Azt hitted neked ingyen van a Facebook? Nagyobbat nem is tévedhetnél…

Most pedig egy Esettanulmány fog következni, méghozzá RÓLAD! Igen, jól halottad, ez az Esettanulmány a TE életedet fogja megmutatni. Görbe tükröt tartok eléd, megmutatom neked, hogy valójában mennyibe kerül, hogy 10 percenként ránézel a Facebook-ra, Szombat este az X-Faktort bámulod és hogy minden nap 3+ órát mutat(na) a telefonod internetszámlálója (ha lenne). És mint sok mérnök, én is csak a számoknak hiszek, ezért jöjjön hát a KŐKEMÉNY-MAGYAR-VALÓSÁG! Készüljetek, mert rázós utunk lesz…

 

 

A Magyar Átlag

Az elmúlt két évben a csapból is az folyt, hogy szárnyalnak a bérek. Ekkora emelés itt, akkora emelés ott. De miért van az, hogy te még mindig nem utaztál el Balira a családdal? Kérdezzük meg a KSH-t a pontos számokról, mennyi idén, 2019-ben egy ÁT-LA-GOS magyar ember bére?

 

2019. október – ksh.hu

„359 800 forint volt a bruttó átlagkereset…” „… a nettó átlagkereset 239 300 forint volt…”

 

240.000 Ft…

240.000 Ft! HAVONTA

 

Ennyi pénzért dolgozol havonta 160 órát. Ebből az összegből szerintem elég nehéz eljutni Balira vagy akár csak jobban élni, sőt, inkább lehetetlen.

Jöjjön még egy érdekes szám, egy 2018-as adat, hogy pontosan el tudd magad helyezni:

 2018. október merce.hu

„A magyar dolgozók 70 százaléka az átlagbér alatt keres”

 

Te melyikbe tartozol, a 70%-ba vagy a „szerencsésebb” 30%-ba?

 

Nézzük meg, mennyit ér ez a 240.000 Ft, ha nem a felvágottról beszélünk a boltban, hanem egy jobb életkörülményről. Ma mindenki ingatlant akar venni, ez egy státuszt jelent sokaknak. Nézzük meg, hogy az elmúlt 10 évben, hogyan alakultak a lakások árai:

 forrás: ingatlannet.hu (kínálati árak)

2009-ben 300.000 Ft, míg 2019-ben 700.000 Ft-os az átlagos négyzetméter ár Budapesten.

 
 
Te is 2.5-szer annyit keresel, mint 10 éve?

De hát ugyanmár, ez csak az ÁTLAG. Ebbe benne van a legjobb és a legrosszabb környék is. Nézzünk inkább egy friss hírt a panellakásokról:

 2019.november – hvg.hu

„…egy panellakás négyzetmétere is félmillió felett van Budapesten.”

 

500.000 Ft…

500.000 Ft! NÉGYZETMÉTERENKÉNT!

 

Segítek, bár már biztosan te is kiszámoltad, hogyha 1 évig, minden megkeresett forintodat félreteszed, akkor évente nagyon durva 6 négyzetmétert tudsz megvenni egy panellakásban.

6 négyzetmétert… Ha minden megkeresett Ft-odat félreteszed… Ami nyilvánvalóan képtelenség.

 

Ez egy 60 négyzetméteres panellakás esetén bő 10 év munkát jelent a mai béreken számolva. Úgy, hogy minden pénzedet a lakásba tetted… De legyünk nagyon-nagyon optimisták és mondjuk a fizetésed 50%-át sikerül minden évben félretenned a lakásra. Akkor ez bizony azt jelenti, hogy 20 évet kell érte dolgoznod! Neked van 20 éved egy lakás miatt robotolni?

 

Tehát akkor megkérdezem tőled…

Te melyik oldalon szeretnél lenni a 70%-ban vagy a „szerencsésebb” 30%-ban? Abban a 30%-ban, akik átlag felett keresnek és akik nem a panel lakásban lévő négyzetméterekért akarnak gürcölni. Mert többre tartod magad attól, hogy 240.000 Ft-ért dolgozz havonta 160 órát, nem?

 

Több bevétel => Kevesebb stressz

A pénz persze nem minden, ez tény és való. Én magam is abban hiszek, hogy nem az új autó vagy a hatalmas ház miatt lesz valaki boldog. Szerintem a pénz egy eszköz. Egy eszköz ahhoz, hogy olyan életet élhess, amilyet szeretnél, adakozhass karácsonykor vagy megmenthesd a bálnákat a kihalástól. A pénz hozzásegít egy stresszmentesebb élethez, amikor már nem azért kell görcsölni, hogy miből fizetem ki a villanyszámlát vagy tankolom meg a kocsit legközelebb. Lesz spórolt pénzed és ha akarsz, akkor rizikó nélkül fel tudsz mondani és tarthatsz egy fél év szünetet. De nem azért, mert ez neked jár, hanem azért mert okos voltál és tettél előre két lépést MAGADÉRT!

Két módon maradhat több pénz a bankszámládon a hónap végén: Vagy kevesebbet költesz, vagy többet keresel.

 

A szerencsés szót többször is használtam, nem véletlenül. Ugyanis én nem hiszek a szerencsében. Nem hiszem, hogy megnyerem a lottót vagy milliókat nyerek egy vetélkedőn. Abban hiszek, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, és ha valaki mindennél elszántabban akar, akkor tud fejlődni és változtatni a saját helyzetén. De ehhez először látni kell a gátló tényezőket. Meg kell értened, hogy nem fogsz ugyanazért a tudásért egyre több és több pénzt kapni havonta. Ha drasztikusan növelni akarod a bevételeidet, akkor nagyobb értékű munkát kell csinálj mint eddig, több felelősséget kell vállalnod. Meg kell kérdezned magadtól, hogy mást csinálsz-e ma, mint 1 éve? Többet tudsz-e mint 2 éve? Ha ugyanazt csinálod mint tavaly ilyenkor, meg azelőtt, akkor te benne vagy egy meleg kényelmes pocsolyában és csak lefelé süllyedsz. Ha azt gondolod, hogy a főnöknek persze milyen jól megy, neki könnyű, akkor kérdezd meg magadtól, hogy az elmúlt 2 évben TE mennyi új dolgot tanultál meg? Mennyit fejlesztettél magadon? Mit tettél, azért, hogy előrébb juss?

Én a saját vállalkozásomat egy napi 9 órás munka mellett építettem fel 3 év alatt. Nem egyszer este 7-től éjfélig dolgozva rajta. Ha nekem sikerült, akkor biztos vagyok benne, hogy neked is fog, de ehhez AKARNOD kell. Semmivel sem vagyok jobb vagy okosabb nálad, de el kell határoznod magad, ki kell dolgoznod egy tervet és időt nem kímélve kell azt véghez vinned!

 

Egy programozó kezdő fizetése

Mutatok most neked egy lehetőséged, amivel a SZORGALMASABB 30%-ba kerülhetsz, már az első havi fizetésed után (Érdemes nézni a dátumokat is, kicsit több mint 1 év van a két cikk között):

2019. május – hwsw.hu

„Bruttó havi 400-600 ezer forinttól indul a junior fejlesztők és mérnökök bére, …”

 

2018. április – portfolio.hu

Junior Szoftver Fejlesztő: Bruttó havi 350 – 450 ezer Ft

Junior Tesztelő: Bruttó havi 330 – 450 ezer Ft

 

Vajon 2020 tavaszán mennyi lesz ez a szám? Ismét növekszik majd 100 ezer Ft-ot 1 év alatt?

 

Programozói fizetési bérsávok

Most biztosan azt mondod, hogy ez lehetetlen, hogy ez csak valami átverés… Én SW fejlesztésből élek 6 éve és biztosítalak róla, hogy ezek a számok 100%-osan igazak, sőt, talán már még nagyobbak. Én is végigjártam ezt az utat, tudom, hogy hová vezet. Oda vezet, ahová te is szeretnél eljutni, egy nyugodtabb, stresszmentesebb, jobb élethez. Szeretném ha nem csak rövidtávon gondolkoznál, hanem azt is megnéznéd, hogy hol tarthatsz ezen a pályán 3-4 év múlva.

 

2019. március – itbusiness.hu

„A mérnöki, pedagógus, marketing vagy sales háttérrel rendelkező szakemberek pénzt és időt nem sajnálva váltanak pályát és kezdik meg pályafutásukat programozói területen.”

 

Programozói munkaerőhiány

De miért ekkorák itt a fizetések? Miért keres többet egy informatikus az átlagnál? Egyszerűen azért, mert az átlag egész nap a telefonját nyomkodja és ma már elvárás, hogy az autó magától váltson sávot és a youtube pontosan tudja, hogy melyik a következő zene, amit meg akarsz hallgatni. 2019-ben már minden a digitalizációról és az automatizációról szól. Ebben van ma a pénz, minden nagyvállalat első akar lenni, gondolj csak a Teslára vagy az Apple-ra (hogy csak a legnagyobbakat említsem)

 

Hogy állunk ezzel kapcsolatban ma Magyarországon?

2018. augusztus – 24.hu

„Becslések szerint 30-40 ezer informatikus tudna azonnal munkába állni.”

 

2018. április – portfolio.hu

„Korábban 20 ezerre becsülték a magyar piacról hiányzó informatikusok számát, idén pedig 30 ezerre becsüli ezt a számot…”

„… ez még több is lehet – akár a 60 ezer főt is elérheti, hiszen folyamatosan jönnek Magyarországra a nemzetközi nagyvállalatok, és új pozíciókat nyitnak, egyszerre akár többet is.”

 

Az én személyes tapasztalatom is azt mutatja, hogy folyamatos létszám problémák vannak. Egy egyetemről csak pár száz diplomás kerül ki évente, egyszerűen nem tudnak elég embert képezni. Ennek megfelelően ez most egy ideális pont lehet bárki számára, aki komolyan szeretne megismerkedni a programozással és változtatni az életén!

Gondold tehát végig, hogy mit tehetsz TE a jövődért és mennyire vagy elégedett a jelennel! Mennyi időt töltesz el naponta olyan dolgokkal, amik csak átmeneti szórakozást nyújtanak, a valódi változások helyett? A kikapcsolódás kell, ez nem is kérdés, de jobb úgy pihenni, hogy valamit már tettél a holnapért…

 

 

A jövő heti, 2. részben pedig megnézzük azokat a szociális, beléd nevelt gátlásokat, amik akadályoznak téged a fejlődésben. Egyesével végigmegyek az összes általad megdöntetlennek hitt bizonyítékon és valódi példákon keresztül mutatom be neked, hogy miért tévedsz. Ezzel a résszel felébresztelek az álomvilágodból és cselekvésre sarkallak!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!