Hogyan zajlik egy Szoftverfejlesztői Állásinterjú?

Ha szóba kerül az Állásinterjú, akkor szerintem kicsit mindenki feszült lesz, köztük én is. Nem egyszerű helyzet ez, én sosem tudtam megszokni. Új környezet, új emberek, mindenki a legjobbat szeretné megmutatni magából. Sajnos azonban ez egy szükséges lépés, ha szeretnénk munkát, ezért talán érdemes lenne röviden áttekinteni egy szoftverfejlesztői interjú tipikus lépéseit.
Ezek a beszámolók a saját tapasztalataimon alapulnak, nem biztos, hogy a te interjúd is pontosan így fog majd zajlani.

 

 

Az Állásinterjúk valahol ott kezdődnek, hogy elkezdjük otthon a nappaliban megírni az önéletrajzunkat (CV). Már itt érdemes a precizitásra törekedni, nem ajánlom, hogy valaki a szakmai részen nagyot ferdítsen, de erről kicsit később. A formátumot érdemes kölcsönkérni ismerőstől vagy lenézni a netről, a saját formátumot nem ajánlom. Amire felhívnám a figyelmet, hogy a kis profilképnek igyekezzünk ne olyat választani ami a 3. pálinka után készült a barátokkal, hanem egy sima, egyszerű, fehér fal előtt készült mosolygós képet, ahol tisztán látszik az ember arca. Sajnos ez nem mindenkinek evidens…

 

Ezután átböngésszük a nyitott pozíciókat, majd elküldjük a CV-nket.
Valószínűleg 1-2 napon belül fogunk kapni egy telefont egy kedves kapcsolattartótól, hogy mikor lenne az első interjú időpontja. Ekkor azonban már történhet egy nagyon rövid, de nem szakmai beszélgetés is, akár angolul is! Érdemes elfogadni az első időpontot, amit felajánlanak, de mindenképpen lebeszélni egy időpontot. Ha úgy rakjuk le a telefont, hogy nincs konkrét időpont vagy később lemondjuk, akkor ettől a helytől 90%-os valószínűséggel el is búcsúzhatunk, úgyhogy erre mindenképpen figyeljünk oda!

 

Egy állásinterjúra mindig percre pontosan érkezzünk! Erre azért van szükség, mert velünk ellentétben az interjúztatónak van munkája, tehát elfoglalt.
Én mindig úgy szerveztem a napom, hogy mondjuk 30 perccel előbb odaérjek. Ebbe belefér akkor egy kis csúszás, lerobban a villamos, dugó, stb… legrosszabb esetben sétálgatok 30 percet az épület előtt. Nem kell túlöltözni, de egy farmer – ing kombináció nem árt.

 

A beszélgetés eleje általában bemelegítő jellegű, semmi veszélyes, Jónapot – Jónapot, Hogy van ma? Az állásinterjúk legelső felében általában röviden beszélünk a cégről, mint munkahely. Érdemes egy 10 percet rászánni otthoni felkészülésre, mi az adott cég neve, mi a profilja, milyen állásra jelentkeztünk, egy-két alapdolog.

Ezután kezdődnek az izgalmasabb részek, amikor elkezdünk végigmenni a beadott önéletrajzon. Itt nem felolvasásra kell gondolni, hanem általában megkérik a jelentkezőt, hogy meséljen az önéletrajzának egyes pontjairól.

Tehát szakmai részletekről legjobb nem ferdíteni az önéletrajzban, mert az bizony nagyon hamar kiderül. Különösen igaz ez valamilyen speciálisan megjelölt tudásra és az idegen nyelvekre! Tehát ne írjuk be, hogy beszélünk németül, ha csak az interjú előtt vettük át az első leckét, mert az interjúztató biztosra veheted, hogy tényleg beszél németül és meg is fog szólalni németül!

Interjú során érdemes megemlíteni, hogyha van valami otthoni demó projektünk, amire nagyon büszkék vagyunk vagy valami olyan feladat, amiből sokat tanultunk. Nem szégyen, sőt nagyon jó, ha tudunk olyan példát hozni, amit végül nem sikerült megoldani, de sok fejtörést okozott.
Itt szoktak jönni az olyan kérdések, mint hogy:

  • Melyik munkádra vagy legbüszkébb és miért?
  • Melyik programozási nyelv a kedvenced és miért?
  • Melyik a leggyakoribb hiba, amit el szoktál követni programozásban?
  • Nevezd meg 3 jó és 3 rossz tulajdonságodat.

és hasonló önismereti kérdések is általában előkerülnek, ezekre érdemes otthon készülni!

 

Nagyjából úgy érdemes számolni, hogy a fentebb említett kérdések körülbelül felére a megjelölt idegen nyelven kell tudni válaszolni! Amúgy egy 1 órás interjún körülbelül 15-30 percet kell majd idegen nyelven beszélni.

 

Ezután következik egy rövid teszt, Junior Pozíciónál ez általában az adott programozási nyelvhez kapcsolódik. Hogy pontosan mit jelent egy Junior Programozói szint arról itt írtam részletesebben, de nem kell megijedni ezek nem bonyolult kérdések. Inkább csak az alapdolgokra kérdeznek rá, de 5-10 sornál hosszabb kódra senkinek sem kell készülni. Én összegyűjtöttem egy ilyen kérdéscsokrot és az általam kínált oktatás mellé (C és Java) bónuszban a részletesen, válaszokkal együtt el is küldöm őket. Íme néhány példa:

 • C Nyelv:
  • Definiáljon egy 16 bites, unsigned adattípust a beépített adattípusok segítségével!
  • Legyen két számom, 179 és 13. Az egyiket shiftelje balra a másikat jobbra majd mondja meg az XOR művelet végeredményét!
 • Java Nyelv:
  • Definiálja a napok neveit mint ENUM típus majd egy másik osztályban vegyen fel egy ilyen ENUM attribútumot!
  • Jelenítsük meg az alábbi mondatot, a szavak hosszának megfelelő növekvő sorrendbe:
   longest first word

 

Ezeken a teszteken illetve elbeszélgetéseken keresztül igyekeznek felmérni a jelentkező szakmai tudását. Ez nem azt jelenti, hogy minden feladatot hibátlanul kell tudni megcsinálni, sőt! A munkáltató itt szeretné megtudni, hogy neki mennyit kell még téged képeznie illetve mennyire vagy fejlődőképes. A legjobb benyomások pont akkor alakulnak ki, ha egy feladatot nem tudsz megcsinálni és kiderül, hogy egy ilyen helyzetet hogyan tudsz kezelni. Mert te, mint a pályád elején álló munkavállaló, biztosan sok dolgot nem fogsz még tudni!

A diploma hiánya tehát egyáltalán nem jelent hátrányt! Mert nem a papír fog számítani csak és kizárólag a szakmai kvalitásaid. Lehetsz te 3 diplomás SW fejlesztő, ha nem tudsz létrehozni egy változót vagy összeadni 3 számot az adott programozási nyelven. Ugyanez igaz fordítva is, ha jól mennek a tesztek és megvan hozzá a megfelelő önismereted, tanulási képességed akkor biztosan fel fognak venni!

 

Ez körülbelül egy 1 órás interjúnak a tartalma. Nem gyakori, de előfordulhat, hogy kapunk otthon megoldandó feladatot, ezt értelemszerűen kötelező megcsinálni. Általában ezek sem bonyolult feladatok, maximum a szövegezésük, nem kell tőlük megijedni.

 

Ezek talán a legelterjedtebb lépései egy-egy állásinterjúnak. De ahogyan említettem ez nem szentírás.
Voltam már olyan állásinterjún, ahol semmilyen beszélgetés nem volt, csak elhangoztak az instrukciók „Lesz 5 feladat. Aki mind az 5-öt teljesíti, azt felvesszük, a többieket hazaküldjük. A feladatokat egyesével értékeljük ki, akinek az adott feladata nem sikerült, az mehet haza.” De voltam olyanon is, ahol 30 percig csak a céget mutatták be, ami kicsit már nekem volt kellemetlen.

Remélem sikerült segítenem, sok szerencsét mindenkinek!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!