkor azt mondtam az interjún, hogy ingyen is elvállalnám a munkát, mert nem a pénz motivál, hanem az, hogy tanulhassak. Mint később kiderült, ez egy nagyon szimpatikus kijelentés volt, amit a mai napig vallok, mert egy ilyen pozíciónak nem az a célja, hogy meggazdagodj, hanem egy kaput, egy hatalmas ugródeszkát jelenthet, ha jól használjuk.

 

Mindezen felül „el is kell tudnod adni magadat”, ugyanis ha egy állásinterjún az előbb felsoroltakat nem tudod bemutatni, akkor a leendő munkaadód nem fog tudni mi alapján felvenni téged, hiába szeretne. Ez utóbbi gyakorlással elsajátítható, 4-5 állásinterjú után ezzel szerintem már nem lehet gond.

 

Úgy gondolom egy junior pozíciónál alapelvárás, hogy a jelölt ismerjen legalább egy verziókövető rendszert és tudja, hogy mik a fő funkciói egy ilyen rendszernek. Ismerje az UML modellezési nyelvet és a legalapvetőbb elemeket, kapcsolatokat. Ezek már csak szóbeli kérdésekként jelennek meg, tehát itt nem tapasztalatot várok el az adott technológiával vagy eszközzel, hanem legalább egy hallomás szintű ismeretet. Ezenfelül alapelvárás, hogy bármikor át tudjunk váltani magyarról a megjelölt idegen nyelvre és úgy tudjuk folytatni az interjút legalább 5-10 percig.

 

Tehát amint látjátok, nem csak feltétlenül a programozási nyelv ismerete a lényeg. Több mindent is ismerni kell és ezeket be is kell tudni mutatni. Remélem tudtam segíteni ezzel a pár példával, ha valamelyik feladattal kapcsolatban lenne egy kész megoldásotok, akkor küldjétek el itt ZIP formátumban és én pár napon belül visszajelzek az eredményről.

Ha 110%-ra kapcsolnál és szeretnél egy megbízható tanártól megtanulni a Java nyelv rejtelmeit, akkor nézd meg a most induló Java Tanfolyamom részleteit! Tetszeni fog!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!