Kiből nem lesz Programozó?

Az előző cikkben megnéztük, hogy mik azok az okok, amik miatt eddig féltél belevágni a programozásba. Bemutattam neked, hogy megfelelő elszántság, fegyelem és kitartás árán technikailag bárkiből lehet programozó, mert hivatalos államilag elismert diploma nem kell hozzá. De ne hidd, hogy ez könnyű lesz! A programozás egy nehéz szakma, más gondolkodásmódot és sok gyakorlást kíván. Nem lesz mindenkiből programozó, a jelentkezők 50%-a sohasem fogja elérni a Junior szintet. Ebben a cikkben most megnézzük, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha karrierváltás miatt szeretnél megtanulni programozni.Kiből lesz és kiből nem lesz programozó?

Vajon mindenki meg tud tanulni programozni? Nem fogok neked hazudni, sajnos nem lesz mindenkiből programozó. Nagyon jól hangzik, hogy befizetsz egy képzésre és 4-6 hónap múlva már tárt karokkal fognak várni a munkáltatok és kifizetik neked a 300-400 ezer Ft-t havonta. Azonban ezért a tudásért és fizetésért nagyon keményen meg is kell ám dolgozni. És ez az, amin sajnos a legtöbben el szoktak vérezni. Nem lesz elég végigülni egy tanfolyamot! Az oktató el fogja tudni magyarázni az anyagot, de a munka oroszlánrészét neked kell majd elvégezni. Neked kell majd otthon hajnalig a gép előtt ülnöd és nézni a kódot, hogy most miért nem működik, vagy miért jön ki teljesen más eredmény, mint amire számítanál. Aki programozott már az pontosan tudja, hogy mire gondolok…


Beszéltem már róla, a programozás egy gyakorlati szakma. Csak rengeteg áldozatos munkával tudsz eljutni a sikerig. Itt nem lesz elég, ha hetente 1-2 órát gyakorolsz vagy most kimarad néhány házifeladat. Ehhez a szakmához kellenek a „kilométerek”, azaz neked kell beletenni azt a rengeteg órát a végén. Épp ezért, aki ezt nem gondolja végig és erre nem készül tudatosan, az el fog vérezni. El fog vérezni, mert az elején még úgy érzi, hogy érti, de ahogy növekszik a tananyag úgy egyre jobban ki fog jönni, hogy nem volt meg a kellő mennyiségű gyakorlás. A programozás becsapós, mert egy-egy tananyag önmagában nem tűnik bonyolultnak, de amikor egy rendszerként kell majd őket használnod és majd amikor csak a kurzor villogását nézed az üres monitoron, akkor jössz majd rá, hogy fogalmad sincs, mit is kellene csinálnod. Így, aki erre nem készül fel erre és nem tud magának fixen biztosítani Napi(!) szinten átlagosan legalább 1-2 órát, az el fog bukni. Akinek nem csak az elhatározása, de a kitartása is megvan, őt pedig az út végén kárpótolják majd a bőséges havi fizetések.


Nézzünk meg most tehát 3 módszert, aminek a segítségével meg lehet tanulni programozni.Tanulás önállóan

A leglogikusabb választásnak az önálló tanulás tűnik. Ebben az esetben „csak” az idődet kell rááldoznod a témára és teljesen a saját tempódban tudsz haladni. A programozás nagyon jól elsajátítható az interneten keresztül is akár, rengeteg kész példa és magyarázat érhető el ingyenesen vagy minimális összegekért. Ezen kívül ott van még a Youtube is, ahol számtalan videó érhető el a legváltozatosabb programozási nyelvekhez. Azonban ahogyan azt már említettem az OPA 2. részében, arra fel kell készülnöd, hogy a legtöbb példa és magyarázat angolul érhető el.

 

Ezekben az esetekben azonban több veszély is van:

1. A legnagyobb nehézség, hogy nagyon pontosan kell tudni keresni az interneten, nagyon jól kell tudni megtalálni azokat az információkat, amikre épp szükség van. Ha nem tudod, hogy pontosan mit is keresel, akkor hamar belezavarodhat az ember.

2. A következő kihívás, hogy nem feltétlenül fogod tudni, hogy melyik lenne a következő tananyag, amivel foglalkoznod kell. Nincs aki kifejezetten neked, személyre szabottan segít tájékozódni.

3. Nem fogod tudni, hogy kiben bízhatsz meg egész pontosan. Ha látsz két különböző megoldást (és lesz ilyen), akkor melyiket kellene választanod?

4. Nem lesznek határidőid és ritmusod. Folyamatosan lesznek fontosabb témák, így az önfejlesztés hamar átkerülhet a „majd holnap” kategóriába

 

Szerintem nagyon jó, ha valaki teljesen önállóan kezdi el megtanulni a programozást. Utána néz, lát egy pár példát, megnézi mire is jó ez az egész.

Mankónak érdemes lehet venni egy jó értékelésű programozásos könyvet. Ebből van 1-2 magyar nyelven, ezek induláshoz, vonalvezetőnek tökéletesek. Illetve ezen kívül ott vannak még az online piacterek, mint például az Udemy, ahol számos programozási nyelvhez kapcsolódó videósorozat érhető el, értékelésekkel együtt. Azonban itt szinte csak angol nyelven találhatóak meg videók.

 

 

Meddig fogsz eljutni egyedül a fejlődésben?

Én azt javaslom, hogy kezdd el egyedül, nézz meg pár videót, oldj meg néhány alapfeladatot. Ilyen feladatokat itt az oldalon, az Ingyenes Anyagok részen is találsz. Ha ezek után még mindig komolyan gondolod, akkor viszont alaposan gondold végig a céljaidat, az ütemtervet, hogy mit és mikorra akarsz teljesíteni, ezeket pedig mindenképpen írd fel magadnak. Legyenek határidőid, előre gyűjtsd össze, hogy miket és mikorra fogsz megnézni és begyakorolni. Ha pedig ez megvan, akkor gondold végig, hogy mennyit ér meg neked az időd. Mennyi időt fogsz tudni erre rászánni? Ha valaki egy oktatási rendszer segítségével fél év alatt fog tudni elérni egy Junior szintet, akkor neked ez 12-18 hónap lesz teljesen önállóan. Ez azt jelenti, hogyha te ma 250 ezer Ft-t keresel és fél év helyett 15 hónapig tart az önképzésed, programozóként pedig 350 ezer Ft-t keresnél, akkor neked ez az időbeli 9 hónapos csúszás, 9×100 ezer Ft-t, azaz 900 ezer Ft-t jelent!

Próbálj meg megtalálni másokat, lépj be egy Facebook csoportba ahol hasonló érdeklődésű emberekkel tudsz beszélgetni. Ez rengeteget fog majd tudni neked segíteni. Ha úgy látod, hogy nem a megfelelő ütemben haladsz, akkor pedig ne habozz segítséget kérni, hiszen most már pontosan tudod, hogy mennyivel lesz drágább, ha csak két hónappal később tudod befejezni a képzést.

 

BootCamp-ek

A „BootCamp” kifejezés alatt értjük azokat a magániskolákat, akik egy biztos, piacképes tudást ígérnek, egy teljes tanári gárdával, személyes jelenléttel és fix, napi szintű óraszámmal. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen képzésben, nem ritkák a heti 40 órás fix elfoglaltságot jelentő képzési idők sem. Kvázi az átképzésed ebben az esetben teljes embert kíván, tehát a régi állásodat nem fogod tudni folytatni mellettük. Most már elkezdtek megjelenni a hétvégi BootCamp-ek, amikor a hétköznapjaid szabadok (tehát tudod végezni az eddigi munkád), viszont akkor a hétvégéiden fogsz tanulni reggeltől estig.

Ezek a BootCamp-ek eléggé elterjedtek Magyarországon, számos cég hozta létre a saját verzióját. Amiben megegyeznek:

1. Személyes jelenléttel

2. Napi rendszerességűek

3. Nem ritkák a milliós – másfél milliós képzési díjak

4. 4-12 hónap hosszúságúak

5. Nem államilag elismert képzések, tehát nem adhatnak hivatalos papírt

 
 
A magas óraszám miatt olyan, mintha visszaülnél az iskolapadba. Iszonyatosan intenzívek, de nyílván ezért az összegért kényelmes környezet és felkészült tanári gárda vár. (bár olvastam már olyat, hogy az az ember oktat, aki maga is ott tanult még pár hónapja). Azonban a tanulást, mint ahogy egyik képzési módszernél, úgy itt sem fogod tudni megúszni, a hatalmas pénzbeli befektetés ellenére. Szerencsére a magas heti óraszám és a hosszú képzési idő miatt, a fejlődés főként az órákon történik így rögtön kapsz segítséget is hozzá. Ahogyan írtam is, az óraszámok miatt, könnyen elképzelhető, hogy nem fogod tudni egy főállás mellett elvégezni a képzést. Így a képzési időben nem fogsz tudni pénzt keresni, ami a képzési összeggel együtt már egy elég jelentős befektetést fog jelenteni. Ha 6 hónapos képzési idővel számolunk, 1 millió Ft-os képzési díjjal és eddig a magyar átlagbért kerested (240.000 Ft), akkor neked ez összesen 1 millió + 6×240.000 Ft, azaz 2 millió 440 ezer Ft lesz a végén.

A képzésen felül néhány BootCamp elkezdett ráállni a munkaközvetítésre is, így nem ritkák most már az olyan szerződési feltételek, amikor a képzés befejeztével, csak az adott cég által szervezett állásinterjúkon vehetsz részt és az állást is kötelező vagy elfogadni. Azonban ez ne tévesszen meg senkit, ez ugyanis nem biztos pozíciót jelent a hallgatóknak a képzés végén. Tehát tanulni itt is ugyanúgy kell, mert csak akkor fognak alkalmazni, ha elsajátítottad a tananyagot.

 

Aki keresett már továbbképzési lehetőségeket, az biztos vagyok benne, hogy találkozott már ezekkel a feltételekkel…

 

Abban viszont szerintem nagyon jó lehet ez a képzési forma, hogyha be tudod vállalni ezt a rendszerességet és ezt az összeget, akkor azokon a személyes alkalmakon biztosan jobban fogsz koncentrálni, mintha magadtól tanulnál. Az ilyen képzések egyik tulajdonsága, hogy nagy csoportos oktatás zajlik, tehát mindig lesznek „sorstársak”, így tudjátok majd húzni egymást és közösen feladatokat megoldani.

 

Hibrid Verzió

Azt gondolom, hogy a legjobb megoldást egy köztes verzió jelenti, egy aranyközépút: Számomra mind a teljesen önálló felkészülés, mind a BootCamp-ek egy-egy végletet jelentenek. Az egyik túlságosan laza és nem tartom reálisnak, hogy valaki teljesen önállóan megtanuljon programozni. A másik esetben úgy gondolom, hogy 2019-ben nem elvárható valakitől 30-40-45 évesen, hogy fél évre – egy évre visszaüljön az iskolapadba. Ezen felül a BootCamp-ek hatalmas anyagi elköteleződést is jelentenek, amire tipikusan nem biztos, hogy egy karrierváltás a legjobb pillanat.

Az általam legjobbnak tartott módszer a fenti kettő keveréke: Egy olyan megbízható Tanár vagy Mentor, akivel valamilyen heti rendszerességgel egy kidolgozott ütemterv mentén tudtok haladni. Én úgy gondolom, hogy mindenki felnőtt ember, mindenki önállóan el tudja dönteni, hogy mikor és mennyit akar rászánni a szabadidejéből a programozás elsajátítására. Ma már ezek a képzési fajták elérhetőek, én magam is egy privát órákon alapuló képzési rendszert nyújtottam a Programozz Te Is Online Kurzus első verziójában. Ennek előnye volt az olcsóbb ár, az alacsonyabb elköteleződés, mivel mindig csak a következő óra árát kellett kifizetni. Hátránya viszont, hogy mivel csak hetente (csúsztatás esetén előfordult, hogy kéthetente) egyszer voltak az órák, így relatíve sok idő telt el a két alkalom között. Ez az idő pedig néhány diákomnak túl hosszú volt ahhoz, hogy meg tudja tartani a fókuszt. Éppen ezért kidolgoztam egy új koncepciót, egy új ütemtervet, ahol már figyelembe vettem az eddigi tapasztalatokat és még tovább finomítottam. Addig gyúrtam a koncepciót, míg meg nem született egy olyan verzió, ami végre megfelelő válaszokat ad majd a fókuszáltság – pénzbeli befektetés – időbeli befektetés problémakörére. Ma még nem tudom megmutatni a konkrét részleteket, de figyeld a holnap 4. részét az Online Programozó Akadémiának és minden részletet fel fogok fedni.

Nem árulok zsákbamacskát, ez egy fizetős koncepció lesz, viszont nem akarom, hogy valaki a pénz miatt ne tudjon előrehaladni. Én is számos tudást sajátítottam már el könyvekből vagy pusztán az internet segítségével, így pontosan tudom milyen, amikor csak ez az egy lehetőség van.

 

Erre neked is szükséged lesz: Egy Támogató Közösség

Mit szólnál egy olyan támogató közösséghez, ami a nap 24 órájában elérhető és ahol az emberek mind ugyanazért járnak: Tanulni akarnak és segíteni egymást. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy ebben az Online Támogató Közösségben én is benne vagyok? Egy ilyen támogató közösségben segítséget tudsz kérni, ha nem fordul a kód vagy valami teljesen banális eredmény jön ki vagy csak beszélhetsz végre hasonló gondolkodású hús-vér emberekkel. De akkor is kérhetsz segítséget, ha arra vagy kíváncsi, hogy milyen tananyagot kellene megnézned következőnek. Egy Támogató Közösség programozni tanulóknak: Bemutatkozik a Programozz Te Is Ingyenes Facebook Csoport.

 

Programozz Te Is Ingyenes Csoport

Létrehoztam egy INGYENES és NYÍLT tanulói csoportot, mely óriási segítséget fog jelenteni mindenkinek, aki fejlődni akar. Elegem van a Zárt csoportokból, ahová csak akkor léphetek be, ha befizettem egy tanfolyamra. 2019-ben legyen meg mindenkinek a lehetősége a fejlődésre!

Egy ilyen közösségben számos kapcsolat alakulhat ki és a technikai segítségnyújtás vagy a közös munka is elérhető. És tudod mi a legjobb az egészben? Minden feltett kérdésre személyesen én is válaszolni fogok. Mi van még? A csoportban ezen kívül számos exkluzív hír és anyag is elérhető lesz, ami sehol máshol. Indulásnak meg fogom veletek osztani a saját önéletrajzomat, mint sablon, amit aztán pár kattintásból a saját képedre tudsz majd formálni. A csoport privát megjelölésű, így ne félj, senki nem fogja majd látni az idővonaladon, hogy beléptél.

 

==> Jelentkezz itt a Programozz Te Is INGYENES és NYÍLT Facebook Csoportjába < ==

 

 

 

 

A holnapi utolsó, 4. részben bemutatom majd nektek azt az új koncepciót, amit már hónapok óta készítek elő. Tartsatok velem akkor is, mert ez az amire neked is szükséged lesz! Holnap 18:30-kor jön tehát a NAGY BEJELENTÉS, az Programozzz Te Is Java Tanfolyam 2.0!.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!