WordPress

WordPress Sablonok és Bővítmények

A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer. Elsődleges célja blogcikkek támogatása volt, de blogcikkeken felül akár komplett oldalakat is meg tudunk benne valósítani. Ma már nem lehet dizájnos megjelenés nélkül tartalmakat közzétenni a neten, mert egészen egyszerűen senki sem fogja elolvasni. Muszáj egy igényes megjelenítést is párosítani az igényes tartalom mellé. Erre fognak szolgálni a Sablonok, míg a Bővítmények célja, hogy extra funkcionalitást tegyenek elérhetővé az oldalunkon. Magyarul, hogy ne csak egyszerű szöveget tudjunk megjeleníteni, hanem képeket, számlálókat, díjszabásokat vagy igazából bármit, amire szükségünk lehet.

 

 

A Sablonok és a Bővítmények tehát a WordPress-en belül léteznek. Ezt akár úgy is elképzelhetjük mint egy autót: A WordPress jelenti az autó vázát, a Sablon fogja jelenteni a motort, a Bővítmények pedig minden féle szuper dolgot az utastérben.

A WordPress jelenti a honlapunk alapját, majd ő fogja kezelni a telepített Sablont és a Bővítményeket. A WordPress maga ingyenes, a Sablonok és a Bővítmények pedig lehetnek szintén ingyenesek vagy akár fizetősek is. A Sablonok és a Bővítmények készítőinek általában az szokott lenni az üzleti modelljük, hogy van egy bárki számára elérhető, limitált ingyenes verzió és aki szeretne magasabb fokozatba kapcsolni, az akár elő is fizethet. A lényeg, hogy akár az egész honlapunk is felépülhet legálisan elérhető, ingyenes rendszerekből. Hogy adjak egy kis motivációt ehhez elárulom, hogy a honlap amit olvasol, azaz a programozzteis.hu csak és kizárólag ingyenes Sablonból és Bővítményekből épül fel. Persze nem ez a világ legjobb oldala, de Te épp itt vagy és ezt a cikket olvasod és egy honlapnak pontosan ez a célja.

 

Sablonok

Nézzük akkor meg ennyi felvezetés után, hogy mik is pontosan a Sablonok és hogyan működnek. A Sablon fogja jelenteni a honlapunk alapvető stílusát és részben meghatározza a honlapunk célterületét is. Vannak általános Sablonok, de vannak például kifejezetten fotós üzletre vagy híroldalakhoz készített Sablonok is.

Egyszerre csak egy Sablon lehet aktív. Sablonokból rengeteg van, több ezer vagy talán még több közül lehet választani. Vannak azonban ismert nevek ebben a szegmensben, így ha nem akarunk kísérletezgetni, akkor ezek közül érdemes választani.

 

Fizetős Sablonok

Ha fizetős Sablon, akkor én mindenképpen a Divi nevű Sablont ajánlom. Abszolút prémium kategóriás, ha ezt használjuk akkor Bővítményekre szinte nem is lesz majd szükségünk. A Divi rengeteg elemet tartalmaz és hihetetlenül népszerű. Nem véletlenül, ugyanis nagyon szépen testreszabható, a felhasználói felület könnyedén használható és all-in-one megoldás, azaz gyakorlatilag mindent egyben tartalmaz. Egyszer kell megvenni és korlátlan ideig használható illetve tetszőleges számú domain alatt tudjuk használni.

Ha a honlapunkkal hosszútávra tervezünk és profi minőségben akarunk dolgozni, akkor én mindenképp ezt javaslom. Személy szerint én nagyon sajnálom, hogy amikor elindultam az oldalammal, akkor ezt senki sem tanácsolta. Akkor úgy gondolkodtam, hogy elindulok egy ingyenes sablonnal, megnézem meddig jutok és ha még aktuális akkor majd váltok. De több év elteltével rá kellett ébredjek, hogy egy sablonváltás nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat, ezért inkább próbálok továbbra is mindent megoldani. De neked azt tanácsolom, hogy vedd meg! Jelenleg 249 $, azaz körülbelül 80.000 Ft, ami bár sokknak tűnhet, de többszörösen fogja visszahozni az árát! A félreértés elkerülése végett, ezért nem kapok jutalékot, ez tényleg az őszinte tanácsom feléd.

 

Ingyenes Sablonok

Az ingyenes Sablonok két dologban különböznek fizetős társaiktól:

  • Az ingyenes verziókban kevesebb funkcionalitás érhető el
  • Az ingyenes sablonok nem mindig jó minőségűek (ami fontos lehet az oldal sebessége vagy a Google számára) és egyáltalán nem vagy csak minimálisan jár hozzájuk support

De működni ugyanúgy működnek. Akkor ajánlom őket ha tényleg az a cél, hogy minimális ráfordítással induljunk vagy csak ha szeretnénk kicsit próbálgatni a rendszert.

Ingyenes Sablonok közül a legismertebb talán az Astra nevű általános célú Sablon, én ezt ajánlom.

 

Sablonok telepítése

A Sablonok telepítéséhez lépjünk be a WordPress admin felületére, kattintsunk a Megjelenés, azon belül a Sablonok gombra. Itt a keresővel keressük meg a telepítendő Sablont és a telepítés után ne felejtsük el aktiválni.

 

 

 

Bővítmények

A Bővítmények a Sablonok kiegészítéseként szolgálnak. Azt is mondhatnám, hogy ha van valami, amit a Sablonunkkal nem tudunk megoldani, akkor kereshetünk rá Bővítményt.

Vannak tipikusan olyan funkcionalitások, amik nem érhetőek el egy Sablonban, például:

  • Keresőoptimalizálással kapcsolatos funkciók
  • Extra biztonsági funkciók a honlapunk egészére
  • Weboldalunk gyorsítása
  • Grafikus, kattintgatós weblap szerkesztő (amikor előre elkészített design elemeket tudunk feldobálni az oldalunkra és azokat testre szabni)

Talán az utolsó a legfontosabb pont, hiszen ezzel fogjuk tudni szerkeszteni programozás nélkül az oldal megjelenését.

 

Elementor

A grafikus, kattintgatós weblap szerkesztő Bővítményeket nevezzük angolul Page Builder-nek. A Divi Sablon beépítve is tartalmaz egy saját megvalósítást (ami nagyon király), de ha a Te általad választott Sablon nem tartalmaz beépítve Page Builder-t, akkor had ajánljam a figyelmedbe az Elementor nevű WordPress Bővítményt.

Az Elementor a legjobb Page Builder Bővítmény. Folyamatosan fejlesztik és már az ingyenes verzióban is rengeteg grafikai elem érhető el. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy lista a lehetséges grafikai elemekből, ezeket a megfelelő elrendezésben feldobálod az oldaladra majd testreszabod (beállítod az elem színét, tartalmát, méretét, stb…). Igazából annyira megától értetődő a használata, hogy 1-2 nap alatt simán bele lehet tanulni és onnantól nagyon gyorsan halad vele az ember.

 

 

Mert a kulcskérdés mindig az, hogy mennyire gyorsan tudok megépíteni egy oldalt. Ha egy Landing Page megépítése (amin tipikusan kevés szöveg szokott lenni) 1-2 nap, akkor inkább megcsinálom magamnak, mint hogy fizessek egy cégnek 50 vagy 100 ezer forintot érte. Viszont ha 1 hónapig kell rajta görcsölnöm, akkor inkább megéri kiszervezni. Mert az idő pénz és ez vállalkozóként hatványozottan igaz.

 

Bővítmények telepítése

A Bővítmények telepítéséhez lépjünk be a WordPress admin felületére, kattintsunk a Bővítmények, azon belül az Új hozzáadása gombra. Itt a keresővel keressük meg a telepítendő Bővítményt és a telepítés után ne felejtsük el aktiválni.

 

 

 

Oké, de most hogyan tovább?

Ne gondold túl!

Vedd meg a Divi-t vagy válaszd az ingyenes Astra-t Sablonként, majd telepítsd az Elementor-t.

Navigálj az Oldalak menüpontra és hozz létre egy új oldalt az Elementorral (vagy a Divi-vel, ha megvetted) és kezdd el feltölteni tartalommal. Csak úgy fogsz tudni eredményeket elérni ha leülsz és csinálod.

Persze több dologra is szükséged lesz majd középtávon, de az örökös tervezés és agyalás könnyen megölheti a kreativitást és ezekkel már el tudsz indulni. Az Elementor használatát pedig pár nap után megszokod. Hajrá!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!