WordPress

Keresőoptimalizálás WordPress-ben

A keresőoptimalizálás az egyik varázsszó, amit mindenki szeretne de csak néhány nagyágyú tudja, hogyan kell „első” helyen lenni a Google találati listáján.

 

 

Miért fontos a keresőoptimalizálás?

Ha weboldalról beszélünk akkor alapvetően két forrásból lesznek látogatóid:

  • Hirdetések nélkül, organikusan
  • Fizetett hirdetésekből

 

Mind a két opciónak megvan a maga helye a nagy egészben, de most koncentráljunk az organikus, azaz hirdetések nélküli elérésre. Ebben az esetben arról van szó, hogy a felhasználó megnyitja a böngészőjét, felmegy a keresőbe (= Google-be) és beírja amire kíváncsi. Utána megkapja a releváns találatokat és ha a Te oldalad elég jó helyen van (= az első oldalon), akkor már ott is van az oldaladon és olvassa az anyagaidat / megnézi a videóidat.

 

Miért jó ez neked?

Mert ingyen van: Te otthon ülsz a kis nappalidban, az emberek pedig csak jönnek és jönnek az oldaladra. És a Te egyik célod mindig az, hogy minél több ember olvassa az oldaladat. Mert ahogyan az a nagy könyvben is meg van írva, a weboldalad által termelt bevétel az alábbiak szerint fog alakulni:

[Konverzió] x [Látogatók számával] = Bevétel

Azaz minél több látogatód van, annál több a bevételed. Ha pedig egy csomó jó (= gyakran keresett) kulcsszóra, kifejezésre előre sorolja a kereső az oldaladat, akkor sok látogatód lesz, tehát nő a bevételed. (Még annyi hozzátartozik az igazsághoz, hogy a látogatók számát általában sokkal könnyebb növelni, mint a konverziós értéket. Lásd fizetett hirdetések.)

 

Mi az a kulcsszó?

A kulcsszó egy 1 vagy több szóból álló kifejezés, amit a felhasználók írnak be a keresőbe. Egy kulcsszó lehet a „képkeretek” kifejezés, de akár egy olyan hosszabb kifejezés is mint az „Olaszország legszebb tengerpartjai”. A lényeg, hogy az emberek ezekre a kifejezésekre keresnek rá.

 

 

Mi az a keresőoptimalizálás?

A keresőoptimalizálás egy folyamat, aminek a célja, hogy a megcélzott kulcsszavakra a kereső előre rangsorolja az oldaladat. Számos mérés született már, hogy az emberek hány százaléka nyitja meg az első találatot, a másodikat, harmadikat, stb…

A keresőoptimalizálásnak számos kis apró trükkje van, amivel egy egész kurzust meg lehetne tölteni (sok cég oktatja is), de mégis van 1 darab gondolat, ami nagyságrendekkel fontosabb, mint az összes többi együttvéve.

 

A Google-nek a felhasználói élmény a legfontosabb

A Google célja, hogy a keresett kifejezésre a legprofibb és legrelevánsabb tartalmat jelenítse meg és ezzel elérje, hogy a felhasználó elégedett legyen. Mert a felhasználó azért használja a Google-t, hogy választ kapjon a kérdésére. Ha jó minőségű és megbízható választ kap, akkor legközelebb is a Google-t választja, ha lesz kérdése.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha a Te oldalad tartalmaz releváns és megbízható információkat a keresett kulcsszóra, akkor elől leszel a találati listában, ha nem akkor pedig hátul.

 

Milyen formában érdemes releváns tartalmat megjelenítened?

A végső konklúzió az, hogy írj minél több és minél jobb minőségű tartalmat Blogcikkek formájában. Igen, ennyire „egyszerű”! Ez fogja jelenteni a keresőoptimalizálásod 70%-át! Minél több jó blogcikket írsz, annál megbízhatóbb leszel a Google szemében.

A Blog nem csak a Google miatt jó, hanem azért is, mert ezzel a szakmai hozzáértésedet is tudod prezentálni az olvasóid felé. Ezzel pedig az oldalad megbízhatóságát tudod növelni. Én eddig körülbelül 45 blogcikket írtam erre az oldalra, nagyjából 200 oldalnyit. Sőt maga az weboldalam is csak egy Blog oldalként indult és aköré építkeztem. Ezt a megközelítést neked is nagyon javaslom. Biztos vagyok benne, hogy a saját szakterületeden Te is rengeteg érdekes és hasznos témáról tudsz írni úgy, hogy közben nem adod ki a kezeid közül a legféltettebb szakmai titkaidat, amiért pénzt szeretnél kérni.

Ami fontos, hogy olyan blogcikkeket írj, ami érdekli a célközönségedet! Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elhiszik, hogy az oldaluk róluk vagy vállalkozásukról szól. De ez nem igaz! Neked azért van weboldalad, hogy a célközönségedet szórakoztasd vele! Írj blogcikkeket úgy, hogy a felhasználó az oldaladon keresztül kapjon választ a kérdéseire! Ha ezt a szemléletet követed, akkor már előrébb vagy mint a magyar vállalkozások nagy része. Mert a felhasználó válaszokat akar és nem az érdekli, hogy a Tiéd egy szép családi vállalkozás és már 30 éve ezt csinálod vagy, hogy mi az értékrended. Persze ne érts félre, ezeknek is megvan a helye, de ha csak ilyen témákban írsz cikkeket, akkor sosem fogsz megjelenni a keresőben.

 

 

Keresőoptimalizálás WordPress-ben

Eddig még egy szót sem beszéltem a WordPress-ről. Miért? Mert a fent leírt koncepció nem függ a használt tartalomkezelő rendszeredtől. WordPress-ben keresőoptimalizálni pont ugyanúgy kell, mint bárhol máshol. Ebben a rendszerben is a blogcikkek fogják jelenteni számodra a megoldást.

De, hogy ne távozz üres kézzel, nézzünk egy Bővítményt, ami kifejezetten a keresőoptimalizálási beállításokat tudja támogatni külön-külön minden aloldaladra és blogcikkedre WordPress-ben. Ez lesz a Yoast SEO nevű Bővítmény.

 

Yoast SEO

Létezik ingyenes és fizetős verziója is. A fizetős verzióját akkor ajánlom, ha tényleg nagyon rá akarsz pörögni a témára, egyébként az ingyenes verzió valószínűleg elegendő lesz számodra.

Összességében viszont azt tanácsolom, hogy ne görcsölj rá a különböző technikai beállításokra túlságosan. Sőt, az sem baj, ha semmilyen extra Bővítményt nem vetsz be, mert a lényeg úgyis a releváns tartalom lesz. Ha sok és jó tartalmad van, akkor sok organikus látogatód lesz, ha pedig nincs tartalmad vagy az nem elég jó minőségű, akkor szórakozhatsz bármeddig az apró beállításokkal, nem fog rajtad érdemben segíteni.

 

 

Szóval ülj le és kezdd el írni a cikkeket! Ha új az oldalad, akkor pár hónapba is beletelhet mire a Google elkezd veled foglalkozni, de türelem, jönni fognak az eredmények.

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!