Bruttó bérek alakulása informatikai területeken

Mennyit kereshet ma reálisan egy átlagos fejlesztő, informatikai mérnök Magyarországon?

Néhány napja jelent meg egy cikk, ami igen érdekes és figyelemfelkeltő számokat közölt a várható átlagos bruttó bérekről az informatikai szektorban.

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatjátok.

Nekem a tapasztalatom is nagyjából alátámasztja a cikkben közölt számokat, bár azt azért kiemelném, hogy főként a budapesti telephellyel rendelkező multinacionális cégek fizetési adatait tartalmazza a cikk. Emiatt a vidéki pozíciókkal és elvárásokkal kicsit óvatosabbnak kell lenni. Nekem az a véleményem, hogy aki még nem rendelkezik ipari tapasztalatokkal, annak lehet, hogy kicsit türelmesebbnek kell lennie az első bértárgyalások alkalmával. A 3-5 éves valódi fejlesztői tapasztalatokkal rendelkezők azok, akik már jó eséllyel pályázhatnak a komolyabb havi fizetésekre.

Összességében azonban azt gondolom, hogy ha valakinek esetleg aggályai voltak a fizetések tekintetében, akkor ez a kimutatás nagyon megnyugtató lehet. Ezen a területen bizonyosan többszöröse kereshető meg a magyarországi átlag fizetéseknek. Természetesen csak a fizetések miatt senki ne válassza ezt a szakmát, csak akkor ha az alkotás öröme és a kreativitás legalább ugyanannyira motiválja mint a havi számlaforgalom.