Online lehetőségek a Programozásban

Az előző részben már beszéltünk arról, hogy mekkora gazdasági átalakulások zajlanak. A világ a feje tetejére állt és már nem feltétlenül az a kérdés, hogy hogyan tudod növelni a bevételeidet, hanem az, hogy hogyan tudsz egy olyan nyugodt és kiszámítható pályán elhelyezkedni, amire jelenleg és hosszú távon is számíthatsz. A mostani gazdasági krízis számos szereplőt fog súlyosan érinteni, de milyen lehetőségek vannak most a Programozásban?


Mit jelent a Programozás, mit csinál egy Programozó?

Ha ezt a blogcikket olvasod, akkor már bizonyára hallottál a Programozásról, van egy elképzelésed róla. 3 rövid pontban én is összefoglalnám a legfontosabbakat:

  • Csapatban dolgozunk:

Egy termék megvalósítása tipikusan nem 1 emberes munka, számos különböző aspektuson több ember dolgozik együtt. A napi szintű kommunikáció a csapattagok között elengedhetetlen.

  • Online dolgozunk:

A munkavégzéshez elég lehet akár egy számítógép is: A kommunikáció Online is megoldható, a munkánkat pedig Online tároljuk és tesszük elérhetővé egymásnak.

  • Fizikai eszközökre is szükség lehet:

Vannak olyan fejlesztések, amikor fizikai eszközökre is szükség lehet, de ezek mérete és száma általában kezelhető.


Ha alaposan megvizsgáljuk a fenti három pontot, akkor kirajzolódhat előttünk a kép, hogy egy Programozó szinte bárhonnan tud dolgozni. Mind a három pont megoldható az Online térben vagy fizikai termékek esetén postázással.

Ennek pedig van egy óriási előnye: Nem vagy irodához kötve!


Menekülj előre, használd ki a lehetőségeket!

A kérdés most az, hogy hogyan állsz hozzá ehhez az új helyzethez. Az előírások alapján sokunk valószínűleg huzamosabb ideig az otthonában „ragadt”: Nem járunk be a munkahelyre, nem látogatjuk meg szüleinket, nem kell vinni a gyerekeket iskolába vagy óvodába.

Ez a hirtelen felszabadult plusz idő első pillanatra sokkoló lehet. Könnyen a Netflix előtt ragadhatunk vagy egész nap a híreket bújjuk, figyeljük, hogy hol, mi történik.

De dönthetsz úgy is, hogy fókuszált maradsz és előre menekülsz: Befekteted a plusz óráidat a jövődbe és elkezded képezni magad. Tekinthetsz úgy is erre a lehetőségre, mint egy soha vissza nem térő alkalomra. Ha felszabadult időd csak 50%-át (mondjuk 3 órát) arra használod, hogy fejleszd magad és új dolgokat tanulj, akkor 3 hónap alatt 3 óra x 90 nap = 270 órát fordíthatsz tanulásra. Ennyi idő alatt komolyabb szintet is el lehet érni egy idegen nyelvben vagy a Programozásban. Ha már eddig is dolgoztál, de most kényszerpihenőn vagy, akkor ne úgy tekints a mostani helyzetre, hogy teljes szabadság és édes élet, hanem legyen az Önfejlesztésed az új munkád: Vedd komolyan, foglalkozz vele dedikált idősávban! Legyen a célod egyértelműen az, hogy ne a régi mókuskereket kelljen folytatnod, hanem tudj pozitív irányba változtatni az életeden és a munkádon! Warren Buffet (az egyik legismertebb befektető a világon), ezzel kapcsolatban: “A legfontosabb befektetés, hogy fektess önmagadba”.

Természetesen tudom, hogy leírni könnyű. Rengeteg téma fontosabbnak tűnik most a tanulásnál, de ez az irány sajnos zsákutca és nem segít előrébb jutni. Az utóbbi 1 hónapban én is szétszórtabbá váltam, de igyekszem erre tudatosan odafigyelni: Bevezettem magamnak egy médiafogyasztási korlátot, azaz csak naponta 2x, reggel és este olvasok híreket. Az ember észre sem veszi, de könnyen szinte függővé tud válni: Ez pedig nem csak időt vesz el, de a sok negatív hír könnyen letargiához és a mentális erőforrásaink kiszívásához vezet, ami után hatványozottan nehezebb (sokszor lehetetlen) visszatérni a fókuszált munkavégzéshez. Könnyen úgy érezheted, hogy hiába nem jársz dolgozni, még sincs több időd! Ezért én mindenkinek azt tanácsolom, hogy (még ha ez nehéznek is tűnik) próbálja meg átbillenteni a gondolkodását a megoldás irányába és arra fordítsa az energiáit, amire valóban van hatása, azokat a dolgokat pedig próbáljuk meg egy kicsit elengedni, amikre semmilyen hatásunk sincs.


A Digitális Nomád

Egyik napról a másikra az egész világ átállt Digitális üzemmódra. A jelenlegi helyzetben azoknak a munkáknak van a legjobb esélyük, akik szellemi munkát végeznek és Online is tudnak dolgozni. Mindenki fent van a neten és az Online forgalom megtöbbszöröződött.

Programozóként nagyon jó helyzetből tudsz indulni: Egyrészről a különböző webes termékek iránti igények robbanásszerűen megnőttek, másrészről Home Office-ban továbbra is el tudod látni a munkahelyi feladataidat. Ennek a két faktornak köszönhetően ez az iparág jóval ellenállóbb és stabilabb, mint azok, ahol a személyes jelenlét elkerülhetetlen.

Ma is kerülnek fel újabb és újabb álláshírdetések ezen a területen, köszönhetően az Online üzemmódnak. Számos platform létezik IT munkákhoz, most a No Fluff Jobs Hungary egyik bejegyzését hoztam (nem fizetett tartalom)


További előnye pedig, hogyha adott esetben felszabadul kapacitásod (mert a céged 40 helyett, csak 20 vagy 30 órában tud foglalkoztatni átmenetileg), akkor ezt könnyedén az előnyödre változtathatod: Be tudsz szállni új, Online projektekbe is, új témákat tudsz megtanulni!


Programozni szabadúszóként!

Hogyan tudsz programozóként akár egyik napról a másikra beleugrani egy új projektbe? A klasszikus munkahelyen heti 40 órát kell bent lenned az irodában (esetleg 1-2 nap Home Office), van főnököd és folyamatosan az adott cégnek dolgozol. Ezzel szemben létezik egy másik módszer, amikor teljesen Remote-ban (azaz Távolról) dolgozol, elképzelhető, hogy sohasem találkozol a megrendelővel és csak egy adott munkára szerződsz. (Ami lehet akár hosszabb vagy rövidebb is, itt nagyon széles a skála) Ennek a módszernek az alapja az Online kapcsolattartás, mert könnyen lehet, hogy Te, a főnököd és a munkatársaid is különböző földrészeken vagytok.

Ezek lesznek a szabadúszói vagy angolul Freelancer munkák. Számos olyan oldal létezik már, amelyiknek a célja, hogy a Vevőt összekapcsolja a Munkavállalóval. Az egyik kedvencem az Upwork, mert sok munka elérhető és mert elég jó szűrőket lehet beállítani a megfelelő munkák megtalálásához.


A kép készítésének pillanatában 251 munka volt elérhető, mely Java alapú és Kezdő szintű fejlesztőket keresnek, ebből 4 az utóbbi 2 órában került fel.


Ez csak néhány példa, de amint láthatod, a kialakult helyzet ellenére is számos lehetőség elérhető. Én úgy gondolom, hogy akár kiegészítésnek, akár főállásnak ez egy nagyon vonzó lehetőség. Nyilván egy ilyen munka megszerzéséhez is kell a megfelelő ismeret és a kitartás, de ha valaki el tud indulni ezen a vonalon, az akár nagyon szép eredményeket is el tud érni.Programozóként nem csak a klasszikus munkamodell áll tehát előtted. Számos fejlődési lehetőség is elérhető, akár szabadúszóként is el tudsz helyezkedni. Kis képzelőerővel, ha elég kitartóan építgeted a saját karriered, ebből az irányból akár egy teljesen önálló business is kinőheti magát. Remélem sikerült megmutatnom az előnyeit és a lehetőségeit a programozói karrierútnak, amivel akár teljesen Online üzemmódra is át tudsz állni.

A következő részben azt fogom megmutatni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, ha szeretnél ezen a pályán elhelyezkedni és hogyan érdemes ennek nekilátni (nem, nem az az első lépés, hogy kifizetünk valakinek milliós összegeket…).

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!