Szoftverfejlesztés az alapoktól

Tudod, hogyan működik egy telefonos applikáció? Miért nyílik magától a fotocellás ajtó, vagy miért indul el a lift, ha megnyomsz benne egy gombot? Hogyan tudja vezetni a robotpilóta a Tesla autóit vagy éppen egy repülőt?

 

 

Sok érdekes, látszólag különböző kérdés, azonban a válasz mindegyikre ugyanaz. Ezekben az elektronikai eszközökben programok futnak melyek bizonyos bemenetek hatására bizonyos dolgokat hajtanak végre.

 Szoftverfejlesztes az Alapoktol

 

A programot magát, a CPU, a Processzor fogja végrehajtani. Mire a CPU elkezdi végrehajtani a programot, addigra az már csak 0-k és 1-esek véges hosszú sorozata lesz, ugyanis a CPU csak ezt a két értéket tudja értelmezni. Tehát mondhatnám, hogy egy Programozónak csupán egy két gombos billentyűzetre van szüksége.

Na de persze a valóságban ez nem így működik, ugyanis erre a feladatra találták ki a különböző programozási nyelveket. A programozási nyelv nem más, mint különböző utasítások halmaza. Képzeld el a programozási nyelvet úgy, mint az emberi nyelvet, ahol a használható szavak az utasítások. Az ezen utasítások véges hosszú sorozata pedig a program maga, mint egy szöveg a szavak segítségével. Minden utasításhoz tartozik egy egyedi azonosító, ami nem más, mint egy bináris szám. A számok sorozatát a programból pedig, egy úgynevezett fordító vagy Compiler tudja előállítani. Ez a számsorozat lesz a 0-k és 1-esek véges hosszú sorozata.

                                                                                   Programozo Billentyuzete

 

A trükk pedig ott van, hogy rengeteg féle programozási nyelv létezik. Ugyanis másfajta utasításokat érdemes használni a fotocellás ajtóhoz és megint másfajtákat egy telefonos applikációhoz. A teljesség igénye nélkül:

  • Web programozáshoz: HTML, PHP, Javascript, Python
  • Telefonos alkalmazásokhoz: Objective-C, Java
  • Beágyazott rendszerekhez (autók, repülők, robotok, …): Assembly, C, C++
  • Számítógépes alkalmazások: C#, Java
  • Adatbázisok: SQL


Ezek a legismertebbek, ezeket legalább hallomás szintjén illik ismerni, tudni, hogy melyiket mikor érdemes használni. Hasonló kérdéssel egyébként egy állásinterjún is könnyen találkozhatsz. Olyan is gyakran előfordul, hogy egy program bizonyos részei ilyen, míg más részei olyan nyelven vannak megírva. Van átjárás a nyelvek között.

Én a blog további bejegyzéseiben a C és a Java nyelv valamint az SQL-ről fogok részletesebben beszélni, mert ez a 3 nyelv nagyon jól lefedi a programozási nyelvek fő működési stílusait. Ha ezekkel tisztában vagy, akkor utána már bármelyiket is kell majd használnod, akkor az nem fog nagy gondot okozni. A más programozási nyelvek mindegyike rendelkezik saját egyedi utasítással, de sok közös részük is van a kiemelt 3 valamelyikével.

 

A programozási nyelvek, mint említettem utasítás alapúak, ezért tulajdonképpen egy sima Notepad-ban is írhatod a kódodat, azonban ettől a módszertől óva intenék mindenkit. Illetve állásinterjún se tanácsolnám említeni, hogy esetleg te már fejlesztettél így, mert akkor nem lesz sok esélyed. Tehát ismerned kell úgynevezett fejlesztő környezeteket is. Ezek a fejlesztő környezetek nem csak a programfejlesztést támogatják, de rengeteg nagyon hasznos kiegészítő funkciót is tartalmaznak, amik hihetetlenül gyorsítják a munkát. Szerencsére ezekből is sokfajta van, de igazából 2, talán 3 az, amit ipari szinten is használnak:

  • A legelterjedtebb az Eclipse, nagyon sokfajta programozási nyelvhez lehet használni, illetve sok más program épít az Eclipse-es keretrendszerre. Ingyenesen elérhető.
  • Szintén nagyon ismert a Visual Studio, ami tulajdonképpen a Microsoft saját rendszere. Alap verziója ingyenesen letölthető és használható. Van fizetős verziója is, de otthoni használatra az alap verzió tökéletesen elegendő. Főként C, C++, C#-hoz és Python-hoz használják, de számos más programozási nyelvhez is használható.
  • Illetve van még a NetBeans, amit leginkább Java fejlesztéshez használnak. Szintén ingyenesen letölthető.
 
 
 

Ha úgy érzed, hogy szívesen belevágnál a Java nyelv részletesebb megismerésébe, akkor ajánlom figyelmedbe a most induló Java Tanfolyamom 2.2-es verzióját, ami egy élő, online képzés és nagyon szuper lesz! Ha pedig még olvasgatnál, akkor nézd meg, hogy mi az a szint ahová el fogunk jutni közösen: Íme!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!