Hogyan csináljunk weboldalt?

Egyetemista koromban sokszor gondoltam rá, hogy el kellene menni weboldal fejlesztőnek. Aránylag elég sokat lehetett volna vele keresni egyetemistaként, lehetett otthonról csinálni és volt sok nyitott pozíció. De valahogy sosem jutottam el odáig, hogy ténylegesen el is kezdjek ezzel foglalkozni.

 

  • Az első problémám rögtön a Script nyelvekkel volt, ugyanis nekem túlságosan kaotikusak: Sok olyan szabályt mellőznek, amit a „normális” nyelveknél már megszoktam (C, C++, Java, …). Nincsenek klasszikus értelemben vett változók, tömbcímzés, típusok, …
  • A második problémám pedig magával a projektekkel volt: Mivel több évfolyamtársam is foglalkozott ezzel, ezért ez gyakran volt beszédtéma is, a vevő folyamatosan változtatja, hogy mit szeretne látni, nincsenek klasszikus értelemben vett követelmények, csak legyen jó.
  • A technológia: Rengeteg mindent kell hozzá ismerni, rengeteg kiegészítő eszköz létezik, nem elég mondjuk megtanulni a PHP-t, hanem tudni kell a HTML-től kezdve az adatbázisokig bezárólag mindent és a különböző magasabb szintű rendszereket is. (AJAX, Node.js, JSON, …)
  • A másik visszatartó erő az újrafelhasználtóság volt, létezik egy csomó féle böngésző, egy csomó féle képernyő méret és a sok technológia miatt úgysem lesznek igazán újrafelhasználhatóak az egyes program egységek. Ha valahol megcsináltál egy regisztrációs – bejelentkezős részt, akkor azt a másik honlapon majd gyakorlatilag a nulláról írhatod meg megint.

 

Azóta eltelt pár év, nem is igazán követtem a technológiai változásokat ezen a területen. Majd szépen lassan kialakult bennem egy kép, hogy szeretnék indítani egy programozással kapcsolatos weboldalt. Feltörtek bennem a régi emlékek, de tudtam, hogy valamit ki kellene találni. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kiadod valakinek a honlap készítését. Persze senki nem akar sokat fizetni érte, így én sem akartam, valamint a minőséggel kapcsolatban is voltak aggodalmaim. De ha legalább olcsó lenne… Ismerősök ajánlották, hogy keressek külföldi irodákat, ők esetleg olcsóbban megcsinálják, hátha. Ez egy járható út, viszont a késés és a gyenge minőség garantált, ezt pedig mindenképpen el akartam kerülni. Ekkor találtam rá a WordPress-re…

 

Egy dobozos megoldás, ahol különböző sablonok segítségével össze tudod kattintgatni a weboldalad. Rögtön tudtam, hogy ez kell nekem! Kiderült, hogy a WordPress, nem csak, hogy kattintgatós megoldást kínál, de open-source is, tehát forráskód szinten látom az egész weblapot és ha valami nem tetszik akkor csak egész egyszerűen belenyúlok a forráskódba és átírom. Mivel az egész PHP-ban van implementálva, ezért néhány specifikus rész átírása nem jelent problémát.

 

Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy ez, amit most láttok, ez egy WordPress motoron futó sablon kicsit átdolgozva, személyre szabva. A sablon ingyenes volt és körülbelül 2 heti munkám van benne, hogy így nézzen ki, ahogy most. Illetve maga a WordPress motor is ingyenes. Így jön ki a végösszeg, ami egészen pontosan 0 Ft + az én 2 heti munkám, amit valószínűleg akkor is bele kellett volna tenni, ha kiadom valakinek a munkát. Bár tisztában vagyok vele, hogy valószínűleg a Programozz Te Is! weboldal eddigi kinézetétől senki sem esik le a székről, de ahhoz képest, hogy egy webfejlesztéssel foglalkozó cég elkér akár több százezer forintot is egy hasonló minőségű weboldalért, ahhoz képest elég jó szerintem. És nem kellett szívni a megjelenítéssel, animációkkal, adatbázisokkal.
(Egyébként épp most dolgozok egy nagyobb átalakításon, ami miatt már rettenetesen izgulok, szerintem szuper lesz és már alig várom, hogy nektek is megmutathassam. Terveim szerint olyan július vége felé fogok vele elkészülni.)

A WordPress legnagyobb előnye, hogy központilag van fejlesztve, ennek köszönhetően jól definiált interface-ei vannak. Ezzel pedig hatékonyan támogatja a kiegészítőket, Plugin-okat. Ma már pedig gyakorlatilag minden extra funkcióra létezik egy Plugin, amivel kattingatós módon meg lehet valósítani az adott funkciót. Például szükséged van egy „ragadós” honlap elemre, ami görgetés hatására együtt mozog a weblappal? Semmi gond, van rá egy Plugin. Mivel a WordPress-t rengetegen használják (értsd több millióan), ezért hatalmas fóruma van.

 

Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy ha van egy ilyen jól kitalált szisztéma, akkor minek vannak egyáltalán hagyományos honlap fejlesztők? Ki veszi még igénybe a szolgáltatásaikat?
Én úgy gondolom, hogy a WordPress-t elsősorban azért inkább az egyszerű, kevés funkcióval rendelkező weboldalakhoz érdemes használni. Ahol tegyük fel van néhány oldal, a felhasználó mondjuk tud képeket nézegetni, bejelentkezni és vásárolni. Én úgy gondolom, hogy mindenhol, ahol ettől bonyolultabb funkciókra van szükség ott már érdemes felbérelni egy céget a feladatra. De minden ami ez alatt van, az szerintem hatékonyan megoldható WordPress-el. Ha valaki érti forráskód szinten a weboldalt, akkor ő kvázi ingyen megúszhatja az egészet, akik viszont nem, nekik van lehetőségük fizetni Sablonokért és Plugin-okért is, amik nyílván még több dolgot tudnak nyújtani még kényelmesebben.

Sokszor tényleg az a legnagyobb baj, hogy nem is tudjuk pontosan, hogy milyen weboldalt szeretnénk. Mert hát van egy elképzelésünk, hogy konkrétan milyen funkciói legyenek a weboldalnak, de hogy ezek milyen struktúrában kapcsolódjanak és az egész hogyan legyen megjelenítve az már egy nehezebb kérdés. Hiába találod meg te a legszuperebb céget aki olcsó és még ért is ahhoz amit csinál, ha te magad sem tudod igazán, hogy mit szeretnél látni, akkor nagyon nehéz elsőre jól megcsinálni.


Ezért is inkább ajánlanám az elején a WordPress-t mindenkinek, mert mondjuk elkölt 10-20-30 ezer forintot Sablonra meg Plugin-okra, de akkor már lát valamit a leendő weboldalból, egy vázlatot, hogy amit elképzelt az nagyjából hogyan fog kinézni. Megvan a vázlat, ki tudja próbálni, hamar kap róla visszajelzést, nem az van, hogy kifizeted és majd 2-3 hónap múlva fogod látni az első verziókat. Ami pedig nagyon fontos, hogy lesz releváns honlap fejlesztési tapasztalatod, ami egy óriási előny. Ha érted is, hogy hogyan működik a saját weboldalad, az a későbbi változtatásokat nagyon meg tudja könnyíteni. Mert biztos, hogy majd kell legalább egy minimálisan változtatni, legalább 1 képet kicserélni. Ha egy egyszerű kép cseréjénél megint fizetned kell a cégnek aki csinálta, akkor hamar rámehet az összes pénzed a honlapodra.

 

 

Ha pedig kiderül, hogy amit eddig csináltál az nem elég jó vagy nem tudsz továbblépni, akkor pedig még mindig ott van a lehetőség, hogy megbízol egy céget a feladattal. 20-30 ezer forint pedig aprópénz a teljes fejlesztési költséghez képest.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!