WordPress

Mi az a „Varázseszköz” amivel saját magamnak készítem a pénztermelő honlapomat?

Az Online Jelenlét Megvalósítás cikksorozat 2. részében megmutattam, hogy ma már nem csak a programozók kiváltsága a modern weboldalak készítése. Te magad is képes lehetsz weboldalakat építeni a tartalomkezelő szoftverek segítségével. De pontosan hogyan működnek ezek és én mit ajánlok? Íme!

 

 

Számos tartalomkezelő szoftver létezik a piacon, de van egy, ami messze lekörözi mindegyiket és a legelterjedtebb: Ez pedig a WordPress nevű tartalomkezelő szoftver! A WordPress 2003 óta működik és ma már a világ összes weboldalának körülbelül 35%-a WordPress alapú, ami nagyságrendileg 455 millió honlapot jelent. Népszerűsége két okra vezethető vissza:

    • Felhasználóbarát, könnyen használható

    • Szabadon bővíthető, tehát bárki készíthet hozzá különböző kiegészítőket, amivel extra funkcionalitást tud nyújtani a rendszernek

 

Kezdetben csak egyszerű szöveges tartalom megjelenítésre volt képes, de mivel sokan láttak benne fantáziát, ezért odáig fejlődött, hogy ma már programozás nélkül készíthetőek el vele modern weboldalak. Ez egyértelműen a legnagyobb hívó szó nem csak a WordPress, de az összes tartalomkezelő rendszer mögött. Ezzel bárki számára megnyílik az út az Online Jelenlét és tartalomgyártás felé egy saját weboldalon.

 

Miért ajánlom a WordPress-t?

A legnagyobb előnye a WordPress-nek, hogy teljes mértékben ingyenes: Sem reklámot, sem limitációkat nem tartalmaz. Folyamatosan fejlesztik és karbantartják, így biztonságosan használható. Léteznek más tartalomkezelő rendszerek is, mint például a Wix vagy Joomla, amik ugyan hasonlóan működnek, de ezek felhasználóbázisa töredéke a WordPress-nek. Illetve a Wix például fizetős, ellenkező esetben reklámok jelennek meg a weboldalon.

A WordPress szabadon bővíthető különböző bővítményeken keresztül, amivel számos extra szolgáltatás válik elérhetővé. Minél több hasznos bővítmény érhető el egy tartalomkezelő rendszerhez, annál többen fogják használni azt a tartalomkezelőt. Illetve minél többen használják, annál többen akarnak újabb és újabb bővítményeket készíteni, ami egy öngerjesztő folyamathoz vezet.

 

Miért lesz ez jó neked?

  • Saját magadnak fogod tudni felépíteni a Weboldaladat
  • Nem lesz függőséged egy külsős weboldalkészítő cég felé, nálad lesz a teljes irányítás
  • A honlapodat nem fogja limitálni a tőkéd
  • Teljes befolyásod lesz a saját folyamataid, a saját Vevőszerzésed felett

 

Röviden nálad lesz a kormány az Online Jelenlétedet illetően!

Ami egy központi magja lesz a vállalkozásod növekedésének: Ha tudatosan valósítod meg az Online Jelenlétedet (és nem egy külsős cégnek leszel kiszolgáltatva), akkor tudatosan fogod tudni építeni a vállalkozásodat.

Ne felejtsük el, hogy pusztán egy Weboldal elkészítése még nem jelent biztos receptet: Nagyon sok cégnek van Online Jelenléte (Weboldal, Facebook fiók, stb..), de nem tudnak fejlődni. Mert azt gondolják, hogy egy jól felépített Weboldal elegendő lesz. De ettől ma már jóval többre van szükség…

 

Marketing

A másik fontos összetevő, hogy a marketing folyamatainkkal tisztában legyünk. Ennek kell szentelnünk a Weboldalunk felépítését és az online Kommunikációnkat. A weboldalunk elkészítésének nem az a célja, hogy mi gyönyörködjünk benne hanem, hogy képes legyen az eladásra, a vevőszerzésre!

A marketing fogja tehát elsősorban befolyásolni a Weboldalunk tartalmát. Erre pedig sajnos nincs biztos recept, ami azt jelenti, hogy sok próbálgatás, tesztelés és kísérletezés fog kelleni ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb felépítését az oldalunknak. Ez a sok kísérletezés pedig nagyon drága mulatság, hogy ha egy külsős cég valósítja meg az oldalunkat, hiszen sokszor akár nagyobb átalakításokra is szükség lehet az amúgy már működő weboldalunkon.

Így a WordPress használatával nem csak a weboldalunk egyszeri elkészítési költségén tudunk spórolni, hanem az oldalunk hosszútávú átalakításain is.

 

A Marketing szó hallatán sok embernek szinte azonnal az idegesítő TV-s reklámok jutnak eszébe, pedig egy jól kivitelezett marketing stratégia ennek épp ellenkezője. A marketing stratégiánk két fő irányvonalat fog meghatározni a weboldalunkon:

  1. Egy adott oldal felépítését: Milyen tartalmat és milyen sorrendben kell a felhasználónak megmutatni úgy, hogy az a végén vásárlásra ösztönözze?

  2. A weboldalon belül található egyes oldalak kapcsolatát: Milyen oldalakra van szükségem és azok hogyan kapcsolódjanak egymáshoz úgy, hogy a kapcsolódási pontokon keresztül vezessék a felhasználót a vásárlási folyamatban?

 

Az általam használt marketing koncepció legfontosabb pontjairól egy külön blogcikket is írtam, amit itt találsz: Értékesítési Tölcsér WordPress-ben

 

 

A programozzteis.hu számokban

A cikk, amit épp olvasol, sorban a 49. blogcikk az oldalon. Ezen kívül található még 14 különböző aloldal is. Ez az utóbbi 3-4 év termése és a teljes oldal WordPress-ben van megvalósítva. 2020-ban már eladtam 171 terméket az oldalamon keresztül és összesen 12.275 ember látogatta meg az oldalt.

 

Ahogy láthatod is, ennek az oldalnak a tartalma már túlmutat egy frissen indult weboldalon, de mégis még mindig WordPress-t használok és tökéletesen kiszolgálja az igényeimet. Egy külsős cég bevonásával milliós kiadásokat kellett volna már elkönyvelnem a weboldalam kialakítására, így mégis 0 Ft-ból sikerült megvalósítanom, csak az időmmel „fizettem”. Egy külsős cég megbízásával könnyen lehet, hogy a mai napig nem lenne nyereséges a Programozz Te Is, így viszont olyan készségekre tettem szert, ami hosszú ideig tudja biztosítani a profitábilis Online Jelenlétemet és Vállalkozásomat!

 

 

Nem kell hozzá programozás…

De akkor mi fog kelleni a WordPress professzionális használatához? A rossz hír, hogy a tanulási időt a WordPress esetében sem lehet megúszni. A jó hír viszont, hogy ha megvannak a magabiztos számítógép használati ismeretek (mint például a böngésző magabiztos használata, email-ezés, programok telepítése), akkor a WordPress pár hét rendszeres gyakorlással elsajátítható. Attól függetlenül, hogy ez egy nagyon sokszínű szoftver, mégis nagyon letisztult és felhasználóbarát a felülete, így könnyen tanulható.

 

+1 pont a WordPress-nek

Ha nem csak egy egyszerű weboldalt szeretnél, hanem egy olyat, ami vásárlási folyamatokat is támogat, akkor nagyon jól fog jönni, hogy a WordPress ennyire népszerű…

A vásárlási folyamatok során tipikusan további szoftvereket kell majd használnod például időpont foglaló rendszereket, automatikus üzenetküldést, bankkártyás fizetést, jelentkezési felületeket, stb... Mivel a WordPress nagyon elterjedt, ezért a komolyabb külsős rendszerek szinte mindegyike rendelkezik WordPress-es lépésről-lépésre használati útmutatóval. Ezek segítségével könnyen telepíthetjük ezeket az extra funkciókat a honlapunkra.

 

Kevésbé elterjedt tartalomkezelő rendszerek használatánál előfordulhat, hogy programozásra vagy extra segítségre van szükség a beállításokhoz. Nagyon hasonlóan, mint a mobilos applikációk esetében, Android-ra és IOs-re minden applikáció elérhető, egyéb eszközökön kérdéses az elérhetőség.

 

 

Mi a következő lépés?

Ha te is megláttad a WordPress-ben rejlő lehetőségeket és szeretnéd kipróbálni, akkor készítettem egy WordPress Kezdő Csomagot, amiben videós formában megmutatom a WordPress telepítését és használatát miközben egy működő weboldalt építünk fel. A WordPress Sablonok és Bővítmények című írásomban pedig bemutattam, hogy hogyan tudsz programozás nélkül elkezdeni felépíteni egy weboldalt.

 

Ha viszont 110%-ra kapcsolnál az Online Jelenléted Megvalósításában, akkor figyeld az oldalamat holnap este 8-kor, mert készülök egy nagy bejelentéssel, egy új termékkel, amit imádni fogsz!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!