Megtanulhatsz programozni előképzettség nélkül?

Vajon mennyire reális, hogy valaki leül és hónapok fáradságos munkájával megtanulja a programozást olyan szinten, amivel már elérhető egy Junior pozíció? Sok embernek megfordul a fejében a programozás, hiszen a szakma sok vonzó lehetőséget kínál, de csak kevesen vágnak bele. Megijednek, hogy ez biztosan csak kockáknak való meg nekik úgysem sikerülne. De én azt mondom, hogy ne rögtön végletekben gondolkozzunk.

 

Talán nem árulok egy nagy titkot, ha azt mondom, hogy még senki sem született úgy, hogy tudna programozni. Nekem is és a sikeres karrierváltóknak is meg kellett tanulniuk. Igen, a 0-ról. Mindenkinél megvolt az a pont, amikor csak a kíváncsiság hajtotta és még teljesen bizonytalan volt, hogy lesz-e ebből valami. Ez is egy ugyanolyan szakma, mint a többi: Kellő kitartással és tanulással el lehet sajátítani.

De ne rohanjunk ennyire előre. Neked, ha te még csak most ismerkedsz ezzel az egésszel, akkor még nem arra kell koncentrálnod, hogy majd hogyan fogsz eljutni egy Junior pozícióra. Ez még egyelőre túl nagy ugrás, számodra az első lépéseket kell definiálni. Megpróbálom felvázolni, hogy mire számíthatsz.

 

 

Mégis mennyi kitartásra lesz szükséged?

Szinte hallom a fejemben, ahogyan azt mondod, hogy mondjak már néhány konkrét számot. Mindjárt mondom, de előbb szeretném ha megértenéd, hogy ez a folyamat nem ennyire fekete vagy fehér. Egy tanulási folyamat mindig két szereplős, szükség van hozzá egy jó diákra és egy jó tanárra. Éppen ezért a szükséges idő is változhat.

Azért tartok 5 hónapos Kezdő Tanfolyamokat, mert úgy tapasztalom, hogy ez az a minimum idő, amíg valaki sikeresen el tudja sajátítani az alapokat és meg tudja érteni a koncepciókat. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy elég csak bejárni az órákra. Ez az 5 hónap napi rendszerességű gyakorlást kíván. Ez az időszak akkor tud működni, ha van egy jó tanár és van a másik oldalon egy jó diák is, aki rendszeresen készül, megírja a házifeladatokat és megfogadja a tanácsokat. 5 hónap alatt el lehet jutni a programozás elejétől addig a szintig, hogy rutinszerűen tudsz írni algoritmusokat, tervezni programokat és önállóan fel tudsz készülni egy Junior interjúra. Ebben az időszakban reálisan egy olyan szintre lehet eljutni, amire már lehet építkezni.

 

Rögtön iratkozzak be egy Tanfolyamra?

Ne! Kérlek semmiképp se az legyen az első lépésed, hogy beiratkozol egy tanfolyamra!

A Kezdő tanfolyamok a programozás elejéről indulnak általában, de nem szerencsés, ha teljesen vakon ülsz be egy képzésre. Érdemes némi előképzettséget szerezni otthoni gyakorlással. Ez nem csak az miatt hasznos, mert így az első néhány heti tananyag nem lesz teljesen újdonság, hanem azért is, mert kaphatsz egy képet, hogy mivel is kellene a keresned a kenyered a következő 5-10-15 évben.

Sokszor írtam már róla, de a programozásban nagyon jó dolog, hogy te is bármikor kipróbálhatod otthonról. Gyakorolhatsz, teljesen ingyen. Ehhez ma már rengeteg segítség érhető el az interneten akár írott, akár videós formában. Érdemes ezt a kis házifeladatot elvégezni, mert sok bosszúságtól kímélheted meg magad. Én is rengeteg bevezető cikket írtam már a témában és videón is elérhető az oktatásom első tananyaga 97 percben, a programozás legelejétől egészen 10 példa megoldásáig:

Ezt a lépést ne vedd félvállról, mindenképp gyakorolj önállóan is pár hétig vagy pár hónapig akár. Ha ez megvan, akkor sokkal magabiztosabban fogsz beülni egy tanfolyamra és nem fogsz óriási összegeket kidobni az ablakon.

 

 

Már képbe kerültem a programozással, gyakoroltam otthon. Most már beiratkozhatok egy Tanfolyamra?

Nem, még egy tervezési lépést mindenképp ajánlok előtte.

Minden tanfolyamnak elérhető a képzési struktúrája. Erősen ajánlott ténylegesen is végiggondolni, hogy számodra ez a struktúra mennyire kivitelezhető? Ne felejtsd el, hogy nem csak az órákra kell beülnöd, de a kapcsolódó feladatokat is mindig meg kell csináld. Ennek is bele kell tehát férnie a napi rutinodba. Ráadásul több hónapig kell ezt ismételned, ezért érdemes nagyon alaposan kigondolni, hogy ez mennyire kivitelezhető. Ha úgy érzed, hogy ez a struktúra hosszútávon is működőképes, akkor mindent megtettél a sikeres induláshoz!

 

Mi vár rád egy tanfolyam után?

Az általam tartott képzési struktúrában 5 hónapos a kezdő tanfolyam. Ezalatt eljutsz egy rutinos szintre, de ez még nem Junior pozíciót jelent. Utána kell majd megismerkednek azokkal a technológiákkal, amiket a kinézett területen érdemes ismerni. Más technológiákkal kell tisztában lennie egy mobilalkalmazás fejlesztőjének, megint mással egy weboldal fejlesztőnek és megint mással egy szerver oldali alkalmazás fejlesztőjének. Ezt az időszakot szoktam én „szakosodásnak” nevezni. A kezdő tanfolyam során a programozással fogsz általánosságban megismerkedni, míg az azt követő időszakban már csak specifikus, az adott területre jellemező technológiával. Erre a szakosodásra általában 3 hónapot érdemes számolni. Szerver oldali alkalmazások fejlesztéséhez én magam is tartok 3 hónapos haladó kurzusokat.

Eddig összesen 5+3 hónapnál tartunk. Már csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet elhelyezkedni?

Az a tapasztalatom, hogy körülbelül 4 hónap alatt tud valaki eljutni egy ajánlatig. A toborzás már éledezik, egyre több a nyitott pozíció, de a cégek egyelőre óvatosabbak, így nem érdemes ettől sokkal rövidebb idővel számolni 2021-ben. Viszont, hogy ez a 4 hónap ne a tanulással töltött 8 hónapra tevődjön rá pluszban, én azt szoktam javasolni, hogy mikor valaki elkezdi a szakosodást, akkor már kezdje meg az önéletrajza és a LinkedIn profiljának a frissítését is és kezdje el szétküldeni a jelentkezéseit. Ezzel párhuzamosítani tudja a szakosodását és a munkakereséshez szükséges időt. Így összesen 10-12 hónappal érdemes kalkulálni egy Kezdő tanfolyam elejétől.

 

 

Végszó

Ahogyan láthatod, nem érdemes előképzettség és tervek nélkül megtanulni programozni és beiratkozni egy tanfolyamra. Ülj le otthon, próbáld ki, olvass el egy könyvet, nézz meg pár videót a neten és ami a legfontosabb: GYAKOROLJ! Írj otthon kisebb programokat, nézd meg, hogy miről szól ez az egész. Tervezd meg a tanfolyam időszakát és készülj rá tudatosan. Ha ezeket megteszed, akkor maximalizálhatod az esélyeidet.

A programozás egyáltalán nem könnyű, nem is való mindenkinek. De ez nem baj. A baj az, amikor erre azután döbbensz rá, hogy több százezres vagy milliós összegeket fizettél ki egy tanfolyamra, pedig teljesen ingyen, otthon is gyakorolhattál volna.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!