Hogyan indítottam el egy vállalkozást egyetlen weboldallal?

A Programozz Te Is sztori még 2017 elején indult egy egyszerű ötlettel és egy nagyon-nagyon egyszerű weboldallal. A kezdeti ötlettől hosszú út vezetett odáig, hogy egy működő weboldal és egy működő vállalkozás lehessen belőle. De honnan indultam és milyen úton fejlődött ez az oldal?

 

Azt már 2017 előtt tudtam, hogy nem akarok hosszútávon heti 40 órás munkát. Először az zavart, hogy mire a munkából hazaértem és észhez tértem addigra már körülbelül este 7 óra volt. Ez így ment minden nap és bár ezt egy ideig ellensúlyozta a stabil bevétel és a fejlődési lehetőség, de pár év múlva ez már kevés volt. Ekkor döntöttem el, hogy ki kell lépjek a mókuskerékből és meg kell próbálnom a saját utamat járni. Azt tudtam, hogy váltanom kell, de azt nem tudtam, hogy mit is akarok pontosan csinálni. Mérnök Informatikus diplomával egy innovatív szoftver elkészítése adta volna magát, de a saját tapasztalataimból kiindulva tudtam, hogy egy ilyen szoftver elkészítését nem igazán lehet kicsiben elkezdeni. Ráadásul pénzt már csak azután tud vele keresni az ember, ha elkészült, így ezt túlságosan kockázatosnak tartottam, ráadásul nem is igazán ugrott be semmi innovatív.

Végül egy karácsonyi ajándék ötletből elkezdtünk a párommal szappanokat készíteni és olyan jól sikerültek, hogy én már a szappan piac meghódítására készültem:

Narancsos-Csokis szappan

 

Készítettünk design fotókat, profi csomagolóanyagokat, formákat szereztünk be, még vízjelet is kitaláltam és volt pár eladásunk is. Már egészen beleéltük magunkat, mikor felvilágosítottak, hogy mi a különbség pár hobbiból készült szappan áron alul történő értékesítése és a hosszútávú profitos működés között. Végül ebből az irányból nem lett semmi, főként a magas belépési költségek miatt, de szárnypróbálgatásnak nagyon hasznos volt.

Miután letettünk a szappangyártásról elkezdtem tovább ötletelni és ekkor jutott eszembe, hogy foglalkozhatnék programozás tanítással.

 

Programozz Te Is!

Ebben az irányban több dolog is szimpatikus volt a szappanokhoz képest:

  • Nincsenek fizikai termékek
  • Skálázható
  • Teljesen online is végezhető
  • Sokkal kevesebb értékesítés is elegendő (egy 1.000 forintos szappanból rengeteget el kell adni hónapról-hónapra)

Ez az irány nagyon megtetszett, ráadásul a végzettségemhez is passzol, ezért úgy döntöttem belevágok a megvalósításba. Persze nem úgy, hogy azonnal felmondok és akkor én holnaptól ebből élek, hanem csak kicsiben, munka mellett.

 

Piackutatás

Az első lépésem az volt, hogy megpróbáltam felderíteni a piacot. Három fő pontra voltam kíváncsi:

  1. Ki a konkurencia?
  2. Mennyiért árulják a saját képzésüket és milyen finanszírozási lehetőségekkel?
  3. Milyen formában oktatnak?

 

Az első pont alapján azt láttam, hogy ez nem egy új piac, jó pár szereplő volt már akkor is. Voltak olyanok, akik tényleg nagyban játszottak és volt néhány kisebb cég is.

A második pontban azt találtam, hogy a legtöbb kurzus elég drága, főleg az átlagkeresethez viszonyítva, itt tehát még bőven volt mozgástér.

De a legérdekesebb számomra a harmadik pont volt: Ugyanis nem találtam online képzést (még egyszer, ez egy 2017-es piackutatás volt). Ez egészen megdöbbentett, főleg úgy, hogy én multinacionális környezetben dolgoztam és a napom felét telefonálással vagy konferenciákon töltöttem.

Itt egyértelműen megláttam a piaci lehetőséget… Tudtam, hogy az online képzések működnek és ehhez hozzá tudtam képzelni egy versenyképes árat is. Ez alapján úgy döntöttem, hogy ezt érdemes lenne elkezdeni felépíteni.

 

Kell egy weboldal…

Teljesen egyértelmű volt számomra, hogy fizikai üzlet szóba sem jöhet, ezért kellett egy weboldal. Ebből született meg a programozzteis.hu. Nekem szükségem van néha pozitív visszacsatolásra, ezért először a szakmai anyagaimat blogcikkek formájában publikáltam, hogy így kaphassak visszajelzést a munkámra. Az első cikkeimről gyakran kértem véleményt szakmai fórumokon és hát nem voltak sajnos valami pozitívak. Legtöbbször az volt a kritika, hogy nem elég szakmai. Már azon gondolkoztam, hogy lelövöm az egész projektet, amikor valaki írt egy kommentet az egyik korai bejegyzésem alá, hogy nagyon tetszett neki és csak így tovább! Ez adott egy nagy lökést és elkezdtem tovább csinálni. Utólag már persze látom, hogy nagyon fontos a célközönség. Másképp kell fogalmazni olyannak, aki még csak most ismerkedik a programozással és másképp kell annak, aki már évek óta ebben a szakmában dolgozik.

A weboldalam első verziója tehát csak egy szimpla blog oldal volt. A blognak egyértelmű célja volt a szakmai segítségnyújtás azoknak, akik szeretnének megismerkedni a programozással. A cikkek már megjelentek a keresőbe és a látogatószám is elkezdett növekedni. Ebből éreztem, hogy ez egy jó irány, így továbbléptem.

A blog oldalam köré építettem:

  • Kezdőoldalt
  • Kapcsolat aloldalt
  • Egy külön aloldalt az Ingyenes Példáknak (ahol a blogcikkekben bemutatott projektekhez tartozó kódot is feltöltöttem)
  • Egy Jelentkező Oldalt, ahol a privát oktatásra lehetett jelentkezni

 

Privát Oktatás

Egy idő után értelemszerűen szerettem volna visszakapni valamit a befektetett munkámból és a következő szint egyértelműen az oktatások elindítása volt.

Ekkor még mindig megvolt a főállásom és ezen mindaddig nem is akartam változtatni, amíg ki nem alakul egy stabil üzleti háttér. Amíg nem kerestem vele pénzt, addig csak hobbi, erre pedig nem alapozhattam a családi büdzsét. Ez persze azzal járt, hogy az oldalamon leginkább csak munkaidő után tudtam dolgozni, de mivel nem volt sürgős a váltás, ezért elfogadtam ezt a kompromisszumot.

Tehát elkészítettem a jelentkező oldalamat és vártam. Mivel ismeretlen név voltam a piacon, ezért az első óra ingyenes volt majd utána 7.000 forint / alkalom. Eközben elindítottam a Facebook oldalamat is, hogy ott is gyűljenek az oldalkedvelések / visszajelzések, hogy majd az igazi indulásnál már legyenek nyilvános referenciáim.

Meglepő volt, de szinte hetente, kéthetente befutott egy-egy jelentkezés. Ebből a nagy része végül csak jelentkezett, de sajnos nem jelent meg. Volt viszont körülbelül az a 20-30% akikkel el tudtam kezdeni dolgozni és ezért fizettek is, ami egy óriási lökést adott. Egy idő után annyian jelentkeztek, hogy le is kellett vennem a Jelentkezés gombot.

 

Tanfolyam

Ezek után már nem volt visszaút és 2018 szilveszterekor eldöntöttem, hogy 1 év múlva ilyenkor átváltok teljes állású vállalkozóvá. Ekkor még sok munka állt előttem, hogy ez egy hivatalos vállalkozás legyen, de 1 év elegendő volt mindenre.

Eközben gyűltek a tapasztalatok a privát oktatásokból és nagyjából 2019 közepe felé döntöttem el, hogy a személyes oktatásból eredő sok lemondás és átszervezés sem nekem, sem a klienseimnek nem jó hosszútávon. Ezért úgy döntöttem, hogy inkább egy Tanfolyam formájában fogok elindulni 2020 elején. Ebből lett januárban a Programozz Te Is Java Tanfolyam 2.0, májusban a 2.1-es verzió, novemberben a 2.2-es, most pedig már a 3-mas számú verziókra készülök.

 

Egészen hihetetlen volt ez az út. Tisztán emlékszem, hogy mennyire izgultam az első órám majd az első csoportos tanfolyamom előtt. Nagyon hálás vagyok az ügyfeleimnek, hogy bizalmat szavaztak nekem és mérhetetlenül örülök, hogy nekivágtam ennek az egésznek.

 


Mi a tanulság?

Én azt gondolom, hogy igenis lehet, sőt kell is célokat kitűznie maga elé az embernek! Legyen az akár egy önálló vállalkozás elindítása, akár a programozás elsajátítása vagy bármi más. Sok munka volt? Sok. Megérte? Meg. Volt benne rizikó? Igen, volt benne, sőt mindig is lesz benne, de semmi sincs ingyen. Azt gondolom, hogy ha van egy terved, vannak visszajelzéseid, akkor el lehet érni dolgokat.

Én teljesen önállóan 3 év alatt tudtam megvalósítani egy stabil bevétellel rendelkező vállalkozást. Közben rengeteg szakmai könyvet olvastam marketingről, vállalkozásokról, termékeladásról, sok embert ismertem meg, sok szoftver használatát ismertem meg és egyáltalán kitaláltam, hogy pontosan miből is szeretnék megélni. Sokszor látom, hogy mindenféle átmenet nélkül pattannak ki a vállalkozások a földből, utána pedig koncepció nélkül akarnak nagy tételben eladni, viszont helyette jön a kőkemény valóság és csak a túlélésért küzdenek.

 

Szerintem három dolog nagyon fontos (most egy vállalkozás koncepciójában, de bármi másban is):

  • Tervezés (én például 2018 végén napra pontosan tudtam, hogy 2019-ben melyik nap fogok felmondani a munkahelyemen, akkor hol kell álljak a különböző témák megvalósításával az oldalamon)
  • Sok idő az önálló tanulásra vagy rengeteg (de tényleg rengeteg) pénz, hogy valaki megcsinálja helyetted a dolgokat
  • Ne veszítsd el a fókuszt, ne húzd az időt! Persze legyen egy terved, egy koncepciód, de ne ess abba a hibába, hogy évekig halogatod a dolgokat. Indulj el, kezdd el csinálni először KICSIBEN és ha jó, amit csinálsz, akkor jönni fognak az eredmények és majd ráérsz utána szintet lépni. A kész jobb, mint a tökéletes.

 

 

Így fejlődött tehát a Programozz Te Is vállalkozásnak és weboldalnak a sorsa. Én reménykedem benne, hogy talán ez a történet egy kicsit téged is motivál illetve adott egy rálátást, hogy én hogyan gondolkodtam.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!