Nem késő munkahelyet váltani?

Többen kérdeztétek már tőlem, hogy mi a véleményem a munkahelyváltásról. Van-e esély 30-40 éves fejjel egy új szakmát megtanulni és junior programozóként elhelyezkedni? Alapvetően az oldal célja is a felnőtt oktatás, mert szerintem igenis meg lehet csinálni és érdemes is belevágni. Én teljes mellszélességgel támogatom az elképzelést és ezt abszolút komolyan is gondolom.De beszéljünk egy kicsit a konkrétumokról. Érdekel a programozás, valószínűleg már hallottál arról, hogy egész jól lehet vele keresni, ráadásul most nem is vagy megelégedve a jelenlegi munkáddal, életszínvonaladdal. De hogyan fogsz belevágni? A jó hírem az, hogy itt vagy a blogon, olvasgatsz, nézelődsz, elindultál valamerre, ez egy jó kezdet. Valószínűleg két (+egy) dolog miatt aggódsz isten igazából.

1.: Hogyan fogsz tudni belátható időn belül és pénzért megtanulni alapszinten programozni?

2.: Van-e bármi esélyed egy sikeres állásinterjúra iskolai papír nélkül?

+1.: Milyen hivatalos papírok léteznek a diploma mellett?

Nézzük meg ezt a pár pontot szépen sorjában.


1. Hogyan lehet megtanulni programozni?

Erről a témáról ilyen-olyan aspektusból már írtam néhány cikket, többek között Megtanulni Programozni, Önfejlesztés, Tanulás és Ki a Junior Programozó?, ezért most csak röviden érinteném.

Az alapvető feladat egy választott programozási nyelv elsajátítása alapszinten. Én általában egy széles körben ismert és használt, elterjedt, többcélú programozási nyelvet szoktam első nyelvnek ajánlani, például Java-t, C#-ot vagy C-t, ritkább esetben C++-t. Ezek viszonylak gyorsan megtanulhatóak és eléggé keresettek is, illetve rajtuk keresztül a többi nyelv már sokkal könnyebben megérthető. Egy programozási nyelv nulláról való elsajátítása, ha van heti 1-2 konzultáció tanárral, ahol át tudjátok beszélni az aktuális kérdéseket, tud feladatokat és iránymutatást adni, akkor otthoni gyakorlástól függően szerintem 2-3 hónap alatt meg lehet tanulni. Ekkor már leszel olyan szinten amivel már érdemes elmenni egy állásinterjúra. Fel lehet építeni egy nagyon szép ívet az egésznek. Először magával a programozással és az egész gondolatmenetével kell megismerkedned, hogy mire is jó a programozás maga, ez után jönnek a specifikus nyelvi elemek. Ha már ismered a nyelv alapjait, akkor már egyre komplexebb problémák megoldásával tudsz szépen fejlődni. A programozás ugyanis egy nagyon gyakorlatias szakma. Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy ha már megoldottál 10 problémát vagy feladatot akkor valószínűleg a 11. már sokkal gyorsabban fog menni. Ha pedig már rövid problémákra tudsz kitalálni és leimplementálni megoldásokat, algoritmusokat akkor már egy nagyon jó úton vagy. Ez az egész csak gyakorlás kérdése. Ami van elmélet az maximum 5-10 oldalban összefoglalható, szóval senkinek nem kell majd magolással töltenie az éjszakát.


Én azt tudom tanácsolni, hogy mielőtt súlyos költségekbe vered magad a különböző oktatásokkal, először mindenképpen próbálj meg egy-két nagyon egyszerű feladatot megoldani otthon saját magad, hogy érezd kicsit az ízét az egésznek. Erre egyrészről később úgyis szükséged lesz, mármint, hogy magadtól tudj feladatokat értelmezni és megoldani, másrészt akkor már fogod tudni, hogy kb mire is vállalkozol. Ilyen alapszintű feladatokra amúgy itt az oldalon is találsz pár példát, részletes magyarázattal és megoldással teljesen ingyenesen.

Most lehet, hogy úgy gondolod, hogy majd egy nagy létszámú csoportos kurzuson ez az egész tanulás könnyebb lesz de sajnos el kell keserítselek. Az ilyen csoportos kurzusokkal pont az a baj, hogy nincs idő szépen mindenkihez egyesével odamenni. Leadják az anyagot, elmondják a feladatokat, ami akkor éppen eszedbe jut azt átbeszélitek, ami meg nem, azt majd a következő alkalmon. Ott is pont az a lényeg, hogy neked kell otthon egyedül értelmezned az elhangzottakat és utána nekiesni a feladatoknak. Az intenzív kurzusokról pedig ne is beszéljünk. Nem voltam még egyen sem, de kizártnak tartom, hogy heti 5-6 nap, több héten keresztül és bárki is bírná a tempót. Annyi új dolog hangzik el egyszerűen, hogy nincs is ideje berögzülni a dolgoknak. De legalább jó drágák.


2. Van-e bármi esélyed egy sikeres állásinterjúra iskolai papír nélkül?

Nem szeretnék képmutató lenni, nyilván te is sejted, hogy ha van két teljesen ugyanolyan jelentkező az adott pozícióra és csak annyiban különböznek, hogy az egyiknek van diplomája a másiknak pedig nincs semmilyen hivatalos papírja, de amúgy szakmailag hajszálpontosan ugyanazt tudják, akkor a diplomás jelentkezőt fogják választani. Azonban a helyzet általában közel sem ilyen egyszerű…


Ugyanis a szoftverfejlesztői szakmát is erősen sújtó munkaerőhiány alaposan átrajzolta az erőviszonyokat. Ez a munkáltatóknak kevésbé, de a leendő munkavállalóknak egy remek lehetőség. Míg régen egy diploma vagy főiskolai végzettség megléte szinte elengedhetetlen volt a sikeres felvételhez, addig ez a trend mára teljesen megfordult. Ma már a technikai tudás megléte a döntő és nem a papír. Egy junior szintű programozói pozícióra ez a kijelentés különösen igaz. Egy igazoló papír megléte esetleg már csak a magas szinten lehet szükséges, de akkor sem kell feltétlenül diplomára gondolni, vannak ma már erre hivatalos vizsgaközpontok, erről kicsit később még beszélek. Ha sikeresen meg tudod győzni a leendő főnöködet, hogy alkalmas vagy a pozícióra, akkor fel fognak venni, ezt garantálom.

Hasonlóan működik ma a szoftverfejlesztők technikai interjúztatása, mint régen az idegen nyelv kérdése. Régen elég volt ha be tudta mutatni az ember a középfokú nyelvvizsga papírját, onnantól senki nem kérdezett semmit. Ma már senkitől nem kérnek nyelvvizsga papírt, egyszerűen nyelvet váltanak interjú közben és onnantól kezdve angolul kell például beszélni. Ugyanilyen a programozás is, ha jól csinálja az ember, akkor nem gond se a kor se a papír.


Ha ez megnyugtat téged akkor tőlem még soha senki nem kérte el se a diplomámat, se a nyelvvizsgámat, de még a fénymásolatát sem. Ott porosodik valamelyik szekrényben.

Egy sikeres junior programozói pozícióhoz általában két dologra van szüksége:

  1. A cég számára releváns programozási nyelv ismerete
  2. Társalgási szintű angol vagy német nyelvtudás

Ha ezek megvannak akkor semmi sem állíthat meg! 🙂


És mi van a korommal? 40 évesen munkahelyet váltani? Kizárt dolog!

Itt ezt a dolgot inkább egy kibúvónak érzem, mint sem valódi kizáró kritériumnak. Csak egy könnyű kifogás, hogy ne kelljen valami újat megtanulni és lehessen tovább maradni a meleg pocsolyában. Kifogásokat gyártani mindig könnyebb mint cselekedni. Elolvas az ember 1-2 szép idézetet a Facebook-on és akkor arra a hétre levan a gond.

Azonban egy állásinterjún nem a korodat fogják nézni, hanem a technikai rátermettségedet. Ha olyan céghez mennél, akik azért nem vennének fel mert nem most végeztél az egyetemen, akkor hagyd ott őket nyugodtan. A cég ahol én dolgozom szintén rendszeresen interjúztat eredetileg nem ebben a szakmában végzett embereket és ha emberileg és szakmailag is megfelelő a jelentkező, akkor semmi akadálya a munkavállalásnak. Sőt nekem is van eredetileg irodalomtanár kollégám. Furán fognak-e majd nézni a munkatársak az első napon? Lehet. De amint megtudják, hogy valaki ilyen nagy fába vágtad a fejszéd és sikeresen vetted az akadályokat, akkor onnantól nem lesz probléma! Hogy ne csak az én véleményemet halld a témában, kérlek olvasd el ezt a cikket az elejétől a végéig: https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/18-millios-fizetessel-is-vadaszni-kell-az-informatikusokat-kemeny-lepesekre-keszul-a-kormany.275925.html

Most óriási szüksége van a szakmának frissen képzett, céltudatos, értelmes gondolkozású, motivált felnőtt emberekre, akiknek van céljuk és jövőképük!


+1. Milyen hivatalos papírok léteznek a diploma mellett?

Mint már említettem a diploma nem az egyetlen lehetőség, amivel hivatalosan tudod igazolni a tudásodat. Sőt! Léteznek olyan hivatalosan akkreditált intézmények amik jó minőségű és nemzetközileg is elfogadott igazolást adnak a tudásodról, ha teljesíted a vizsgákat. És itt most nem azokra a papírfecnikre gondolok, amiket egy intenzív 1 hónapos kurzus után átad neked az iskola, hogy te most már akkor junior szoftverfejlesztő vagy, mert befizetted és végig hallgattad azt az 1 hónapot.


Két irány lehetséges, én azt ajánlom, hogy a főnökeiddel beszéld meg, hogy ők melyik vizsgát preferálják jobban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy általában a vizsga előtt van egy kötelező kurzus is (ami Advanced szinten akár éves átfutású is lehet), illetve magának a kurzusnak is van egy külön díja. Itt és most még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a diplomák nem ahhoz kellenek, hogy felvegyenek téged junior pozícióra, hanem akkor van rájuk szükséged, amikor már évek óta a szakmában dolgozol és bizonyos vezetői pozíciót csak ennek fényében tudsz betölteni. (Ha egy ilyen szintre eljutsz, akkor érdemes a cégeddel megbeszélni a pénzügyi finanszírozását a vizsgának.). Tehát a két irány az általános és a programozási nyelv specifikus vizsgák.

Az általános vizsgák inkább a gyakorlati megközelítést és az általános felkészültségedet tesztelik az adott szinthez. Itt amit én ismerek az az ISAQB vagy az IEEE vizsgái. A Basic szint még viszonylag könnyebben teljesíthető pár év valódi munkatapasztalat után de az Advanced szint az már nem gyerekjáték. Komoly felkészülés és gyakorlati tudás kell hozzá. Ha egy ilyen szintű vizsgát sikeresen tudsz teljesíteni az már egy nagyon komoly eredmény. Illetve Advanced szinten már nem csak a technikai tudásodat tesztelik általában, hanem az egyéb, úgynevezett Soft Skilleket is, ilyen például a kommunikációs képességed vagy a csapatmunkád.


Ezek mellett vannak az adott programozási nyelv specifikus vizsgák, például Java, C# vagy C. Erre is több példa van, szerintem érdemes olyan helyre jelentkezni amit maga a programozási nyelv tulajdonosa tart. Például ha valaki Java-ból szeretne papírt szerezni akkor az Oracle-nél, ha C#-ból vagy C-ből akkor pedig a Microsoft-nál. További példák https://certification.comptia.org/why-certify/roadmap/software-developmentRemélem sikerült eloszlatnom a kételyeket, én mindenképen bíztatok mindenkit, hogy vágjon bele, mert most szerintem ez egy nagyon kifizetődő döntés. Sok munka míg az ember eljut egy junior szintre, de szerintem ettől vannak sokkal nehezebben elsajátítható szakmák sokkal rosszabb havi fizetésért.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!