Hogyan válassz programozás tanfolyamot?

Azt szokták mondani, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Valószínűleg már tisztában vagy vele, hogy én is tartok Java Tanfolyamokat, de igyekszem ebben a leírásban a lehető legobjektívebb maradni és adni neked pár kapaszkodót. Megpróbálom bemutatni, hogy mire érdemes odafigyelned, ellenőrizned egy programozói tanfolyam kiválasztásánál.

 

Hogyan NE válassz tanfolyamot?

Többször is leírtam már, de ezt talán nem lehet elégszer hangsúlyozni: Ne ugorj meggondolatlanul, impulzív módon (érzelmi alapon) be egy tanfolyamra. Ez nem egy müzlis doboz a boltban, könnyen lehet, hogy egy életre szóló döntés, ezért nagyon oda kell figyelned.

Pár hete vennem kellett itthonra egy új hajszárítót, ezért elmentem egy elektronikai üzletbe. Gondoltam megnézem a választékot és márka alapján majd választok egyet. Miközben nézegettem a körülbelül 20 fajta hajszárítót rájöttem, hogy egyáltalán nem értek hozzájuk és jártam már úgy, hogy egy megbízható márkának éppen egy kevésbé jól sikerült modeljét megvásárolva nem voltam maradéktalanul boldog. Nem a legjobbat kaptam a pénzemért. Ezért elővettem a telefonom és a legszimpatikusabbaknak megnéztem a netes értékeléseit. Pedig csak egy 10.000 Ft-os elektronikai cikkről beszélünk, nem egy karrierváltási lehetőségről.

Hideg fejjel gondold végig egy tanfolyam kiválasztását, ne akard letudni 1-2 óra alatt a döntési folyamatot.

 

Mi alapján dönts?

Ezzel el is érkeztünk a szerintem legfontosabb döntési szempontokhoz.

 
  1. Formátum

Nagyon fontos tisztában lennünk a saját igényeinkkel. Különbözőek vagyunk, másképp vagyunk drótozva, így ami másnak jól működik, az lehet, hogy nálad nem fog beválni. Ma már sokfajta képzési formátum elérhető, de neked kell tudni, hogy mi az, ami számodra is megfelelő. Három nagy csoportba szoktam osztani a ma elérhető oktatásokat:

  1. Élő, személyes képzés
  2. Online, de élő képzés
  3. Online, videós képzés
 

Ha valaki tudja magáról, hogy igényli a folyamatos kapcsolattartást, személyes jelenlétet, kérdezési lehetőséget és nem szeret egyedül dolgozni, akkor neki a videós képzések nem ajánlottak. Hiába árban vagy képzési tananyagban meggyőző, de ha nem tud valaki videókból önállóan, teljesen egyedül tanulni, akkor nem fog működni.

 
  1. Az intenzitás

Ha valaki nem tudja otthagyni a munkahelyét, akkor nem ajánlott elvállalni egy olyan képzést, amely heti 40 órás elfoglaltságot jelent. Ilyen esetben érdemes hétvégi képzést vagy munkaidő utáni képzéseket keresnie.

Ennek a kérdésnek a vizsgálatakor, igyekezzünk hosszútávon gondolkodni. Egy tanfolyam legalább 4-5 hónap hosszú vagy gyakran még ennél is több. Bírni fogjuk 5 hónapig, ha hét közben dolgozunk, hétvégén pedig tanulunk? Ezen felül a házifeladatok megoldásához szükséges idővel is kalkulálnunk kell, hiszen ezekre is időt kell majd találni. Nyugodtan tarts próba hetet! Szimuláld le a képzést és tanulj akkor, amikor majd egyébként is kelleni fog. Nem kell feltétlenül programozást tanulni, ha úgy érzed, hogy nem találsz hozzá megfelelő tananyagot. Lehet bármi, maga a tanulás a fontos.

Természetesen történhetnek nem várt események, váratlan helyzetek, de igyekezzünk a tőlünk telhető legalaposabb tervezést megtenni. Fogunk tudni annyi időt szánni az adott tanfolyamra, amennyivel már magabiztosan elsajátítható a tananyag?

 
  1. Értékelések, megbízhatóság

Ha megvan a formátum és megvan az intenzitás, akkor jó eséllyel már csak 2-3 cég között fogunk vacilálni. Jöhet a következő szűrési szempont, a megbízhatóság kérdése. Mint weboldal tulajdonos pontosan tisztában vagyok vele, hogy egy anonim, kép és név nélküli értékelést körülbelül mennyi időbe telik odavarázsolni egy weboldalra. Persze ez csak egy elméleti lehetőség, de ezekkel nagyon vigyázzunk!

A legmegbízhatóbbak a Facebook és a GoogleMaps értékelések, ezeket nem nagyon lehet manipulálni, így ezeket érdemes elsősorban keresni. Az is gyanús lehet, ha egy Facebook üzleti oldalt követ 1500-2000 ember és egyetlen értékelés sem található a Facebook oldalon. Sok cég előszeretettel el is rejti a Vélemények Facebook aloldalt, pedig nagyon könnyű megtalálni még akkor is, ha nincs kint a gomb (ez beállítható üzleti profilból). Az URL alapján, facebook.com/[cégnév]/reviews aloldalon kell keresni:

facebook.com/programozzteis/reviews

Ezeket olvassuk el bátran, hiszen jó eséllyel olyan emberek írták, akik már előttünk részt vettek ott egy képzésen.

 
  1. Mire számíthatsz, milyenek lesznek az órák?

Azt gondolom, hogy 2021-ben nem lehet technikai akadálya annak, hogy egy cég kitegyen a saját képzéseinek az óráiról hosszabb-rövidebb videókat. Ezekből a videókból egyértelműen kiderül, hogy milyen hangulatú az óra, hogyan magyaráz a tanár, egyáltalán mit fogunk kapni a pénzünkért? Én magam is raktam már ki a saját képzésemből számos videót a 2 percestől a 100 percesig. Pontosan azért, hogy láthassátok, hogy hogyan dolgozom. Ha valaki tudja, hogy mire számíthat és úgy dönt, hogy beiratkozik hozzám, akkor sokkal könnyebb lesz utána együtt dolgoznunk, sokkal hatékonyabbak leszünk.

Ha nincs semmilyen elérhető videós betekintés, az mindenképp intő jel, de akkor legyen legalább 5-10 blogcikk, amiből némi szakmai kvalitást le lehet vonni. Ha ez sincs, akkor ne is menjünk tovább az adott irányba. Gondoljuk végig, ha elvileg jó és működik az oktatás, arról miért nem lehet látni belőle valamit?

Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos, különben nem igazán tudjuk, hogy mire számíthatunk. Mindenképp keressünk vagy adott esetben kérjünk pár felvételt, amiből tapasztalatokat tudunk levonni.

 
  1. Garancia

Legutolsó pont a garancia kérdése. Amelyik cég nem vállal semmilyen garanciát a saját képzésének minőségére, az mindenképp vörös zóna. A képzés minőségére vállalt garancia nem összekeverendő a netes vásárlás után automatikusan elérhető 14 napos elállási garanciával, amit kötelező nyújtani.

Csak és kizárólag Garanciával dolgozó cégtől vásároljunk! 2021-ben egy garancia nélküli vásárlást ilyen összegben már el sem tudok képzelni. Ha egy cég nem vállal garanciát a saját munkájára, akkor hogyan lehetne benne megbízni? Viszont egy oktató mindig csak a saját munkájára tud garanciát vállalni, hiszen az oktatás kétirányú dolog. Ha valaki nem hajlandó tanulni, akkor a világ legjobb oktatója sem fogja tudni megtanítani. Ezalatt azt értem, hogy siker garanciát nem lehet felelősen adni, hiszen ez nem csak az oktatótól függ.

 

  +1 Állásgarancia

Ma már sok iskola nem csak aktívan figyeli a piaci elvárásokat, de számos IT céggel is kapcsolatban vannak. Így saját hallgatóiknak állásinterjúkat tudnak szervezni vagy éppen állásgaranciát tudnak kínálni.

Ez önmagában egy remek dolog, de szeretném ha senkinek nem az a kép alakulna ki a fejében, hogy egy ilyen oktatásra akkor elég csak jelentkezni, hiszen úgyis van állásgarancia. Ez ebben a formában elképzelhetetlen, természetesen ugyanúgy el kell sajátítani a tananyagot, állást csak valódi tudással tudunk megszerezni. Az állásgarancia egy remek dolog, de mindenkinek nagyon ajánlom, hogy nagyon-nagyon alaposan olvassa át ennek írásos részleteit. És itt most nem a reklámokra felírt 1 mondatra gondolok, hanem a szerződésben leírt szövegre. Pontosan milyen elvárásokat kell ehhez teljesíteni, milyen cégnél és milyen állást garantálnak, milyen feltételekkel stb…

 

Végszó

Ez az a minimum lista, amit végig kell nézned, mielőtt döntesz egy képzés mellett. Próbálj meg objektív maradni, bár tudom, hogy az ember sokszor nehezen fogadja be a számára ellentétes álláspontot, ha már van egy titkos favorit. Ha viszont szorgalmasan megcsináljuk a felkészülést és tudatosan keressük ezeket a pontokat, akkor később sokkal nyugodtabbak leszünk és pontosan tudjuk, hogy mire számíthatunk majd. Hagyjunk magunknak időt a feladatra, nem érdemes 1-2 óra alatt letudni.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!