Önfejlesztés, Tanulás

Hogyan érdemes megtanulni programozni, hogyan érdemes elkezdeni egy programozási nyelv elsajátítását?

 

 

Korábban már kifejtettem, hogy ha teljesen magadra vagy utalva, akkor szerintem a nulladik lépés, hogy kitaláld, hogy mivel szeretnél hosszútávon foglalkozni és melyik az a programozási nyelv, amivel a legkönnyebben el tudod érni a céljaidat. Érdemes erre a nulladik lépésre elegendő időt szánni, mert ez nagyban segíteni fogja a későbbi haladásodat.

Ha már megtaláltad a számodra legideálisabb programozási nyelvet, a következő lépés az alapok elsajátítása. Egy bizonyos szint után valószínűleg szükséged lesz egy megfelelő tanárra, aki tud neked segíteni, tud téged vezetni, tanítani. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a munka oroszlánrésze még hátravan, a tanulás jelentős része rád vár. Nem azon a heti 1-2 alkalmon fogsz megtanulni programozni, elengedhetetlen, hogy te magad is gyakorolj és próbálkozz.

  • Erőfeszítéseket kell tenni? Igen, biztosan.
  • Sok munka? Igen, sok munka.
  • Nehéz lesz? Nem lesz könnyű, de meg lehet csinálni.

 

Ez elhivatottság, akarat és célok nélkül nem fog menni. Sokszor lesz olyan, hogy majd inkább a TV-t néznéd vagy kimennél sétálni a szép időbe. De ez mindig ilyen, valamit fel kell áldoznod, hogy ha el akarod érni a céljaidat. A befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét.

 

Csak magamat tudom ismételni, rengeteget kell gyakorolni, rengeteg feladatot kell megoldani. De az eredmények hamar jönni fognak, programozásnál szerencsére az ember nagyon gyorsan kap visszajelzéseket.

Rengetegszer volt már olyan, hogy napokig próbálkoznom kellett egy-egy feladat megoldásával, míg végül sikerült megtalálni a jó megoldást. Ez persze ilyenkor mindig hatalmas öröm. Van azonban amikor már tényleg nincs az embernek több ötlete, ilyenkor mindig érdemes segítséget kérni. Nekem a legemlékezetesebb ilyen helyzet az volt, amikor grafika házit kellett csinálnom az egyetemen és már körülbelül működött, de még volt benne hiba és egyszerűen elakadtam. Majd megmutattam az egyik évfolyamtársamnak, ő pedig körülbelül 2 perc alatt kiszúrta azt, amit én napokig nem találtam.

 

Ehhez hasonló volt egyébként:

 

Tehát kapcsold ki a TV-t, zárd be a facebook-ot, az index-et, aztán kezdd el képezni, fejleszteni magad! Nekem a koncentrálás sosem okozott igazán nehézséget, de tudom, hogy rengeteg ember nem bírja ki, hogy ne kezdjen el netezni 3 percenként. Ez pedig probléma. Ezek a kis elkalandozgatások 10-20 percre is ki tudnak zökkenteni, mire újra effektíven el tudsz kezdeni tanulni. Persze pihenni kell, ez egyértelmű, de legyenek meg az időablakok külön a pihenésre, külön a tanulásra és ezek lehetőleg ne keveredjenek!

Egy kedves barátom hasonló témakörben tart különböző konzultációkat. Ő konkrétan póker játékosok fejlesztésével foglalkozik, hogyan tudnak eredményesebben tanulni, játszani a külső tényezők kizárásával. Persze tudom, hogy a póker és a programozás nem teljesen egy kategória, de a koncentráció és az elhivatottság mind a kettőhöz ugyanúgy szükséges. Ha hasonló problémákkal küzdötök, akkor nektek is érdemes lehet őt felkeresni, link itt.

Remélem tudtam segíteni. Én tényleg hiszek benne, hogy ha az ember kitűz maga elé egy célt, akkor azt kemény munkával el tudja érni! Ez alól pedig a programozás sem kivétel.

 

 

Ha még nem tetted, akkor olvass utána az alapoknak, mit csinál egy programozó? és mik a szoftverfejlesztés lépései?

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!