Onfejlesztes

Miért nem éri meg kiszervezni a honlapod elkészítését egy cégnek?

Ha valaki szeretne egy saját weboldalt, akkor általában az első gondolata, hogy el kell készíttetnie valakivel. Megbíz egy profi céget, aki készít egy szép és igényes weboldalt és így majd minden lehetséges vásárlót meggyőz: Nálam vásárolj! Azonban a legtöbben elfelejtik, hogy egy honlapkészítéssel foglalkozó cég csak a megvalósításért felelős. Ha rosszul közelíted meg a kérdést és nem látod át a lehetőségeidet, akkor a weboldalad sosem fog tudni vásárlókat szerezni.

 

 

Szükséged van tehát egy saját weboldalra, egy online értékesítési felületre, ahol a legfőbb célod a vásárlók megszerzése. Te nem tartod képesnek magad ennek elkészítésére, hiszen sohasem foglalkoztál szoftverfejlesztéssel, programozással. Azzal a feltételezéssel élsz, hogy ha megkeresed a weboldalkészítéssel foglalkozó céget, akkor ő majd tudni fogja, hogy mit kell csinálni. Azt várod el, hogy nem csak egy jól kinéző weboldalad lesz, hanem egy olyan, amivel eladni is tudsz! Azonban eladni egy terméket és elkészíteni egy weboldalt két különböző dolog.

 

Miből áll egy weboldal?

Ha nagyon leegyszerűsítve nézzük, akkor a weboldalak tipikusan csak képekből és szövegekből épülnek fel. Ezek a képek és szövegek vannak modern kinézettel, stílusosan megjelenítve. Az esetek 90%-ban neked is pont ennyire lesz szükséged. A probléma az, hogy egy megbízott cég nem feltétlenül úgy fogja megjeleníteni a tartalmat, ami neked eladási szempontból a legjobb.

Mert nem ez a dolga.

Ha definiálsz számára egy sorrendet, egy kinézetet, akkor azt (jó esetben elsőre és pont úgy) megcsinálja, de nem fog azzal foglalkozni, hogy az tényleg úgy-e a legjobb? Ez nem az ő felelőssége. Ő megcsinálja, amit kértél tőle és ha neked úgy mégsem tetszik, akkor egy következő összegért szívesen módosítja. Legrosszabb esetben minden módosításért fizetned kell és azt 100%-ra garantálom, hogy elsőre biztosan nem lesz tökéletes. A cég a kivitelezésért felel, hogy ez a honlap mennyire lesz jó, az elsősorban rajtad múlik! Érted már, hogy miért kell neked is értened a saját weboldaladhoz?

 

Mennyibe kerül nulláról felépíteni egy értékesítési oldalt egy kész példa alapján?

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, egy induló állatkozmetika bőrébe bújtam és kértem árajánlatot egy weboldal elindításához a témában. Fő iránymutatásként azt adtam meg, hogy az értékesítési oldal hasonlóan legyen felépítve, mint egy általam készített oldal: Java Tanfolyam Jelentkezési oldal.

 

Tisztelt Webfejlesztő Cég,

Nemsokára induló Kutyakozmetika vállalkozásomhoz szeretnék készíttetni egy Weboldalt. Egy egyszerűbb weboldalt szeretnék, melyen keresztül megtalálható lenne az üzletem címe illetve lehetne szolgáltatást is vásárolni.

A weboldal tartalmával kapcsolatban, az alábbiakra gondoltam:

- Kapcsolat menüpont: Itt elérhetőek lennének a vállalkozásom adatai, Facebook oldalam illetve egy Google Maps térkép, rajta az üzlethelyiségem címével.

- Blog: Egy egyszerű megjelenésű blog, ahová később cikkeket tudok írni (a cikk írás nem része az ajánlatkérésnek, csak a blog felülete)

- Sales oldal: Egy komplex Sales oldal, melynek célja, hogy az adott szolgáltatást az olvasó megvásárolja.

-- Láttam egy komplex Sales oldalt, ami nagyon tetszett, ezért szeretném ha mind kinézetében, mind mennyiségben hasonló lenne mint a https://programozzteis.hu/java-programozas/

-- Két ajánlat lenne a Sales oldal végén: 1 alkalmas / féléves bérlet

-- Azonnali vásárlási lehetőség: OTP SimplePay integráción keresztül

-- Időpontfoglalás: Telefonon - időpontfoglaló rendszerre nincs szükségem

- Ezen felül szeretnék kérni ajánlatot üzleti Facebook fiók létrehozására, de a használatát szeretném magamnak intézni.

 

Visszakapott árajánlatok:

  • 390 ezer Ft
  • 1 millió 325 ezer Ft
  • 650 ezer Ft
  • 290 ezer Ft

 

 

A visszakapott ajánlatok átlagos értéke 663 ezer Ft! Ezek első körös árajánlatok voltak, de a nagyságrend jól látható. Az árajánlat mellé mindenki megjegyezte, hogy további egyeztetésekre is szükség lesz a weboldal tartalmát illetően.

Ebből is látható, hogy a weboldalkészítés sosem fog úgy működni, hogy mondasz egy témát, mondjuk kutyakozmetika, majd az árajánlat kifizetése után néhány hónappal átveheted a kész weboldaladat. Egy első verziót átvehetsz, amivel valószínűleg még sok dolgod lesz.

Ahogyan az esettanulmányomban már láthattad, én egy olyan vállalkozást működtetek, ami kizárólag a weboldalán keresztül értékesít. Így tapasztalatból mondom: Egy weboldal sosincs kész! Mindig lesz rajta mit hangolni, mindig akarod majd egy kicsit bővíteni, átírni. Ha mindig minden változtatás miatt egy céghez kell fordulnod, akkor az katasztrofális hatással lesz a kezdeti tőkédre és a vállalkozásod fejlődésére.

 

Van más út?

Mi lenne, ha nem csak a programozók kiváltsága lenne a weboldalak készítése? Mi lenne, ha a képeket és szövegeket egyszerűen csak fel tudnád dobálni a weboldalra? Mi lenne, ha azt mondanám, hogy léteznek olyan, halandó emberek által is használható szoftverek, amikkel lehet weboldalakat építeni?

 

Ha elolvastad a programozzteis.hu történetét, akkor tudod, hogy én is magamnak csináltam meg a weboldalamat. Most biztosan azt mondod, hogy Na jóó, de hát Ő programozó, neki könnyű… Mivel nem kifejezetten a webes programozásra specializálódtam, így önmagamtól rengeteg idő lett volna elkészíteni egy modern weboldalt. Helyette én egy úgynevezett tartalomkezelő szoftver segítségével „kattintgattam össze” a weboldalamat.

A tartalomkezelő szoftver segítségével egy felhasználóbarát felületen tudom élőben felhelyezni az elemeket a weboldalamra. Ezeket az elemeket utána pedig nagyon pontosan testre tudom szabni. Ennek a legnagyobb előnye, hogy nem kell többé a programozással bajlódni. Így ez a lehetőség mindenki számára elérhető, aki kicsit is ért a számítógépek napi használatához. Persze a tanulást itt sem lehet megúszni, de ha jó a fókusz, akkor 5-6 nap alatt simán el tudsz jutni az alapvető használatig. Míg további 1-2 hónap gyakorlással valóban működő oldalakat tudsz készíteni.

Programozás nélkül, a saját időbeosztásodban! Így teljes irányításod lesz a weboldalad és ezzel a vevőszerzésed felett. Bár neked kell elkészíteni az oldaladat, ami elsőre ijesztő lehet, de hosszútávon sokkal jobban jársz. Amíg nincs kiépült vevőköröd vagy elképzelésed, addig egy külsős cég megbízásával csak égeted a pénzt. Én is használom és nagyon jó szívvel ajánlom a tartalomkezelő szoftvereket, mert tényleg nagyon megbízható és eredményes munkákat lehet velük elkészíteni.

 

Ha ma leülök és elkezdem magamnak építeni a honlapomat, akkor mikor lehet belőle valami?

Ez talán az egyik legfontosabb kérdés, hiszen az idő pénz, így ez alapján fogod tudni eldönteni, hogy egy céget megbízni (akár többször is) drága-e vagy sem?

Az én tapasztalatom, hogy egy weboldal építésénél két dolog visz el rengeteg időt:

  1. A koncepció, a tartalom és az eredményes megjelenés kitalálása
  2. Illetve maga a megvalósítás

 

Ezen kívül még amivel mindenképp számolnod kell az az, hogy elsőre sosem lesz jó. Velem szinte minden alkalommal előfordul, hogy van egy erős elképzelésem, azt megvalósítom, majd rájövök, hogy a képernyőn mégsem nem néz ki annyira jól az eredeti ötletem. Ilyenkor pedig új koncepció illetve új megvalósítás kell.

A legfontosabb üzenet, hogy egy weboldalfejlesztő cég fő feladata a második pont kivitelezése. Az első pontban neked is részt kell venned, de ha jó munkát akarsz látni, akkor valószínűleg neked kell majd főként előállnod az elképzelésekkel.

 

Minél többet gyakorolsz, minél jobban ismered a szoftvereket, amikkel dolgozol, annál gyorsabban fogsz tudni egy-egy weboldalt elkészíteni önállóan. Az elején tovább tart, majd egyre gyorsabban megy.

Ha a saját tapasztalatomból indulok ki és pusztán a megvalósítást nézem, akkor egy egyszerű blogoldal megvan pár kattintásból, egy rövidebb oldal 1-2 nap alatt, míg egy hosszú, eladásra tervezett oldal 1,5-2 hét. Én ez miatt el sem gondolkozom, hogy megbízzak egy külsős céget, hiszen csak az egyeztetésekkel valószínűleg több idő menne el.

 

 

Mi a következő lépés?

Most biztosan felmerült benned pár kérdés a téma kapcsán:

  • Milyen tartalomkezelő szoftverek léteznek?
  • Melyik a legjobb?
  • Hogyan kell egy ilyen szoftvert használni?

 

Ezek természetesen jogos kérdések és meg is fogom neked őket válaszolni. Azonban a téma sokrétűbb annál, hogy 1-2 bejegyzésben lerendezhessem, ezért az Online Jelenlét Megvalósítás sorozat következő, 3. része pontosan erről fog majd szólni!

 

 

Most a legjobb amit tehetsz, hogy hátradőlsz és végig gondolod, hogy továbbra is kiszervezni szeretnéd a weboldaladdal kapcsolatos tartalmi és marketing feladataidat vagy szeretnéd a saját kezedbe venni az irányítást? Ha nem félsz időt és energiát áldozni a tanuláshoz, hogy ezzel biztosabb lábakra állíthasd a vállalkozásod, akkor várlak vissza a következő részben!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!