WordPress telepítése

Ha még nem olvastad a téma bevezető cikkét, a Weboldal, honlapkészítés, WordPress című bejegyzésemet, akkor mindenképp pótold. Ha már elolvastad, akkor biztosan sejted, hogy én nem csak használom, de jó szívvel merem ajánlani is a WordPress-t. Könnyű vele dolgozni, nem kell hozzá programozás, megbízható és rengetegen használják. Nézzük akkor meg, hogy milyen lehetőségünk van, ha szeretnénk mi is kipróbálni a WordPress-t.


Először is nagyon fontos, hogy a WordPress ingyenes. Ez annyiba módosul, hogy ha egy igazi weboldalt szeretnénk, akkor ott fizetnünk kell magáért a domain-ért (a weboldal címéért) és a tárhelyért. Erre mindenképp szükség van, de a WordPress-ért külön ebben az esetben sem kell fizetni, sőt legtöbbször a tárhelyszolgáltatók telepítik is nekünk, ha erre megkérjük őket.

De én most egy teljesen ingyenes lehetőséget szeretnék neked mutatni, hogy ne a pénz akadályozzon az indulásban. Annyi kompromisszumot kell kötnünk, hogy ebben az esetben az elkészült weboldalunkat csak mi láthatjuk, tehát nem lesz „fent az interneten”. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy szimulálunk egy szerver környezetet a saját gépünkön és ott telepítjük a WordPress-t. Tehát még egyszer: Ez egy olyan telepítésnek a leírása, aminek a hatására nem az interneten lesz saját weboldalad, csupán a saját számítógépeden!


XAMPP

A szerver szimulálását egy specifikusan erre készített szoftverrel fogjuk megcsinálni:

 1. Menj fel a XAMPP oldalára és töltsd le a saját operációs rendszered telepítőjét
 2. Végezd el a telepítést, de jegyezd meg, hogy melyik mappába települt a program
 3. A telepítést követően indítsd el a programot
 4. A programon belül indítsd el az Apache és a MySQL részeket:


 1. Most már működni fog az alábbi URL: localhost/phpmyadmin/
 2. Most válasszuk ki a bal oldali menüsorból az „ÚJ” gombot
 3. Adjuk meg az adatbázisunk nevét, legyen wordpress_db, majd kattintsunk a Létrehozás gombra:


WordPress

A telepítés másik fele maga a WordPress lesz, ehhez az alábbi lépésekre van szükség:

 1. Menj fel a WordPress oldalára és töltsd le tömörített fájlt (ez nem egy telepítő)
 2. Csomagold ki
 3. A kicsomagolás után keresd meg a wordpress nevű mappát

 1. Menj be a XAMPP nevű program mappájába, azon belül pedig a htdocs mappába
 2. Itt csinálj egy demo nevű új mappát
 3. Ebbe az új demo mappába másold be a kicsomagolt wordpress nevű mappát

Konfigurálás

 1. Menj az alábbi URL-re: localhost/demo/wordpress
 2. Indítsd el a telepítést
 3. Az alábbiak szerint add meg a WordPress adatbázis adatait (jelszó mezőt hagyd üresen):


 1. Kattints a Küldés gombra, majd a következő oldalon add meg a leendő oldalad címét, a felhasználónevet és egy email címet

A telepítés követően nézd meg a WordPress alapoldaladat: localhost/demo/wordpress

A WordPress adminisztrátori felületére pedig itt tudsz belépni: localhost/demo/wordpress/admin


Gratulálok, a WordPress telepítése sikeres volt!


Amíg a XAMPP nevű alkalmazás fut, mindig meg tudod nézni az oldalad aktuális állapotát. Vigyázz, mert ez csak a saját gépeden működik!

Nézz szét a WordPress adminisztrátori felületén, hogy miket tudsz beállítani. A módosítás után pedig a böngészőbe beírva a localhost/demo/wordpress URL-t rögtön láthatod is a módosításokat!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!