Weboldal, honlapkészítés, WordPress

Ma már talán senkinek sem kell bemutatni, hogy miért van szüksége egy Vállalkozásnak saját weboldalra. Az online értékesítés évről-évre 2 számjegyű növekedést mutat, ez a tendencia már régóta tart és várhatóan a jövőben is folytatódni fog. 2019-ben 17%-os volt a növekedés az előző évhez képest, így elérte a 781 milliárd forintot, 2024-re pedig már 1700 milliárd forintos online forgalmat jósolnak a eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.nél. Elég csak belegondolni, hogy már a hétvégi bevásárlást is lehet a neten intézni…


A Weboldalad fogja jelenteni a vállalkozásod gerincét. Itt tudod bemutatni a céges arculatodat, a termékeidet, a szakmai kvalitásaidat cikkek és videók formájában. Mondjuk ki: senki sem vásárol egy olyan cégtől (legalábbis nagyobb tételben biztosan nem), ami nincs fent a neten vagy a honlapján semmilyen önálló tartalom nincs, esetleg a kinézete nem tűnik megbízhatónak. Persze ez alól azért vannak kivételek, mert nem nézed meg a kínálatot mielőtt leugrasz a közértbe az esti vacsorához, de a nyilvánosan elérhető jó értékelések azért itt is segíthetnek.

Akár üzleti oldalt, akár csak egy hobbi blogot akarsz, a kérdés nem kérdés, saját honlapra neked is szükséged van. Teljesen felesleges a blog.hu-n elindulni, mert egy saját weboldal kevesebb, mint évi 10.000 Ft-ba kerül, így ha indítasz egyet, akkor az legyen inkább a sajátod. Itt pedig el is értünk a következő ponthoz…


Honlapkészítés

A nagy mumus, amitől mindenki retteg, talán nem véletlenül. Kicsit olyan ez, mint tervrajzról vagy látványterv alapján lakást venni. Persze meg tudod nézni a referencia munkákat, de azért ez nem jelent biztos garanciát. A saját lakásod végső összhatását csak remélheted. A honlapkészítés nem olcsó mulatság, egy induló weboldalnál tipikusan egyetlen lehetőségre van keretünk, ezért érdemes nagyon körültekintően eljárni, hogy kit bízunk meg a munkával. Ráadásul a honlapkészítés egy összetett, sok paraméteres folyamat. Az első, amit mindenki lát az a design, a weboldal megjelenése, de ezen kívül még sok tényező van, amit figyelembe kell venni:

 • Mennyire könnyen használható a honlap, mennyire könnyen tudom adott esetben akár én is minimálisan szerkeszteni (feltölteni egy új képet, blogcikket vagy megváltoztatni egy tartalmi elemet)
 • Kapok-e rá valamilyen garanciát?
 • Milyen gyorsan töltődik be?
 • Milyen képernyőméreteken használható (mobil, tablet, …)?


És ezek még csak a legalapvetőbb kérdések. Ha már terméket is szeretnél rajta eladni, akkor már felmerülhetnek komolyabb feladatok:

 • Tudok-e feliratkozókat gyűjteni valahol?
 • Tudom-e mérni a látogatók számát / aktivitását?
 • Össze van-e integrálva valamilyen közösségi média felülettel (facebook, youtube, instagram)
 • Van-e esetleg bankkártyás fizetési lehetőség?Mivel készítsünk honlapot?

Ha már minimálisan utána olvastál a témának, akkor biztosan hallottál már Egyedi weboldalakról és Dobozos, kattintgatós weboldal készítésről. Ez látszólag nem a te problémád, de mint a legtöbb esetben, neked sem árt tudnod, hogy mi történik a háttérben.


Egyedi Weboldal

Ha egyedi weboldalról van szó, akkor van egy webfejlesztő vagy inkább egy fejlesztő csapat, akik a saját módszerük alapján megépítik a weboldalat. A legnagyobb hívószó itt az egyedi szokott lenni, tehát ilyen honlapja senki másnak nem lesz. Elsőre szupernek tűnik, hogy ilyen oldalt még nem látott a világ, de azért megvannak az árny oldalai. Elsősorban rögtön az ára, hiszen ha egy fejlesztő csapatnak (mondjuk 3 embernek) két hónapig csak a Te weboldaladon kell dolgoznia, akkor bizony azt valakinek ki is kell fizetni és annyit elárulok, hogy egy webfejlesztő nem a szép mosolyodért fog dolgozni. A másik gond a karbantarthatóság lesz: Tegyük fel, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva a szuper-egyedi-weboldalt készítő céged eltűnik, akkor lesz egy olyan rendszered, amit senki sem ért, csak azok, akik csinálták. És itt visszajutunk az előző ponthoz, ugyanis egy módosítás esetén megint webfejlesztőre lesz szükséged és mivel most már valaki másnak a munkájába is bele kell ásnia magát, így az árak még magasabbra szöknek.

Persze ha neked tényleg valamilyen nagyon spéci funkcionalitásra lesz szükséged, akkor nincs más esélyed, de KKV szektorban tipikusan nem ez szokott lenni.


Dobozos Weboldal

Mit jelent az, hogy Dobozos Weboldal?

Vannak – ingyenes – tartalomkezelő rendszerek, amik sablon alapúak és a segítségükkel nem csak a szoftverfejlesztők kiváltsága a weboldalak készítése. Ugyanis itt a webfejlesztés abból áll, hogy előre elkészített grafikus elemeket tudunk feldobálni a weboldalunkra, majd testre szabni. A leghíresebb ilyen rendszer a WordPress, de van még a Joomla vagy a Wix is.


Mi egy ilyen rendszer hátránya?

Őőőőő, itt most azt kellene leírnom, hogy ha valamilyen egyedi megoldást akarsz, akkor azt ebben nem tudod megoldani. De ez szerintem nem igaz. Ha te valamilyen webes applikációval akarsz üzletet csinálni (például online számlázó rendszer vagy internetbank alkalmazás), akkor valóban nem ez fog neked kelleni, de ha ezt a cikket már idáig elolvastad, akkor 99%-ig biztos vagyok benne, hogy te nem ilyet szeretnél. A dobozos rendszerek ma már annyira elterjedtek, hogy már mindenre, de tényleg szó szerint mindenre készült egy dobozos megoldás, legyen az online értékesítés, keresőoptimalizálás, bankkártyás fizetés vagy időpontfoglalás.


Mi egy ilyen rendszernek az előnye?

 • Olcsó és akár pár óra alatt el lehet vele indulni
 • Te magad is tudod szerkeszteni
 • Rengetegen használják -> Ha valami felmerül benned kérdésként, akkor annak könnyen utána tudsz nézni (főleg angolul)
 • Egységes -> Ha ilyen alapon fejleszt neked egy cég weboldalt és az hirtelen eltűnik, akkor a másik cég ott fogja tudni folytatni a munkát, ahol az előző abbahagytaWordPress

Ismerd meg a világ legelterjedtebb dobozos webfejlesztő rendszerét. Egy kis statisztika: A világ összes weboldalának körülbelül 35%-a WordPress alapú, ami nagyjából ~455 millió weboldalt jelent. Köztük olyan nagy nevek, mint a BBC, a Walt Disney vagy a Programozz Te Is!

Igen, ez a weboldal is, amit épp olvasol ez is WordPress alapú. Attól, hogy ez nem egy egyedi megoldáson futó weboldal, attól még tökéletesen ellátja a feladatát. A saját üzletemet vagyok képes rajta keresztül eladni és a teljes online jelenlétemet biztosítja. Most biztosan azt mondod, hogy na jó, de hát ő szoftverfejlesztő, neki könnyű, de megnyugtatlak, hogy nem mondanám magamat webfejlesztőnek, mégis egy működő üzletet tudok támogatni ezzel a weboldallal. És nekem, mint vállalkozónak, pontosan erre van szükségem. És ha te is vállalkozást szeretnél, akkor biztos vagyok benne, hogy elsősorban te is eladni szeretnél nem pedig a weboldaladdal vesződni éveket.

Én személy szerint azért szeretem, mert bármikor képes vagyok szerkeszteni a weboldalamat, ráadásul úgy és akkor, amikor nekem jólesik és ez miatt nem kell egy külsős céghez igazodni. Ráadásul nem kell programozni, hanem egy könnyen kezelhető grafikus felületen keresztül tudom állítani a megjelenést.Neked is bátran ajánlom tehát, próbáld ki és nézd meg, hogy mire képes. A WordPress telepítése című cikkben megmutatom, hogy hogyan tudod otthon telepíteni így még a domain neved megvásárlása előtt kipróbálhatod.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!