Hello World C nyelven

A C nyelv az egyik legismertebb programozási nyelv. Sok helyen használják, valamint több más ismert programozási nyelv fejlődött ki belőle (Java, Perl, PHP, C++). Az utasítás készlete, struktúrája és egész működési módja is sok más nyelvben köszön vissza.

 

 

A modern programozási nyelvek közül a C nyelv az egyik legidősebb, a 70-es évek elején született a B programozási nyelv alapján. Nem objektum orientált stílusú ellenben a korábban bemutatott Java nyelvvel, de a kód szeparációját hatékonyan támogatja. Ma már leginkább beágyazott környezetben használják hardver közeli programozáshoz. Előnyének mondanám, hogy nagyon gyors kódokat lehet vele írni, amiknek jól tervezhető és mérhető az erőforrásigénye. Mindezzel együtt nagyon szabadon engedi a programozó kezét, ezért nagyon nehezen karbantartható kódokat is lehet írni vele sajnos. Mivel több más nyelvnek is az alapja, ezért érdemes lehet ezzel a nyelvvel megismerkedni először. Komolyabb szinten azoknak ajánlanám, akik szeretnének hardver közeli feladatokkal foglalkozni például az autóiparban vagy úgy a beágyazott világban egyáltalán.

 

FejlesztőkörnyezetCEclipse C Programozas

Mint mindig, az első lépés most is a fejlesztőkörnyezet felállítása. Mint sok nyelvhez, úgy a C nyelvű programok fejlesztéséhez is használhatjuk az Eclipse-t. Ha még nem rendelkezel Eclipse-el, akkor kövesd a múltkori leírásomat, de most a C/C++ környezetet válaszd a Java környezet helyett.

Azok akik már rendelkeznek Eclipse-s környezettel és nem akarják azt lecserélni, azok egy Eclipse-s Plugin keretében tudják beszerezni a C-s környezetet, ezt a plugint nevezik CDT-nek. Egyébként az előbb külön telepített Eclipse is ezen a pluginon nyugszik. A CDT installálása pár lépésben megoldható:

 1. Nyissátok meg az Eclipse-t és menjetek a Help->Install New Software…
 2. Kattintsatok az Add gombra, majd írjátok be, hogy CDT, az elérési útvonalnak pedig másoljátok be ezt a linket.CDTInstall C Programozas
 3. Most csak a Main Features-t válasszátok ki, ez kezdésnek tökéletesen elegendő

 

Rendben, most már megvan a fejlesztő környezet, azonban sajnos még nem fogjuk tudni lefordítani a kódunkat, mert nincs telepítve C fordító még a gépünkre. Ez a helyzet akkor is, ha nem külön plugin-ként telepítetted a CDT-t, hanem a teljes Eclipse-s környezetet. Ha neked mégis van már telepített C fordítód, akkor ezt a lépés nyugodtan ugord át.

 1. Menj fel erre az oldalra.
 2. Töltsd le és telepítsd fel a MinGW-t. A beállításoknál válaszd ki az x84_64 architektúrát, mást nem kell külön beállítani.
 3. Az utolsó lépés az Eclipse összekötése a MinGW-vel. Ehhez az Eclipse-ben menj a Window->Preferences->C/C++/Build/EclipseMinGW C ProgramozasEnvironment-hez és add meg az elérési útvonalát a MinGW Bin mappájának, ami valahogy így néz ki, ha az alaphelyre telepítetted:
  C:\Program Files\mingw-w64\x86_64-6.3.0-posix-seh-rt_v5-rev2\mingw64\bin

 

Ha mindent jól csináltunk, akkor most már készen áll a fejlesztő környezetünk és el tudunk kezdeni C nyelven programozni.


Mint általában mindig, először most is érdemes a legegyszerűbb feladattal kezdeni, majd innen tudunk építkezni. Csináljunk egy programot, ami megjeleníti a „Hello World!” szöveget.
Ehhez kell egy kiírató utasítás, aminek át tudjuk adni bemenetként a kiírandó szöveget valamint kell a belépési pontja a programnak, ahonnét meg tudjuk hívni a kiírató utasításunkat. Nézzük, hogy hogyan néz ez ki a gyakorlatban. Először hozzunk létre egy új C/C++
CProject C Programozas Projectet: File->New->C/C++ Project. Válasszuk ki, hogy ez egy C project lesz, nyomjunk a Next gombra, adjuk meg a Project nevét. Ezután meg kell jelölnünk, hogy melyik Toolchain-t akarjuk használni. Vegyük ki a pipát a „Show project types…”-ról majd válasszuk ki a MinGW GCC-t, majd Finish.

 

 

Gépeljük be az alábbi forráskódot:

#include

int main() {
printf(“Hello World! Programozz Te Is!”);

    return 0;
}

 1. C nyelvben az int main() {}, mindig a programunk belépő pontja. Amit szeretnénk, hogy a programunk végrehajtson, azt ebbe a függvénybe kell elhelyezni.
 2. printf(“”); a kiírató parancsunk, ami paraméterként várja a kiírandó szöveget.A printf() függvény az stdio.h Header Fájlban található, ezért kell include-lni ezt a fájlt: #include
 3. A C nyelvben az #include kulcsszóval tudjuk megadni a Header fájlokat, amikben a szükgséges függvények megtalálhatóak.
 4. A C nyelvben két fajta fájl típus létezik, Source fájl (.c) és Header fájl (.h). A header fájlokban találhatóak meg a függvények deklarációi, amik C fájlokban vannak megvalósítva.
 5. A main() függvénynek van visszatérési értéke. Általában különböző hibakódokat lehet így definiálni, de mi most csak egy szimpla 0-val térünk vissza, aminek nincs jelentősége: return 0;

 

Fordítani a Project -> Build All paranccsal tudunk. A végrehajtás után az alábbi képernyőt kell lássuk:

CHelloWorld C Programozas

 

Tehát láthatjuk, hogy egy kiírató utasításhoz mindössze 2-3 sorra volt szükségünk. Ez nem azt jelenti, hogy mindig egy C nyelvű programot kell használnunk, ha rövid kódot szeretnénk írni, de vannak olyan területek, ahol kifejezetten érdemes ezt alkalmazni. Remélem tudtam segíteni a fejlesztő környezet összeállításában és az első program megírásában. A példaprogramot innen tudod letölteni.

 

 

Ha tetszett a cikk és érdekel a téma, akkor olvass tovább a C nyelvi alapokról vagy csak úgy általánosan a programozásról. Ha pedig oktatáson gondolkozol akkor hamarosan indul a következő Java Tanfolyamom, kattints a részletekért!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!