Miért van az, hogy te még mindig nem tudsz programozni, az interneten pedig egyre több a sikersztori a karrierváltó programozókról?

Egyre több cikk jelenik meg különböző oldalakon, ahol boldogan nyilatkoznak az emberek, akik pékként, ügyvédként vagy irodalom tanárként elhatározták, hogy belevágnak és kitanulnak egy új szakmát, karriert váltanak.

 

Tudom, hogy te is félsz belevágni, de ebből a cikkből rá fogsz jönni, hogy mi tartott vissza idáig. A legtöbb diákom, akikkel eddig beszélgettem, szinte mindannyian egy fő dolgot soroltak fel a legnagyobb félelmükként. Nem is azt, hogy nehéz lesz-e vagy alkalmasak-e rá, hanem, hogy vajon tényleg el lehet-e helyezkedni egyetemi diploma nélkül is ma programozóként?

Megválaszolhatnám neked nagyon röviden ezt a kérdést annyival, hogy igen, hidd el, el lehet helyezkedni egyetemi papír nélkül is, de neked ettől többre van szükséged, neked bizonyíték kell és egyébként sincs okod hinni nekem.

 

Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy mire ad bizonyítékot egy egyetemi diploma? Nyilvánvalóan, hogy elvégeztük-e az adott egyetemet.

Mire ad biztosítékot egy egyetem elvégzése? Arra, hogy rendelkezünk egy olyan specifikus alaptudással, amivel már el tudunk helyezkedni a piacon egy junior pozícióban. A programozás egy gyakorlati szakma, ha én elméletben tudom csak, hogy hogyan kellene lekódolni egy algoritmust, de valójában nem tudom megcsinálni, akkor az baj. Egy cégnek sincs szüksége elméleti programozóra.

 

Tehát valódi gyakorlatra van szükség. De valódi gyakorlatot nem csak az egyetemen tudsz szerezni. Az is gyakorlatnak számít, ha otthon készítesz egy alkalmazást vagy bedolgozol egy open source projektbe vagy egy most induló, valamilyen világmegváltó ötleten dolgozó startup-ba. Számos olyan fórum van az interneten, ahol ilyen típusú munkákra keresnek fejlesztőket. A lényeg, hogy legyenek referenciáid, ez fogja érdekelni a leendő munkáltatód.

Ezzel a témakörrel kapcsolatban született is egy izgalmas cikk a Stack Overflow jóvoltából, ahol azt vizsgálták, hogy melyik verzió éri meg jobban pénzügyileg, egyetemre járni vagy az oktatásban eltöltött 3-5 év helyett inkább a munka világában szerzett tapasztalat:

A prog.hu hozta le a cikket annó magyarul:

Hivatalos: Nem éri meg diplomát szerezniük a programozóknak

 

A felmérés az Egyesül Királyságban született, de hiszitek vagy sem, a felmérés azt hozta ki, hogy pénzügyileg NEM érdemes egyetemi diplomát szerezni, mert egyszerűen sosem hozza vissza az árát, pláne nem, ha fizetős képzésen végezted az egyetemet. Tehát nem fogsz annyival többet keresni diplomásként, mint ha a képzési idő helyett dolgoztál, tapasztalatot szereztél volna. A felmérés abból indult ki, hogy az egyetem alatt nem dolgozol, tehát kvázi te 3-5 évvel később tudsz csak belépni a munkaerőpiacra és pénzt keresni. Persze nem lebeszélni akarok senkit, szerintem egy alapdiplomát érdemes szerezni, ha van rá lehetőség, de én úgy gondolom, hogy ez egy általános trend a világon. Ha én vagyok a munkáltató, akkor nekem olyan emberekre van szükségem, akik képesek az adott feladatot elvégezni. Ez teljesen ugyanolyan, mint a nyelvvizsga kérdése, örülök, hogy van egy középfokú nyelvvizsgád, de ha nem tudsz megszólalni, akkor nem fogunk tudni együtt dolgozni. Ha azonban anyanyelvi szinten beszélsz egy idegen nyelvet, de erről nincs hivatalos nyelvvizsgád, attól én még alkalmazni foglak. Az egyetemi diploma abban az esetben fontos, amikor törvényileg van kötelezve, mint például orvosoknál vagy az ügyvédeknél. De a programozás nem esik törvényi szabályozás alá, így ezt a tevékenységet bárki végezheti, végzettség nélkül.

 

Tőlem még soha senki nem kérte el a diplomámat. Sem a munkahelyeimen, sem a vállalkozásom megalapításánál. Bele volt írva az önéletrajzomba, ott volt, beszélgettünk róla egy kicsit, de nagyjából ennyi. Én is a tapasztalataimat meséltem el és az ott helyben elém tett feladatokat oldottam meg.

 

Nézzünk most akkor néhány konkrét bizonyítékot is, olyan álláshirdetéseket, ahol kifejezetten NEM elvárás az egyetemi végzettség.

(linkek frissítve 2021. január 8-án)

 

Számos hasonló jellegű álláshirdetés érhető el, így ez nem lehet akadály.

 

Önfejlesztés + Referencia = Junior Pozíció

A kulcs tehát az Önfejlesztés és hogy minél több referenciát gyűjtsön az ember. A referenciák, valódi tapasztalatok gyűjtését, akár már a tanulás korai fázisában érdemes elkezdeni. Ha van egy érdekes feladat vagy egy igazán nagy kihívás, amin akár napokat vagy heteket dolgoztál, ez már egy igazán jó kiinduló pont lehet. Ha pedig más nincs, akkor nagyobb volumenű, saját projektek fejlesztésébe is érdemes belekezdeni, ezeket a példákat imádják a munkáltatók. Ezzel ki lehet emelkedni a tömegből és nagyon hasznos tapasztalatokat lehet velük elsajátítani. Nem utolsó sorban pedig lesz egy működő programod, amit akár be is tudsz mutatni egy interjú során. Mert végső sorban mit is jelent pontosan a Referencia? A legjobb ha már van valódi munkahelyen eltöltött tapasztalatod persze, de mint minden kezdő munkavállalónak neked sem lesz. Ettől nem szabad megijedni, mindenki innen indul, én is nagyon féltem az első interjúimon, de ezt a munkáltatók is tudják és úgy is állnak hozzá. Nyilván ha még nem dolgoztál előző helyen, akkor csak saját tapasztalatot és az elméletet fogod tudni prezentálni. Ez így teljesen normális.

 

Egy példa referencia gyűjtési lehetőségre:

 

Ez a szakma nem könnyű, de igenis meg lehet tanulni, sok elszántságra, gondolkodásbeli fejlődésre lesz szükség. Épp ez az egyik legfontosabb fordulópont, amikor megváltozik az ember hozzáállása, amikor már nem a kifogásokat keresi, hanem rendületlenül dolgozik a megoldáson és valódi eredményeket ér el. Épp ez fog megkülönböztetni Téged, azoktól az emberektől, akik sosem fognak továbbjutni a saját korlátjaikon és megragadnak azon a szinten, amikor csak panaszkodnak, de nem cselekszenek.

A mai értékteremtő munkákban a folyamatos fejlődés már nem egy lehetőség, hanem alapvető szükség. A világ felgyorsult, folyamatosan új technikák, új módszerek jelennek meg. Ha te megragadsz egy tudásszinten és már nem képzed magad, akkor kiesel a játékból és nagyon hamar a kispadon találhatod magad. Tehát önfejlesztés, önfejlesztés, önfejlesztés, ez a kulcs, ettől fogsz előrejutni.

 

Matematika: A legfőbb Mumus

A mai közhiedelem szerint a Programozók egyértelműen jók matematikából és erre minden nap szükségük is van. A legtöbb diákomnak ez talán a második legnagyobb félelme és egyben kérdése is, Vajon lehet-e Programozó valaki anélkül, hogy jó lenne matekból?

Nem fogok neked hazudni, létezik olyan ága az Informatikának, a SW fejlesztésnek, ahová szükséges a matek. De szerencsére, számos olyan ága is van, ahová csak minimálisan (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) vagy egyáltalán nem kell a matematika. Tipikusan nincs szükség matematikai ismeretekre az IT világában, a különböző üzleti vagy telefonos alkalmazások fejlesztéséhez, illetve a webfejlesztéshez. Viszont biztosan szükség lesz rá a grafikai megjelenítéseknél vagy az alacsony szintű vezérlések esetében (perifériák vezérlése vagy protokollok implementálása).

 

Így tehát van választási lehetőséged. A legjobb minél korábban dönteni és már célirányosan kiválasztani az első programozási nyelvet. Ha jó programozási nyelvet választasz, akkor könnyen bebiztosíthatod magad, hogy te csak maximum összeadni és szorozni szeretnél a napi munkád során, de ettől többre nem vágysz. Erre minden lehetőséged megvan, így a matematikai vagy fizikai tudományok iránti enyhe érdeklődés nem kizáró ok. Ha jó irányt tűzöl ki, akkor nincs szükséged napi szinten a matematikára és úgy is sikeresen tudsz pályázni egy junior pozícióra, hogy nem tudsz órákat mesélni a lineáris algebráról.

 

Néhány hozzászólás hasonló témában 2017. decemberéből – prog.hu

“… a matek már nem feltétlenül szükséges nagyon sok alkalmazásban.”

“Teljesen fölösleges gráfokkal, mátrixokkal, lineáris algebrával, stb. kínoznod magad. Kezdj bele. Keress példaprogramokat, tanulmányozd őket. Ha már meg van, miben akarod a világot megváltani: c#, php, java, stb., akkor olvasd a tapasztalatokat, tanuld a nyelvet. Programozz!”

 

Én magam sem kifejezetten szeretem, így nem is végeztem sokkal bonyolultabb műveleteket a munkám során. Utoljára talán az egyetemi képzésem alatt találkoztam komplex számításokkal. A világ egyébként is afelé halad, hogy minél kevesebb ilyen jellegű feladatot kelljen a fejlesztőknek önállóan elvégezni. Ennek az oka, hogy igen egyszerű hibázni, ami akár nagyon drága mulatság is lehet egy sokak által használt SW-ben.

 

Nem beszélek Angolul, lehet így esélyem?

Sajnos nem beszél mindenki angolul. Ez egy tény, nem ez az anyanyelvünk és nem mindenkinek volt rá lehetősége, hogy megtanuljon egy idegen nyelvet. Viszont nem akarok becsapni senkit, a programozás nyelve bizony az angol! Angol az összes kulcsszó, a legjobb irodalmak és videók mind-mind angolul érhetőek el. Itt nem anyanyelvi szintű angolra vagy barokk körmondatokra kell gondolni, de ha te még sosem szólaltál meg angolul, akkor te még nem állsz készen. Nem lehetetlen, de nagyon kicsi az esélye, hogy sikeresen megtanulj programozni és angolul beszélni egyszerre. De ha te már legalább be tudsz mutatkozni, el tudod mondani ki vagy és honnan jöttél és pár mondatban az időjárásról is tudsz beszélgetni, akkor nincs miért aggódnod!

Egy komoly állásinterjún kell majd beszélgetni angolul és a munka közben is nagy eséllyel kell majd angol nyelven kommunikálnod. Nagyon kevés az a magyar cég, akik csak magyar munkatársakkal dolgoznak, magyar piacra. Illetve ha még találnál is ilyen céget, valószínűleg hosszú távon nem fogsz velük jól járni. Az informatika egy globális üzletág, rengeteg nemzetközi céggel (Microsoft, IBM, Google, Facebook, Különböző Autógyártók, …)

Röviden, aki komolyan gondolja a programozást, annak tudnia kell Angolul. Nem kell magas szinten, de tudni kell írni és megszólalni is!

 

 

A következő cikkben pedig megmutatom, hogy hogyan és hol érdemes elkezdeni az önfejlesztést. Megnézzük, hogy vajon Mennyi idő alatt lehet megtanulni Programozni a 0-ról? Mennyibe fog ez neked kerülni? A következő részben is tényekkel dolgozunk, tehát nem a reklámokban látható tökéletes embert fogjuk megnézni, hanem valódi példákat. Kiknek sikerülhet és hogyan? Ki az aki elbukik majd?

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!