4 leggyakoribb ok a Programozáshoz

Amikor valaki jelentkezik hozzám oktatásra, akkor mindig szeretem egy kicsit jobban megérteni a háttérben zajló folyamatokat. Hol tart most? Igazából miért akar megtanulni programozni? Mit szeretne változtatni az életén?

 

Ezek filozófiai kérdéseknek tűnnek, de az esetek nagy részében van valamilyen hátsó motiváció vagy cél, amit el akar érni valaki és a programozás lesz ehhez az eszköz. Én a közös munka kezdetén leginkább erre a célra vagyok kíváncsi. Így sokkal személyesebb oktatást tudok biztosítani és tényleg a célokhoz tudom igazítani a saját munkámat.

Ez miatt az elmúlt 2 évben számos emberrel beszélgettem. Ilyenkor mindig nagyon izgatott vagyok, hiszen mindenkit más mozgat és az egy óriási dolog, ha valaki beavat az álmaiba és a céljaiba. Ettől pedig sokkal jobb lesz a közös munka hangulata is, igazi személyes élmény. Ezek a beszélgetések lehetőséget adtak nekem arra is, hogy kirajzolódjon előttem egy séma a leggyakoribb motivációkról és néhány elsőre meglepő, de teljesen logikus felfedezés is kiderüljön.

 

 

1. Nem, nem a Pénz

Mit akar mindenki? Pénzt, ügye? Sőt lehetőleg még több pénzt.

Szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbben a pénzt raknák az Első helyre ezen a listán. Hiszen mi mást is akarna valaki, mint pénzt? Ez egy érdekes kérdés és sokáig én is azt hittem, hogy ez a legnagyobb motiváció a programozáshoz. Hiszen elsősorban a csábító fizetési sávok jelennek meg a reklámokban. Ez való igaz, a pénz nagyon fontos motiváció, de tapasztalatom szerint nem a legfontosabb.

A pénz motiváló ereje fordítottan arányos azzal, hogy mennyi pénze van valakinek. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek már van belőle „elegendő”, akkor nem az az elsődleges célja, hogy csináljon belőle még többet. Hogy ez mennyire így van, azt mindjárt a saját példámon keresztül is megmutatom, de ez egy már régóta ismert pszichológiai állítás is. Egy Abraham Maslow nevű úriember alkotta meg 1950-ben a motivációkutatás egyik sablonizált leiratát, az úgynevezett Maslow-piramist:

Itt látható, hogy a piramis alján az alapszükségleteink kielégítése áll, például az éhség, a hideg vagy a levegővétel, míg a piramis tetején a saját határaink feszegetése, az önmegvalósítás és a bennünk rejlő lehetőségek kiaknázása áll.

A piramis alját valahogy úgy képzelem el, hogy ha valaki épp nem kap levegőt, akkor nem a programozás megtanulása lesz számára az elsődleges cél. Valószínűleg a következő levegővételen gondolkozik. Viszont minél több alapvágyunk kielégítésre került, minél feljebb jutunk a piramisba, annál távolabb tudunk tekinteni. Annál nyitottabban tudunk gondolkozni és csak azért megtenni valamit, mert kíváncsi vagyok, hogy meg tudom-e tenni.

 

Én magam sem azért kezdtem el a Programozz Te Is-t illetve a programozás oktatást, mert a programozóként nem fizettek volna. Ez egy teljesen másfajta munka, egy önmegvalósítás.

A legtöbben, akik hozzám járnak, számukra szintén az önmegvalósítás és egy teljesen másfajta életmód a cél. Szeretnének kilépni a megszokott mindennapokból és szeretnének egy új dolgot elsajátítani és ebben kiteljesedni. Egy olyan munkakörre vágynak, ami számukra egy intellektuális kihívás, egy teljesen új területen való alkotás.

 

 

2. Kreativitás

Nagyon fontos motiváció sok embernek, hogy olyan munkát végezhessen, ahol megvan az alkotás képessége. Sokszor meséltem már, hogy szerintem a programozás az egyik legkreatívabb szakma.

A saját képességeidből, technikai tudásodból és ötleteidből vagy képes alkotni egy új dolgot. Nagyon sokunknak jelent óriási motivációt, hogy napi 8 órában egy olyan területen dolgozhat, ahol értéket teremthet és a saját ötletei révén tudja támogatni mások munkáját vagy egy cég fejlődését.

 

 

3. Pénz

Programozóként már rövid távon is reális cél, hogy az átlagbér felett keressünk, de ha valaki igazán hosszútávon gondolkodik (7-10+ év), akkor Magyarországon is elérhetőek akár 7 számjegyű bruttó fizetések is. Ez tagadhatatlanul egy óriási ösztönző és igazán örömteli, hogy ennyire meg van becsülve a szakma.

Mindig felszoktam hívni rá a figyelmet és itt is megtenném, hogy senki ne higgye, hogy ezeket a fizetéseket automatikusan utána dobják az embernek. A programozás egy kifejezetten nehéz szakma, nemcsak technikai tudást igényel, de nagyon fontos a logika, a jó kommunikációs képesség és a csapatmunka is. Ha valaki viszont kitartóan képzi magát, minőségi, igényes munkát végez nap, mint nap, akkor ez egy reális cél.

 

 

4. Munkakörülmények: Kiszámíthatóság és fejlődési lehetőségek

Sokszor felmerül a beszélgetések során, hogy valaki úgy érzi, már mindent látott a saját szakmájában és nem igazán látja a továbbfejlődési lehetőséget. Vagy éppen olyan munkarendben dolgozik, ahol nem tudja elképzelni magát már rövidtávon sem.

A programozásban nem csak a fizetések motiválók, de a kiváló munkakörülmények is. Fix munkarend, napi 8 órás munka, korrekt főnökök. Ezen belül pedig rengeteg fejlődési lehetőség, Juniortól az Expert szintig. Ha pedig valaki már nem szeretne napi szinten programozással foglalkozni, még akkor is rengeteg olyan kiegészítő, de a programozáshoz közel álló feladatot végezhet, ami elengedhetetlen egy sikeres végtermék megalkotásához. Például Projekt vezető, Szoftver architekt vagy Tesztelés. Ezeken belül is a Juniortól az Expert szintig.

 

 

Végszó

Sokszor nem tudja az ember 19-20 évesen, hogy mi az a szakma, amivel foglalkozni szeretne vagy egyszerűen úgy érzi 10-15 év után, hogy kiégett és váltani szeretne. Én azt gondolom, hogy a programozásban, mind az önmegvalósítás, mind a kreativitás és a kereseti lehetőség is megvan, ezért egy olyan szakma, amire érdemes lehet alternatívaként tekinteni.

Hogy mi a Te motivációd, azt egyedül neked kell tudnod. Amit ajánlok, hogy mielőtt nagyobb fokozaton belevágsz, előtte fejben mindenképp tisztázd le magadban ezeket a tényezőket. A programozás elsajátítása nem könnyű feladat, viszont ha tisztában vagyunk a céljainkkal, az sokszor át tud minket segíteni a tanulás mélyebb pontjain!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Szia, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Köszi, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Neked ez egy apró kattintás, nekem pedig hatalmas segítség!