Fejleszto eszkozokJava Programozas

Java Programozás

A Java Programozás már régóta az egyik legfelkapotabb téma. Az eddigi bevezetők után (Mit csinál egy Programozó?, Szoftverfejlesztés az Alapoktól, Szoftverfejlesztés Lépései), nézzük meg most részletesen, hogy milyen lépések kellenek ahhoz, hogy elkészítsük az első programjainkat.

 

 

Java programozás - A nyelv

A Java napjaink egyik legismertebb és legelterjedtebb programozási nyelve. Sikerét leginkább a könnyű használhatóságának és sokféleségének köszönheti. A Java alap platformja a Java Standard Edition (Java SE), mely tartalmazza a nyelvet valamint a fordító és a futtató környezetet. Az alap platformnak két fajta kiegészítése létezik specifikusabb környezetekre, szerver oldali programok megvalósítására a Java Enterprise Edition (Java EE), valamint kisebb erőforrású platformokra a Java Micro Edition (Java ME).

A Java egy objektum orientált programozási nyelv. Úgy tekint a világra mint különböző objektumok halmaza és azok egymással történő interakciója. Minden, amit ma a világból ismerünk leírható úgy, mint egy objektum. Minden objektumnak lehet tulajdonsága és lehet valamilyen művelete, amit képes elvégezni. Például egy objektum lehet egy lámpa, ami fehér színű, lehet fel és lekapcsolni és fogyaszt egy bizonyos mennyiségű áramot óránként. De objektumként leírható például egy ember is, akinek van neve, telefonszáma, tud aludni, sétálni, stb…

Vágjunk tehát bele és implementáljuk le az első programunkat!

 

Eclipse Letöltése és Telepítése

Az első és legfontosabb feladat a fejlesztő környezet beállítása. A fejlesztő környezet nem csak beépítve támogatja a Java programozást, de lehetőséget biztosít az azonnali kipróbálásra is. Nekem a személyes preferenciám az Eclipse, de mindenki próbáljon ki több fajtát és válassza ki a sajátját.

Tehát töltsük le az oldalról az Eclipse Installer-t.

Eclipse Error Java Programozas

Ha valaki az alábbi hibaüzenettel találkozik, akkor én a legújabb verziójú JDK letöltését javaslom, az tartalmaz mindent, ami a Java alapú fejlesztéshez kell.

Majd válasszuk az Eclipse IDE for Java Developers, mert mi most csak Java-ban akarunk programozni egyelőre.

 

 

Projekt létrehozása

Elindítás után megkérdezi az Eclipse, hogy hová mentse az adatainkat, ki kell jelölni a Workspace-t. Ha beérünk a főmenübe, akkor válasszuk a File -> New -> Java Project. Ezután az alábbi kép fogad majd bennünket:

Eclipse Uj Project Java Programozas

Itt adjuk meg a Projektünk nevét. Én most a HelloWorld nevet fogom neki adni. Ezután kattintsunk a Finish gombra, ezúttal semmilyen speciális library-ra nem lesz szükségünk.

 

Hello World program implementálása

Most, hogy megvan a Projekt, fel kell építenünk a projekt struktúráját. A Java projektek struktúrája hasonlóan épül fel mint ahogy a Windows-os könyvtárszerkezet. A különböző forráskódokat különböző könyvtárakba tudjuk szétszórni majd felhasználni. Minden projektben kell, hogy legyen legalább 1 Package és legalább 1 Class fájl.

Hozzuk tehát létre a saját Package-ünket. A src mappán jobb klikk majd New -> Package

Eclipse Class Letrehozas Java Programozas

Ezután a Package-n jobb klikk majd New -> Class. Nevezzük el „Programming”-nak, majd pipáljuk be, hogy adja hozzá automatikusan a Comment-eket valamint a public static void main(String[] args) függvényt.

Ha elkészült a Programming Class-unk, akkor adjuk hozzá a parancsot a main függvényen belül, amivel ki tudjuk írni a képernyőre, hogy Hello World!

System.out.print(„Hello World! Programozz Te Is!”);

 

Eclipse Hello World Java Programozas

 

Hello Word program megértése

Az implementáció után, ha a programot lefuttatjuk (Ctrl + F11), akkor megjelenik a Console-n a Hello World! szöveg.

Mi is az amit most csináltunk egész pontosan?

Minden programnak van egy belépési pontja. Ez az a pont, ahol a program végrehajtása elkezdődik. Ez a pont minden programnál létezik, a Java programozásban ez a belépő pont public static void main(String[] args) függvény. A program azokat az utasításokat hajtja végre, amik benne vannak ebben a függvényben. A mi programunk most nagyon egyszerű, csupán egyetlen kiírató utasításból áll.

Van tehát egy Programming nevű Class-unk, aminek most semmiféle szerepe nincs, egyetlen célja, hogy tartalmazza a main függvény implementációját. A main függvényünk pedig tartalmaz egy kiírató utasítást. Az utasítás végrehajtása után pedig maga a program is véget ér, hiszen nincs több utasítás amit végre lehetne hajtani.

 

A következő részben

Elkészült tehát az első programunk, ez a lehető legegyszerűbb program amit Java nyelven meg lehet valósítani. Persze a Java programozás még rengeteg lehetőséget tartogat és rengeteg féle problémát lehet vele megoldani. A következő részben megnézzük, hogy pontosan Mik azok a Class-ok és hogyan működnek valamint az alap típusokat is bemutatom majd. Megvalósítunk egy Számológép Programot.

 

Ha pedig magasabb fokozatba kapcsolnál, akkor nézd meg a hamarosan induló Java Tanfolyamomat, amiben ezt a témát is megnézzük és egészen a Junior szintig fogunk eljutni!

Bajor Tamás - Programozz Te Is!

Hello, Bajor Tamás vagyok, a Programozz Te Is oldal alapítója és oktatója. Kösz, hogy itt vagy és éppen az én cikkem olvasására fordítod a drága idődet! Azért dolgozom minden nap, hogy neked segítsek a programozás világában minél profibban elmélyülni. A cikkek egyetlen írójaként rengeteg munkát és energiát fektetek mind az oldalba, mind pedig az oktatásba!

 

Arra kérlek, ha tetszett cikk amit olvastál vagy szívesen veszed az ingyenes anyagokat akkor dobj egy Like-ot a Facebook-on, ezzel is támogatva a munkámat. Ez egy apró kattintás neked, de hatalmas segítség nekem!

2 thoughts on “Java Programozás

    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad, pár napon belül érkezik a következő 🙂

Comments are closed.