Feltételvizsgálat a Programozásban

A való életben rengetegszer kell meghoznunk különböző döntéseket. Ilyenkor általában először mérlegeljük a lehetőségeket majd azoknak megfelelően cselekszünk. Ez a gondolkodás olyan nagy hatással van az egész életünkre, hogy a programozási nyelvekben is megjelenik.

 

A programozásban nagyon sokszor fordul elő olyan feladat, amikor bizonyos feltételek teljesülését kell vizsgálni, a feltételek teljesülésétől vagy nem teljesülésétől függően pedig végre kell hajtani különböző utasításokat. Ezek a vizsgálatok a HA – AKKOR – EGYÉBKÉNT szerkezetben valósulnak meg. Ilyen feltétel vizsgálatokat leggyakrabban a program bemeneti paraméterein végzünk, de alkalmazhatjuk kivételkezelésre vagy éppen azt is megvizsgálhatjuk, hogy egy műveletet sikeresen végre tudtunk-e hajtani. Mivel nagyon gyakran van rá szükség ezért a legtöbb programozási nyelvben egy alapvető nyelvi elem a feltétel vizsgálat. Így olyan nyelvtani mondatok fordíthatóak át egy programozási nyelvre, mint például a HA szerda van, AKKOR nyolckor, EGYÉBKÉNT kilenckor kelek.

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát és nézzük meg pszeudokódban, hogy ez hogyan néz ki:
Először gondolok én egy számra majd gondolj te is egy számra, HA a két szám összege páros AKKOR én nyertem EGYÉBKÉNT te nyertél:

HA

  • Az Én számom és Te számod összege Páros

AKKOR

  • „Én nyertem”

EGYÉBKÉNT

  • „Te nyertél”


Tehát egy feltétel vizsgálatnak mindig legalább 2 része van, legfeljebb pedig 3:

 1. A feltétel
 2. Mit kell csinálni, ha a feltétel teljesül
 3. Mit kell csinálni, ha a feltétel nem teljesül (opcionális, ha nincs definiálva, akkor nem csinálunk semmit)

A feltétel lehet komplex vagy egyszerű. Egyszerű feltétel esetén, csak egyetlen vizsgálatunk van, komplex esetben viszont akár több feltétel egyidejű teljesülését is tudjuk vizsgálni valamilyen kapcsolatban. Ez a kapcsolat általában VAGY vagy ÉS kapcsolat szokott lenni.

 • VAGY kapcsolatban elegendő, ha a feltétel valamely része teljesül: HA süt a nap VAGY hétvége van, AKKOR boldog vagyok.
 • ÉS kapcsolatban pedig minden feltételnek egyszerre kell teljesülnie: HA van itthon sonka ÉS tojás AKKOR rántottát csinálok


Nézzük meg a pszeudokódunkat C és Java programozási nyelven:

if( ((myNumber + yourNumber) % 2) == 0 )

{

printf(„I won”); / System.out.println(„I won”);

}

else

{

printf(„You won”); / System.out.println(„You won”);

}


Nézzük most ezt meg, lépésről, lépésre:

A két szám összege:

(myNumber+yourNumber)

Párosság vizsgálata – Oszd el kettővel, ha nincs maradék akkor páros, egyébként páratlan

((myNumber+yourNumber) % 2) == 0

HA a maradék nulla (==):

If ( ((myNumber+yourNumber) % 2) == 0 )

AKKOR:

printf(„I won”); / System.out.println(„I won”);

EGYÉBKÉNT (else):

printf(„You won”); / System.out.println(„You won”);Amint látjátok a feltétel vizsgálatot mind a két nyelvben ugyanazzal a szintaxissal lehet végrehajtani. Léteznek azonban más, tömörebb szintaxisok is a feltétel vizsgálatra mind Java, mind C programozási nyelven, de a fentebbi a legismertebb és a leggyakrabban használt.

Remélem tudtam segíteni. Érdemes ezt a nyelvi elemet nagyon megjegyezni, mert a feltétel vizsgálat egy alapvető programozási lépés, amit mindenkinek illik ismernie és használnia.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!